1. Home
  2. Νέα
  3. Στους δρόμους οι μεταλλωρύχοι…
Στους δρόμους οι μεταλλωρύχοι…

Στους δρόμους οι μεταλλωρύχοι…

0

Αγανακτισμένοι οι μεταλλωρύχοι, μετά την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, κατέβηκαν στην Αθήνα και κατέλαβαν σήμερα το πρωί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη

Μία ομάδα 10 ατόμων κατάφερε να μπει μέσα στο κτήριο του υπουργείου και να το καταλάβει.  Αμέσως τα ΜΑΤ παρατάχθηκαν έξω από την είσοδο για να παρεμποδίσουν τους υπόλοιπους διαδηλωτές να εισβάλλουν στο υπουργείο. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και προσπάθησαν να βγάλουν σηκωτούς τους καταληψίες από το υπουργείο.

Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δέχτηκε να συναντήσει την εξαμελή αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων.

«Δεν φεύγουμε αν δεν πάρουμε τις άδειες» είναι το μήνυμα των μεταλλωρύχων, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις.

O πρόεδρος των εργαζομένων κ. Ζαφειρούδας δηλώνει: «Κατεβήκαμε γιατί η αγωνία των εργαζομένων και των οικογενειών έχει κορυφωθεί. Δεν γινόταν να μην κατέβουμε, και ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή οι άδειες είναι στα γραφεία των υπουργών. Θέλουμε να έχουμε και αύριο δουλειά».

Οι μεταλλωρύχοι έχουν σηκώσει ένα πανό που γράφει τη λέξη «κατάληψη» στην είσοδο του κτηρίου και δεν επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο σε αυτό.

 

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στην έκδοση αδειών για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold,  G. Burns, έχει ενημερώσει ότι εάν μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία των μεταλλείων, οι εγκαταστάσεις θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης. Αυτό σημαίνει ότι το 90% από τους 2.500 υπαλλήλους θα απολυθούν.


πηγή βίντεο: iefimerida.gr

Τι δήλωσε ο κ.Σταθάκης μετά τη συνάντηση με τους μεταλλωρύχους Χαλκιδικής

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η αδειοδότηση του έργου της Eldorado Gold στην Ολυμπιάδα ολοκληρώνεται έως και αύριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου κατόπιν της συνάντησής του με αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων που πραγματοποιούν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο.

Τόνισε ότι το ζήτημα του έργου στις Σκουριές, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής και των μελετών τις οποίες, κατά τον υπουργό, η εταιρεία δεν έχει προσκομίσει, θα τεθεί στη διαδικασία της διαιτησίας, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα.

Για τη διαιτησία, είπε «φιλοδοξούμε ότι θα επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο».

Πρόεδρος Μεταλλωρύχων: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως»

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας γιατί δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως. Θα περιμένουμε να δικαιωθούμε, αλλιώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας”», δήλωσε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Ζαφειρούδας τόνισε ότι η δέσμευση του υπουργού για αδειοδότηση της Ολυμπιάδας εν μέρει διασφαλίζει τη συνέχιση της δουλειάς, αλλά υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα των υπολοίπων αδειών των Σκουριών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «είναι θέμα της εταιρίας το αν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μετά τις 22 Σεπτεμβρίου» ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας.

«Εμείς παραμένουμε εδώ για να πάρουμε τις άδειες, περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τη διαιτησία, περιμένουμε και τις αποφάσεις της εταιρίας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: δουλειά και μόνο δουλειά», κατέληξε ο κ. Ζαφειρούδας.

Φάμελλος: «Η Ελληνικός Χρυσός δεν θα έχει διαφορετική μεταχείριση από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις»

«Η επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταθέσει ακόμα μελέτη στο Υπουργείο για τη μεταλλουργία χρυσού, ως οφείλει, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στη εκπομπή “Alpha Ρεπορτάζ”, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της αδειοδότησης, ζητήματα εξόχως σοβαρά για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Σχολίασε δε τη στάση της Αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η Αντιπολίτευση θέλει πάση θυσία να δώσουμε άδεια στην Ελληνικός Χρυσός, παραβλέποντας όλα τα άλλα. Εμείς ζητάμε από τη συγκεκριμένη επιχείρηση να φέρει τις μελέτες για να δούμε πώς θα παράξει χρυσό, ώστε να έχουμε όφελος και στην οικονομία και στην εργασία”. Με δεδομένο ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει έως σήμερα πράξει τα δέοντα “πρέπει να πάμε στη διαιτησία για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου».