1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Διεθνή ΜΜΕ για Eldorado: «Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας»
Διεθνή ΜΜΕ για Eldorado: «Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας»

Διεθνή ΜΜΕ για Eldorado: «Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας»

0

H απόφαση της Eldorado να παγώσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, κάνει το γύρο του κόσμου.

Η καναδική εταιρεία επικαλείται για την απόφασή της, υπερβολικές καθυστερήσεις στην χορήγηση απαραίτητων αδειών από τις ελληνικές αρχές, και τα διεθνή ΜΜΕ επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση με πλήθος δημοσιευμάτων.

Κάποιοι από τους τίτλους, ενδεικτικά, είναι οι εξής:

«Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας» (Spiegel Online), «Ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές» (Handelsblatt), «Στοπ στις επενδύσεις στα ελληνικά ορυχεία χρυσού» (Frankfurter Allgemeine Zeitung), «Απειλούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων» (Wirtschaftswoche).

Σε διαδικτυακό δημοσίευμα, το Spiegel αναφέρει ότι: «Η ανακοίνωση των Καναδών συνιστά πλήγμα στις ελληνικές φιλοδοξίες για έναν σημαντικό ρόλο της χώρας στην παγκόσμια αγορά χρυσού. Αρχικός στόχος ήταν η Eldorado να βοηθήσει την Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει την εξόρυξη χρυσού. Με περίπου 12 τόνους το χρόνο, η χώρα θα ανήκε στους κορυφαίους παραγωγούς στην Ευρώπη. Περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ωστόσο προειδοποιήσει για το αμφιλεγόμενο εγχείρημα. (…) Υπό την πίεση αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων υπέρ της Eldorado, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της και χορήγησε ορισμένες κατασκευαστικές άδειες. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο έθεσε και πάλι εμπόδια».

Η Handelsblatt σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα ότι: «Για τους ενδοκυβερνητικούς αντιπάλους του φιλόδοξου εγχειρήματος, η απόφαση της Eldorado αποτελεί θρίαμβο. Για εν δυνάμει επενδυτές ωστόσο η απόφαση δρα αποτρεπτικά. Δεν αποκλείεται σύντομα να ακολουθήσει η επόμενη αποκαρδιωτική είδηση. Αυτή τη φορά για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου κοινοπραξία υπό την ελληνική Lamda Development προτίθεται να επενδύσει 8 δις, την μεγαλύτερη επένδυση στην νεότερη ελληνική ιστορία. Και αυτή την επένδυση πολέμησε ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τότε που κυβερνά, οι επενδυτές στο Ελληνικό βρίσκουν μπροστά τους ολοένα και περισσότερα νέα εμπόδια. Σε περίπτωση που η Αθήνα οδηγήσει σε αδιέξοδο και αυτή την επένδυση θα ήταν ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδυτών».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, έγινε σημαντική ζημιά για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ το Bloomberg σχολιάζει ότι η απόφαση της Eldorado να αναστείλει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα φέρνει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η απόφαση αυτή, έρχεται τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές. «Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη συνέχεια, η ζημιά έχει ήδη γίνει, και είναι σημαντική, για την Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός», δήλωσε στο Bloomerg ο Βολφάνγκο Πίκολι, της Teneo Intelligence.

Αντίστοιχη άποψη έχει και ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, διευθυντής του Eurasia. «Θα κάνει πιο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα την επόμενη χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, η απόφαση για αναστολή ήταν «απολύτως το σωστό πράγμα», σχολίασε από την πλευρά του ο Κέρι Σμιθ, αναλυτής της Haywood Securities Inc. «Η χειρότερη στρατηγική τους θα ήταν να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα για τέτοια πρότζεκτ, χωρίς να είναι ορατό κάποιο ”φως”», συμπλήρωσε.

«Αν η Eldorado αποφασίσει να φύγει, θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, με πολλαπλές συνέπειες στην τοπική οικονομία. Μακροπρόθεσμα, θα βλάψει το επενδυτικό κλίμα και πιθανόν θα εμποδίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους επενδυτές», τόνισε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καταλήγοντας στο ότι η κίνηση της Eldorado, ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν είναι φιλική προς τους επενδυτές, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι καθυστερήσεις στο Ελληνικό όπως και σε άλλα πρότζεκτ.