Home Νέα Απειλές Τουρκίας για τη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ- Ενώνονται Αθήνα- Λευκωσία
Απειλές Τουρκίας για τη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ- Ενώνονται Αθήνα- Λευκωσία

Απειλές Τουρκίας για τη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ- Ενώνονται Αθήνα- Λευκωσία

0
0

Νέες απειλές για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά της Κύπρου αλλά και για το Κραν Μοντανά, κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε η Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναχωρώντας για τα κατεχόμενα, δήλωσε πως από δω και μπρος θα υπάρξουν «άλλες διαδικασίες στην Κύπρο».

Κατηγόρησε μάλιστα την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα «έκαναν μονομερές βήμα» με τη γεώτρηση δείχνοντας την πραγματική τους πρόθεση. Απείλησε δε, ότι η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός. Το σχέδιό τους είπε είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν. Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η ‘ΤΔΚΒ’ (σ.σ. το ψευδοκράτος) δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο
το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο ΓΓ έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο» είπε μεταξύ άλλων.

Συνεχίζοντας, ο Τσαβούσογλου, προκάλεσε ξανά λέγοντας ότι «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ε.Ε. τους ενθαρρύνει. Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί».

Ακόμα, ανέφερε ότι «θα ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβονταν πίσω από το κυπριακό πρόβλημα».

Ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε απειλητικά: «Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Θα πάω στην “ΤΔΚΒ” και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε».

Επιπλέον, χθες τα όρια ξεπεράστηκαν καθώς παρενοχλήθηκε το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

 

Οι Τούρκοι επικοινώνησαν με τους χειριστές του ελικοπτέρου Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο επέβαιναν, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ισχυρίστηκαν ότι «η πορεία του ελληνικού ελικοπτέρου βρισκόταν εντός του τουρκικού FIR», παρά το γεγονός ότι κατευθυνόταν προς το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τα φυλάκια των ακριτικών νησιών.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το Σινούκ που μετέφερε τον Πρόεδρο προσέγγιζε το Φαρμακονήσι, όταν οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου υποστήριξαν ότι πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο και ζήτησαν από τον χειριστή να αλλάξει πορεία, κάτι που δεν συνέβη.

Αθήνα-Λευκωσία ενώνονται για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κοινό μέτωπο δημιουργούν Αθήνα και Λευκωσία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος, Γιάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, δήλωσαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο ενοχλητικές και αν είναι, είναι διαχειρίσιμες.

Ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε πως δουλειά των υπουργών Εξωτερικών είναι «να βοηθήσουν την Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στα κατεχόμενα, δήλωσε πως «η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα» και ανέφερε πως η διαδικασία λύσης διακόπηκε δύο φορές με αποτυχία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας πως «δεν είναι σωστό να πραγματοποιεί μονομερώς η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία), βήματα στα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο».

Σε αυτά, είπε, «μερίδιο έχει και ο τουρκοκυπριακός, λαός».

Η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL προχωρά ομαλά στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα προσεγγίσει το κοίτασμα «Ονησίφορος».

Πληροφορίες από real.gr