1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Γ. Σταθάκης: «Ισχυρή η ΔΕΗ του μέλλοντος»
Γ. Σταθάκης: «Ισχυρή η ΔΕΗ του μέλλοντος»

Γ. Σταθάκης: «Ισχυρή η ΔΕΗ του μέλλοντος»

0

Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, εξαιρουμένων των διακανονισμών διατηρούνται στο υπέρογκο ποσό των 2,231 δισ. ευρώ (Μάιος 2017), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο επικεφαλής της εταιρείας, Μ. Παναγιωτάκης.

Βάση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν τα προγράμματα διακανονισμών και διευκολύνσεων, εμφανίστηκαν με ελάχιστη απόδοση αφού στα τέλη του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκονταν στα 2,298 δισ., δηλαδή από τότε καταγράφηκε μείωση κατά 67 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα εκπτώσεων και διευκολύνσεων με στόχο τη μείωση των “φεσιών” αν και όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης η πολιτική εισπραξιμότητας έχει φτάσει στα όριά της. Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη συμβούλου με στόχο τον περιορισμό των οφειλών που θα οδηγήσει σε τόνωση της ρευστότητας και θα αντισταθμίσει τις απώλειες μεριδίων από το άνοιγμα της αγοράς.

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η ΔΕΗ να ξεπεράσει τις αδυναμίες και μετασχηματιζόμενη να παραμείνει ισχυρή, ενώ ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της επιχείρησης με το κράτος, καθώς όπως είπε «δεν μπορεί να συνεχίσει να πλέει στο φουρτουνιασμένο πέλαγος του ανταγωνισμού δεμένη στο κατάρτι».

Σημείωσε ακόμη, ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά της να υλοποιήσει δύσκολους στόχους, όπως η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της, τον οποίο πρέπει να επιτύχει, προκειμένου «να μην εξαναγκαστούμε σε άλλα χειρότερα μέτρα», υπονοώντας την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, μεταξύ των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ, είναι η μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επέμεινε για άλλη μία φορά στην πρόταση του για την διάθεση χαρτοφυλακίων πελατών και είπε ότι σύντομα θα σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η σχετική εισήγηση της επιχείρησης. Ωστόσο, παραδέχθηκε, ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από την πλευρά της Κομισιόν για το συγκεκριμένο σχέδιο και εξέφρασε την ελπίδα, ότι η ΔΕΗ θα καταφέρει με την επιχειρηματολογία της να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενόψει όλων αυτών, όπως είπε ο πρόεδρος, η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει ισχυρή μετασχηματιζόμενη και στο πλαίσιο του μετασχηματισμού εντάσσονται τα σχέδια για δραστηριοποίησή της στις ΑΠΕ όπως η περίπτωση των φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, η ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων, η δραστηριοποίηση στην ηλεκτροκίνηση κλπ.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβίωσης ενός παλαιότερου σχεδίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, που παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι «Η ΔΕΗ θα εξέλθει πιο ισχυρή επιχειρηματικά και χρηματοπιστωτικά μετά την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μέτρων για τους ελληνικούς λιγνίτες, διατηρώντας την καθολική σχέση της με τα υδροηλεκτρικά». Όπως ανέφερε, ως τα τέλη Ιουλίου θα έχει υποβληθεί η ελληνική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα περιλαμβάνει ποιες λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία θα διατεθούν προς παραχώρηση. Το market test θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ευρώπη και τρίτες χώρες.

Ο τομέας της ενέργειας αλλάζει στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είπε, ενώ σημείωσε ότι η έμφαση πλέον είναι στην από-ανθρακοποίηση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη μείωση του κόστους ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «Όλα αυτά θα υλοποιηθούν με την ολοκλήρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και τη διασύνδεση των κρατών-μελών». Η Ελλάδα, τόνισε ο Υπουργός, δεν είναι αποκομμένο «νησί» μέσα στο ευρωπαϊκό ενεργειακό περιβάλλον που οικοδομείται. Σχεδιάζει βήμα-βήμα την Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική της, που θα υποβληθεί στην Κομισιόν ως τα τέλη του έτους. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, με κερδισμένους και τους μετόχους της ΔΕΗ, ενώ ετοιμάζεται η μετάβαση στο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο, το target model, από το 2018.

Η ΔΕΗ, κατέληξε ο Υπουργός, θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας Συστήματος και θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της αγοράς, να αναπτύξει πιο έντονη εξωστρέφεια, να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών της, να επενδύσει σε καινοτομίες, να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και να μεγιστοποιήσει τη δημιουργικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της, που συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι όπως και η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ