1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Ανεμιστήρες οροφής: Δροσιά από το ταβάνι σας!
Ανεμιστήρες οροφής: Δροσιά από το ταβάνι σας!

Ανεμιστήρες οροφής: Δροσιά από το ταβάνι σας!

0

Η έξυπνη και οικονομική λύση για το καλοκαίρι, αλλά και για τον χειμώνα.

H χώρα μας φημίζεται για τα ζεστά καλοκαίρια της και τις υψηλές θερμοκρασίες. Και όλα αυτά φαντάζουν ιδανικά αν είσαι σε μία παραλία από το πρωί ως το βράδυ… Ωστόσο, όταν μένεις στην πρωτεύουσα αναζητάς οικονομικούς τρόπους για να κάνεις το σπίτι σου δροσερό. Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να «πολεμήσεις» τον καύσωνα δεν είναι άλλος από τον ανεμιστήρα οροφής.

Ας δούμε όμως τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε έναν ανεμιστήρα οροφής, καθώς δεν είναι εποχές για να «χάνονται» λεφτά, για αυτό και πρέπει να επιλέξετε τον ανεμιστήρα που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας.

Λάμπες LED

Οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής, επειδή μπαίνουν στη θέση του φωτιστικού, πωλούνται με κιτ φωτισμού, ωστόσο δεν έχουν λάμπα. Τη λάμπα καλείστε να την επιλέξετε εσείς και φυσικά, χωρίς δεύτερη σκέψη, θα πρέπει να επενδύσετε σε μία λάμπα LED. Ο πρώτος λόγος είναι ότι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από την κλασική λάμπα πυρακτώσεως, που σημαίνει ότι καίει λιγότερο ρεύμα, άρα πληρώνετε και λιγότερα, ενώ είναι και φιλική προς το περιβάλλον. Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι παράγει λιγότερη θερμότητα μέχρι και…. 80%, άρα βοηθάει τον ανεμιστήρα να «προσφέρει» περισσότερη δροσιά.

Ο διακόπτης dimmer

Σε περίπτωση που ρυθμίζετε το φως σας με διακόπτη dimmer είναι απαραίτητο να τσεκάρετε πως ο ανεμιστήρας που θα αγοράσετε υποστηρίζει αυτή τη συγκεκριμένη λειτουργία. Το ίδιο χρειάζεται να συμβεί και σε περίπτωση που επιλέξετε το προηγούμενο tip, δηλαδή λάμπα LED. Και αυτό γιατί πολλές φορές το κιτ του φωτιστικού, αν είναι φτιαγμένο για λάμπα πυρακτώσεως, δεν κάνει καλή επαφή με τη λάμπα LED και δημιουργεί αυτό το εκνευριστικό και πολύ ενοχλητικό τρέμουλο.

Ο διακόπτης τοίχου

Αν υπάρχει μονός διακόπτης, υπάρχει πρόβλημα καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνδεθεί εκεί και ο ανεμιστήρας. Τότε θα πρέπει να βάλετε έναν ανεμιστήρα οροφής χωρίς λάμπα και να δώσετε λύση στον φωτισμό με κάποιο φωτιστικό δαπέδου. Σε περίπτωση που είναι διπλός ο διακόπτης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και έτσι ο ανεμιστήρας οροφής συνδέεται κανονικά.

Τα τηλεχειριστήρια

Τα τηλεχειριστήρια είναι εδώ για να σας κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σας. Θυμάστε το σχοινάκι που κρεμόταν από τον ανεμιστήρα και με αυτό ρυθμίζετε την ταχύτητα ενώ έτσι τον κλείνατε και τον ανοίγατε; Ξεχάστε τον, καθώς υπάρχουν νέοι υπερσύγχρονοι ανεμιστήρες. Πλέον, ρυθμίζετε τα πάντα όσον αφορά στον ανεμιστήρα με τηλεχειριστήρια και μπορείτε να το ρυθμίσετε ακόμα και για να κλείσει αυτόματα από μόνο του ενώ εσείς θα κοιμάστε.

Τα «μαγικά» πτερύγια

Οι ανεμιστήρες οροφής έχουν από τρία έως έξι πτερύγια. Ο αριθμός δεν επηρεάζει τόσο πολύ την «δουλειά» του ανεμιστήρα αλλά το κόστος. Βγαίνουν σε διάφορα μήκη από 76 έως 152 εκατοστά, ενώ και το υλικό διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο, ώστε να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Αυτό, ωστόσο, που παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο είναι η ισχύς του κινητήρα του ανεμιστήρα, κάτι το οποίο θα αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του προϊόντος ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή αγοράς.

Το μέγεθος μετράει

Πριν προχωρήσετε στην αγορά του ανεμιστήρα θα πρέπει να έχετε επιλέξει και το δωμάτιο στο οποίο θα τον τοποθετήσετε, ώστε να ταιριάζει γάντι. Ενας μικρός ανεμιστήρας σε ένα μεγάλο δωμάτιο δεν θα προσφέρει τη δροσιά που χρειάζεται, ενώ αντίστοιχα ένας μεγάλος ανεμιστήρας σε ένα μικρό δωμάτιο θα είναι υπερβολή.

Μικρά tips μεγάλης σημασίας

  • Ο ανεμιστήρας πρέπει να έχει απόσταση από το πάτωμα έως και τα πτερύγια, τουλάχιστον 2,1 μέτρα και 30 εκατοστά από την οροφή.
  • Για ένα μεγάλο δωμάτιο, όπως καθιστικό, κρεβατοκάμαρα και σαλόνι θα χρειαστείτε έναν ανεμιστήρα με διάμετρο πτερυγίων 132 εκατοστών.
  • Σε περίπτωση που θέλετε να το βάλετε σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να προστατεύεται από τον άνεμο με τουλάχιστον τρεις τοίχους.
  • Για περισσότερο κρύο χρησιμοποιήστε τον ανεμιστήρα ταυτόχρονα με το κλιματιστικό για λίγη ώρα. Θα μοιράσει ομοιόμορφα τον κρύο αέρα στο δωμάτιο, ενώ θα πληρώσετε λιγότερα μιας και το δωμάτιο θα δροσιστεί πιο γρήγορα και κατ’ επέκταση θα κρατήσετε λιγότερη ώρα ανοιχτό το κλιματιστικό.
  • Χρησιμοποιήστε τον και για να ζεσταθείτε. Θα μοιράσει τον ζεστό αέρα που συγκεντρώνεται στο ταβάνι σε όλο το δωμάτιο.
  • Ο θόρυβος εξαρτάται από την ποιότητα του ανεμιστήρα, αλλά και την σχεδίαση των πτερυγίων.