Home Νέα Κατεβάζει ρολά ο Ελληνικός Χρυσός(!)
Κατεβάζει ρολά ο Ελληνικός Χρυσός(!)

Κατεβάζει ρολά ο Ελληνικός Χρυσός(!)

0
0

«Αναστέλλουμε τη λειτουργία των μεταλλείων λόγω της καθυστερημένης έκδοσης των αδειών, απαραίτητων για την νόμιμη λειτουργία της εταιρίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, G. Burns, σήμερα, ανακοίνωσε ότι εάν μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία των μεταλλείων, οι εγκαταστάσεις θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης. Αυτό σημαίνει ότι το 90% από τους 2.500 υπαλλήλους θα απολυθούν και θα παραμείνει ένα μικρό μέρος, το οποίο θα φυλάει τις εγκαταστάσεις.

Σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του ο Διευθύνων Σύμβουλος επέμενε στο γεγονός ότι δεν γνωρίζει τους λόγους που η κυβέρνηση καθυστερεί τις άδειες, πάρα τις διαβεβαιώσεις του κ. Σταθάκη ότι θα εκδοθούν. Επίσης, τόνισε ότι δεν γνωρίζει την αιτία που προσφεύγει το Δημόσιο σε διαιτησία.
Ωστόσο ο κ. Burns δήλωσε ανοιχτός σε οποιονδήποτε ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση, με στόχο τη διευθέτηση και τη λύση του προβλήματος. Αλλά παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του, στο διάστημα της πεντάμηνης θητείας του, δεν έχει καταφέρει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό, που έχει πληρώσει η εταιρία σε μισθούς και εισφορές στην πενταετή παρουσία της στην Ελλάδα, ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια, ενώ τα συνολικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από την εταιρία αγγίζουν τα 3 δισ. Για το λόγο αυτό οι μέτοχοι της Eldorado Gold επιζητούν την απόδοση των επενδύσεών τους και τη διασφάλιση της επένδυσής τους. «Δεν έχουμε σκοπό να επενδύσουμε περαιτέρω κεφάλαια στην Ελλάδα εάν δεν λυθεί το πρόβλημα των αδειών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Burns.

Σε περίπτωση που δεν εκδοθούν οι άδειες εκτός από την αναστολή λειτουργίας της, η Eldorado Gold θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να αποζημιωθεί στο μέλλον από τα διεθνή δικαστήρια. Στην περίπτωση όμως που τελικά λάβει η Eldorado Gold τις απαραίτητες άδειες για την λειτουργία της στο επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, τότε θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της.

Η πλευρά της κυβέρνησης

Ο κ. Σταθάκης από την μεριά του, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας, δήλωσε ότι οι άδειες  θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας.

Αναλυτικά:

«Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει:

Πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.

Δεύτερον, η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Εκ των πραγμάτων, το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο, το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο, μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας, προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη.

Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες».