1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. «Ανοιχτή πληγή» για τη ΔΕΗ οι ρευματοκλοπές
«Ανοιχτή πληγή» για τη ΔΕΗ οι ρευματοκλοπές

«Ανοιχτή πληγή» για τη ΔΕΗ οι ρευματοκλοπές

0

Στο 3,2% ανέρχεται το ποσοστό της εγχεόμενης ενέργειας- δηλαδή των ρευματοκλοπών- στο δίκτυο της ΔΕΗ, γεγονός που σημαίνει ότι  τα διαφεύγοντα έσοδα της ΔΕΗ φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη

Η αδράνεια της ΔΕΗ και η μη πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων στους μετρητές αυξάνουν τα κρούσματα ρευματοκλοπής, φαινόμενο που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Είναι γνωστό  ότι υπάρχουν στην αγορά “επαγγελματίες” ηλεκτρολόγοι που μπορούν έναντι τσουχτερού αντιτίμου να αναλάβουν να πειράξουν το ρολόι. Τρυπούν του ρολόι από το πλάι με μεταλλικό αντικείμενο και σφηνώνουν ένα καρφί ή ξυλάκι, ώστε να μην περιστρέφεται και να μην καταγράφει ο δίσκος ή τοποθετούν ειδικούς μαγνήτες που ακινητοποιούν την κλασική ροδέλα του μετρητή, με αποτέλεσμα αυτός να μη γράφει μονάδες ή ψεκάζουν με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνει ο μετρητής και να μην γράφει και άλλα πολλά.

Οι έλεγχοι μεικτών κλιμακίων της ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι πολύ πιο εντατικοί ώστε να βρουν τους παραβάτες και να περιορίσουν στο ελάχιστο τη ρευματοκλοπή.  Στην Ελλάδα οι κλεμμένες κιλοβατώρες από 0,5 % του συνόλου της κατανάλωσης κατά την περίοδο 2000 – 2010 εκτοξεύθηκαν στο 3,2 % το 2016, την ώρα που σε άλλες προηγμένες χώρες δεν ξεπερνά το 1%. Αυτό υποδεικνύει την ανεπάρκεια  της ΔΕΗ να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Να υπενθυμίσουμε το περιστατικό, που μια ολόκληρη γειτονία στο Αιτωλικό έκλεβε ρεύμα από πυλώνα της ΔΕΗ. Και πόσα ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί. Τα διαπιστωμένα κρούσματα ρευματοκλοπών διαμορφώθηκαν το 2016 στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (10.616 έναντι μόλις 400 το 2006), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) .

Με συνολική κατανάλωση για το 2016 ύψους 51.245 γιγαβατωρών, η ρευματοκλοπή αντιστοιχεί σε 1.640 γιγαβατώρες. Σχηματικά ο όγκος του ρεύματος που χάνεται λόγω κλοπής κάθε χρόνο αντιστοιχεί στην κατανάλωση του συνόλου των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), εκτός Ρόδου και Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες κυμαίνονται ετησίως στα 150 εκατ. ευρώ, έαν υπολογίσουμε με τιμή κιλοβατώρας (χωρίς ΦΠΑ) τα 9 λεπτά. Εάν προσθέσουμε και το ΦΠΑ και τις λοιπές χρεώσεις στον λογαριασμό τότε οι απώλειες της ΔΕΗ φτάνουν τα 200-300 εκατ. ευρώ.

Τα πρόστιμα

Η ΡΑΕ, για να περιορίσει το φαινόμενο, τον Οκτώβριο του 2016 προχώρησε στη σύνταξη του «Εγχειριδίου»

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του «Εγχειριδίου» όταν διαπιστώνεται ρευματοκλοπή, ειδοποιείται εγγράφως και το Αστυνομικό Τμήμα για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης. Οι καταναλώσεις που δεν κατεγράφησαν υπολογίζονται αναδρομικά σε βάθος μέχρι και 5 χρόνων με βάση τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης.

Ως έναρξη του χρόνου της ρευματοκλοπής θεωρείται κατά κανόνα η χρονική περίοδος στην οποία εμφανίζεται αδικαιολόγητη μείωση της κατανάλωσης. Το «πρόστιμο» επιβάλλεται με τη μορφή προσαύξησης στο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι οι κλεμμένες κιλοβατώρες θα χρεώνονται προς 255 ευρώ ανά μεγαβατώρα (προσαύξηση 70 % σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο) και 120 ευρώ (προσαύξηση 50 %) για τους δικαιούχους ΚΟΤ και όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Επιπλέον ο υπαίτιος θα χρεώνεται και με τις δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής, από 300 έως 750 ευρώ ανάλογα με το είδος της παροχής.

Πως ορίζεται η ρευματοκλοπή

Το εγχειρίδιο ρυθμίζει τη διαδικασία διαπίστωσης της ρευματοκλοπής. Στο εγχειρίδιο ως συνηθέστερη μέθοδος ρευματοκλοπής περιγράφεται η επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας.

Άλλη μέθοδος είναι η παράκαμψη του μετρητή (απ’ ευθείας σύνδεση της γραμμής πίνακα-μετρητή με το καλώδιο παροχής της εγκατάστασης), οπότε και το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας δεν καταγράφεται.

Η απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το Δίκτυο, απουσία μετρητικού εξοπλισμού (σε περιπτώσεις που ο μετρητής έχει αποξηλωθεί ή και ουδέποτε εγκαταστάθηκε) και η απευθείας σύνδεση με αγκίστρωση στους αγωγούς του εναερίου δικτύου, απουσία μετρητή ή/και παροχής ή/και νομίμως υφιστάμενου κτίσματος (περιπτώσεις καταυλισμών κλπ) θεωρούνται και αυτές μέθοδοι ρευματοκλοπής.

Επίσης στο «Εγχειρίδιο» αναφέρεται ως ρευματοκλοπή η αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ (π.χ. απενεργοποίηση μετά από αίτημα Προμηθευτή λόγω υπερημερίας, παραβίαση όρων σύμβασης σύνδεσης από πελάτη, μη ανανέωση εργοταξιακής παροχής), με ή χωρίς αλλοίωση της μέτρησης, και η αυθαίρετη επανασύνδεση παροχών που έχουν διακοπεί κατόπιν αίτησης οικειοθελούς διακοπής από τον τελευταίο χρήστη ή κατόπιν υποβολής δήλωσης παύσης εκπροσώπησης από τον τελευταίο προμηθευτή (χωρίς νέα δήλωση εκπροσώπησης και δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς προμήθειας καθολικής υπηρεσίας), με ή χωρίς παράκαμψη του μετρητή, οπότε και η καταναλισκόμενη ενέργεια δεν τιμολογείται (παροχές χωρίς χρήστη και προμηθευτή), είτε αυτή καταγράφεται είτε όχι.