1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Γερμανία: Στο 35% η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ
Γερμανία: Στο 35% η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ

Γερμανία: Στο 35% η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ

0

Στο 35% (από 33% που ήταν πέρυσι), αύξησε το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η Ομοσπονδιακή Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2017,  σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας (ΒΕΕ).

Στόχος της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί το Βερολίνο είναι έως το 2022 να καταργηθεί, σταδιακά, η χρήση ενέργειας που παράγεται από τα πυρηνικά εργοστάσια. Η ανανεώσιμη ενέργεια αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια, εν μέρει λόγω του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές, ο οποίος αναμορφώθηκε φέτος για να μειώσει το κόστος κατανάλωσης αυτών των πηγών, τόσο από ιδιώτες όσο και από βιομηχανίες.

Ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια, όπως αναφέρει η ΒΕΕ, το 85% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές το μεγαλύτερο μέρος της οποίας από ηλιακή και αιολικό ενέργεια.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αλλάξει κατά τέτοιο τρόπο την παραγωγή ενέργειας στη χώρα, ώστε έως τα μέσα του 21ου αιώνα να μην χρησιμοποιείται πλέον κάρβουνο και το 80% της συνολικής κατανάλωσης να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σημειώνεται επιτυχία στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι πολύ χαμηλοί. Τονίζουν επίσης ότι ακόμα και ως προς αυτούς, σημειώνονται μεγάλες αποκλίσεις.

Ως παραδείγματα αναφέρονται κράτη όπως η Σουηδία, η Λετονία, η Φινλανδία και η Αυστρία, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας ενώ στο άλλο άκρο βρίσκονται η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο στις οποίες δεν ξεπερνά το 5%. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο επίπεδο, λίγο κάτω από τον μέσο όρο, στο 12%.

Η Eυρωπαϊκή Ένωση προωθεί και ενισχύει δυναμικά τα τελευταία χρόνια τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να αντικατασταθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων και ειδικότερα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, το μελλοντικό πλαίσιο πολιτικής για την περίοδο μετά το 2020 βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.η νομοθεσία της ΕΕ για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει εξελιχθεί σημαντικά, τ