1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Greenpeace: «Ενεργειακή, κοινωνική πολιτική με επιδόματα ή επενδύσεις;»
Greenpeace: «Ενεργειακή, κοινωνική πολιτική με επιδόματα ή επενδύσεις;»

Greenpeace: «Ενεργειακή, κοινωνική πολιτική με επιδόματα ή επενδύσεις;»

0

Η Greenpeace βρίσκεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την προώθηση της ηλιακής οικονομίας στην Ελλάδα.

Θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του ΥΠΕΝ για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες ως εργαλείο καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που αποτέλεσε πάγιο αίτημα της Greenpeace την τελευταία τριετία.

«Το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, παρά τα περιθώρια βελτίωσης που έχει (παραπομπή σε σχόλια) είναι η πρώτη συντεταγμένη πολιτική προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια με καινοτόμα, αποδοτικά και κοινωνικά δίκαια εργαλεία που εγκαταλείπουν τελείως τη διαχρονική λογική της επιδοματικής πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, διευθυντής εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Στην παρουσίασή του ο Δημήτρης Ιμπραήμ, διευθυντής εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, παρουσίασε τα οφέλη της δωρεάν εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων – σε επίπεδο τοπικής κοινότητας – για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δημήτρη Ιμπραήμ:

  • Το νομοσχέδιο είναι ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας να στραφεί στη βιώσιμη ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • Αναγάγει τους πολίτες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ σε ενεργούς παράγοντες του ενεργειακού τομέα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
  • Λαμβάνει υπόψη και αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στον κόσμο.
  • Το νομοσχέδιο – αν συνοδευθεί από τα κατάλληλα μέτρα στήριξης – μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά να καταπολεμήσουν αποφασιστικά την ενεργειακή φτώχεια.
  • Η σύγχρονη τάση αντιμετωπίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά όχι ως παθητικούς καταναλωτές ενέργειας και δικαιούχους επιδομάτων, αλλά ως εν δυνάμει μικροπαραγωγούς καθαρής ενέργειας
  • Ένα δεκαετές πρόγραμμα δωρεάν εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων και οικιακών συστημάτων για τα 300.000 πιο ευάλωτα νοικοκυριά είναι πιο οικονομικός και αποδοτικός τρόπος για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών σε σύγκριση με τη σημερινή πρακτική επιδοτήσεων κατανάλωσης (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο)