1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Γ. Σταθάκης (ΥΠΕΝ): «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»
Γ. Σταθάκης (ΥΠΕΝ): «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

Γ. Σταθάκης (ΥΠΕΝ): «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

0

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε χθες 31 Αυγούστου, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Καλοκαιρινή ενημέρωση».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός, με την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι, εξίσου ισχυρός δείκτης για το πώς κινούνται οι επενδύσεις είναι και η έκδοση ομολογιακών δανείων από βιομηχανίες, με πολύ καλό επιτόκιο, για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων τους.

«Η Κυβέρνηση με τον αναπτυξιακό νόμο δίνει το στίγμα της», τόνισε ο κ. Σταθάκης, «δείχνει ποιες κατηγορίες επενδύσεων θέλει να ενισχύσει. Ο προηγούμενοι αναπτυξιακοί χρηματοδοτούσαν κυρίως μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και αιολικά πάρκα, ενώ ο νέος ενισχύει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παραγωγικές επενδύσεις και καινοτομία. Είναι σαφής η αλλαγή προσανατολισμού».

Απαντώντας, σε ερωτήσεις, ο Υπουργός όσον αφορά στη ΔΕΗ, ανέφερε ότι «Η Συμφωνία για την παραχώρηση ενός μέρους του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι πολύ σαφής. Δεν περιλαμβάνει πώληση υδροηλεκτρικών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει αυτό. Η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του».

Σχετικά με το το Κοινωνικό Τιμολόγιο και τις ΥΚΩ, σημείωσε ότι «Το Κοινωνικό Τιμολόγιο, με τις νέες κλίμακες που καθιερώνει, θα γίνει πιο κοινωνικό, θα διασφαλίζει, δηλαδή, περισσότερα οφέλη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Οι πολύ φτωχοί θα έχουν φθηνό ρεύμα, σχεδόν δωρεάν. Εισάγονται, επίσης, εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ, που είναι πιο αντικειμενικά. Για την περίπτωση απένταξης από το ΚΟΤ λόγω αυξημένης κατανάλωσης, προβλέπεται ένα ποσοστό ασφαλείας κατανάλωσης, ώστε να αποτρέπεται κάτι τέτοιο. Για τις ΥΚΩ, το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού ήταν ανορθολογικό και άδικο. Η ΡΑΕ προτείνει ένα τρόπο τιμολόγησης πολύ πιο ομαλό. Και για τα δύο αυτά ζητήματα, ΚΟΤ και ΥΚΩ, θα ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις».

Όσον αφορά στις αυξήσεις στα τιμολόγια, επισήμανε ότι «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι χρεώσεις για ΥΚΩ παλαιότερων ετών θα ανακτηθούν σε βάθος πενταετίας, μέχρι το 2022». Πρόθεσή μας είναι να αποπληρωθεί το χρέος των ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ, αλλά με τρόπο που δεν θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ».

Σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον απάντησε ότι «Για πρώτη φορά εισάγονται ισχυρά κοινωνικά κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων για τα αυθαίρετα, ώστε να μπορούν ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να ενταχθούν στο νόμο. Η διαφορά ανάμεσα στο σημερινό σχέδιο νόμου και τα προηγούμενα νομοσχέδια έγκειται στο τι κάνουμε εμείς με όλα τα θέματα που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή αυθαιρέτων. Αυθαίρετα θα παράγονται όσο δεν ξέρουμε ποια είναι τα δάση, δεν έχουμε Κτηματολόγιο, δεν έχουμε πολεοδομικό σχεδιασμό για το σύνολο της χώρας. Η κυβέρνηση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα για να απαντήσει και στα τρία αυτά ζητήματα. Είναι η πρώτη Κυβέρνηση που αναρτά δασικούς χάρτες και οριοθετεί οριστικά και αμετάκλητα τα δάση. Οι δασικοί χάρτες οριστικοποιούν το Κτηματολόγιο. Εμείς ψηφήσαμε το νόμο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, άρα οι Δήμοι της χώρας καλούνται να φτιάξουν καθολικούς πολεοδομικούς σχεδιασμούς. Συνεπώς, δημιουργούνται όλα τα κρίσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την αιτία του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης».

Επιπλέον, για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός δήλωσε: «Αποφασίσαμε να πάμε σε διαιτησία, για να σταματήσει η διελκυστίνδα που υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Έχουμε μία σύμβαση η οποία πρέπει να αποσαφηνίσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών. Η διαιτησία θα ξεκινήσει άμεσα, στις 15 Σεπτεμβρίου, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και θα έχει τρίμηνη διάρκεια».

Για τον ΔΕΣΦΑ σημείωσε: «Θέλουμε ανταγωνισμό κι αυτό επιτεύχθηκε από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ. Προσδοκούμε ένα τίμημα που να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της εταιρείας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε κι αυτό.

Όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες απάντησε ότι «Οι προηγούμενοι διαγωνισμοί είχαν μικρό ενδιαφέρον, είχαν προκηρυχθεί 20 θαλάσσια οικόπεδα και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο για 3. Η διαφορά τώρα είναι η αλλαγή κλίμακας, έρχονται πολύ μεγάλες εταιρείες πλέον και προκρίνουν νέα οικόπεδα που δεν υπήρχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό. Εμείς ως Κυβέρνηση ανταποκριθήκαμε άμεσα, προκηρύξαμε την παραχώρηση τριών νέων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη και σε αυτή τη φάση αναμένουμε τη δημοσίευση των διαγωνισμών στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος».