Ποιος είναι ο Έλληνας πίσω από το “πράσινο deal” της χρονιάς
ΠΗΓΗ capital.gr
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Μόλις χθες έγινε γνωστή η συμφωνία μεταξύ της γαλλικής εταιρείας με πολυεθνική παρουσία Eren και του ενεργειακού κολοσσού Total, η αγορά έκανε λόγο για το πράσινο deal της χρονιάς. Και αυτό έγινε για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι ένας όμιλος που δραστηριοποιείται στα πετρέλαια αποφασίζει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια ύψους 237,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπει με 22% σε μια μεγάλη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα η Total έχει option για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eren.
Πηγή φωτό: Lesechos.fr
Για όσους γνωρίζουν πάντως το παρελθόν του ιδρυτή της Eren Πάρη Μουράτογλου, η πώληση των μετοχών στην Total αποτελεί ένα ακόμη deal που προστίθεται στην πράγματι εντυπωσιακή καριέρα του.
Άλλωστε η Eren δημιουργήθηκε ακριβώς μετά την τελευταία πώληση: Ήταν το 2011 όταν ο ελληνογάλλος μάνατζερ Πάρης Μουράτογλου ερχόταν σε συμφωνία με το γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EdF να πουλήσει έναντι 187 εκατ. ευρώ μετρητά και ισόποσης αξίας μετοχές της μητρικής EdF το μερίδιο 25% που κατείχε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πράσινης ενέργειας την EDF Energies Nouvelles.
Αμέσως μετά την αποχώρησή του από τη γαλλική πολυεθνική, δημιούργησε το δικό του όμιλο, την εξαιρετικά δραστήρια EREN Group, η οποία μέσα σε λίγα χρόνια προχώρησε σε σημαντικές εξαγορές παγίων ανά τον κόσμο ενώ η εταιρεία απέκτησε παρουσία και στη χώρα μας οπου διαθέτει έργα ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά ισχύος 156,9MW.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η Eren πραγματοποίησε τις περισσότερες εξαγορές παγίων από το 2012 και μετά σε μια χρονική συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη για την πορεία της αγοράς των ΑΠΕ και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.
Η διαδρομή του κ. Μουράτογλου στην πράσινη ενέργεια ξεκινά το 1979 όταν και ίδρυσε πρώτη του πράσινη εταιρεία με δραστηριότητα στα υδροηλεκτρικά Énergies en France , ενώ το 1983 ίδρυσε την Sithe. Η Sithe μετονομάστηκε το 1990 σε SIIF Energies. Η SIIF Energies ήταν η εταιρεία που στην πορεία μετεξελίχθηκε το 2004 στην EDF Energies Nouvelles.
Ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το 2011 ενεργός στη διοίκηση της EdF EN και μάλιστα το Δεκέμβριο του 2006 ήταν από τους αρχιτέκτονες, της πρώτης μεγάλης δημόσιας προσφοράς μετοχών εταιρείας ενέργειας, όταν η EEN εισήχθη στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ και εγκατεστημένη ισχύ άνω των 800 MW.
Η επενδυτική του ενασχόληση με την Ελλάδα χρονολογείται από την εποχή της EdF όταν η εν Ελλάδι θυγατρική του απέκτησε σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών και αιολικών φτάνοντας να διαθέτει πάνω από 200MW ισχύος. Μετά την ίδρυση της Eren προχώρησε στην εξαγορά κάποιων εξ αυτών.
Η συμφωνία με την Total δηλαδή αποτελεί το τρίτο μεγάλο deal μετά την δημόσια προσφορά μετοχών της ΕΕΝ στο χρηματιστήριο το 2006 και την πώληση της συμμετοχής του στην εταιρεία το 2011.
Να θυμίσουμε ότι ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν, η Eren κατάφερε σε 5 χρόνια να έχει αναπτύξει εγκατεστημένη ισχύ 650MW και να έχει ένα επιχειρησιακό πλάνο ανάπτυξης συνολικά 3000MW για την επόμενη πενταετία.
Προφανώς τα φιλόδοξα αυτά πλάνα για μια μικρομεσαία ανεξάρτητη ενεργειακή εταιρεία, με την είσοδο του κολοσσού της Total (12η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο σύμφωνα με το Platts με κέρδη 5,087 δις δολάρια) εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης και αναδεικνύουν την Total Eren σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες του κλάδου των ΑΠΕ.
Και βέβαια οι προσδοκίες για τις επενδύσεις της εταιρείας στη νέα εποχή αφορούν και στη χώρα μας όπου υπάρχει εκτεταμένο πλάνο επενδύσεων, που όπως είχε διαβεβαιώσει ο επικεφαλής της Total κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας θα συνεχιστούν.