Home Ενεργειακές επισημάνσεις Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Σαρωνικό;
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Σαρωνικό;

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Σαρωνικό;

0
0

Οι αποκαλύψεις σχετικά με το ναυάγιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» διαδέχονται η μία την άλλη και η απάντληση που έχει «παγώσει» εδώ και δύο μέρες δεν έχει ξεκινήσει ακόμη!

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Μετά την αποχώρηση του πλοίου «Lassea» που πραγματοποιούσε την απάντληση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου, η επιχείρηση απάντλησης σταμάτησε εδώ και δύο ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επιχείρηση θα αναλάβει τελικά το δεξαμενόπλοιο «Aegean Princess I», το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο του ναυαγίου και περιμένει τη σχετική εντολή. Την επιχείρηση απάντλησης διεκδικούσε και το δεξαμενόπλοιο «Syros».

Μέχρι στιγμής πάντως από τις αρμόδιες Αρχές δεν έχει γίνει γνωστό αν η διαδικασία απάντλησης θα ξεκινήσει άμεσα.

Τι συνέβη με το «Lassea»;

Στελέχη των ΕΛΠΕ, όταν έλεγξαν τα 1.550 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών, που ξεφόρτωσε το Lassea, τα οποία είχαν αντληθεί από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», ειδοποίησαν τις Αρχές, γιατί  έφερε στις δεξαμενές του αδήλωτα καύσιμα. Το πλοίο έχει πλέον κατασχεθεί, ενώ τα δύο μέλη του πληρώματος (Πλοίαρχος και Α΄ μηχανικός), αμφότεροι ημεδαποί, έχουν συλληφθεί.

Ο πλοίαρχος και πρώτος μηχανικός  πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα σχετικά με την υπόθεση των λαθραίων καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, Πέμπτη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, δεν έδωσαν το «παρών» οι τέσσερις βασικοί μάρτυρες κατηγορίας από το Λιμενικό Σώμα και την τελωνειακή αρχή, καθώς, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα, ακόμα δεν έχει ογκομετρηθεί το παράνομο φορτίο.

Να υπενθυμίσουμε ότι έως τώρα την επιχείρηση για την απάντληση των καυσίμων, από το ναυαγισμένο πλοίο, είχε το δεξαμενόπλοιο «Lassea». Το μεσημέρι της Τρίτης, όμως, αποχώρησε από την επιχείρηση καθώς έληξαν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του. Αμέσως μετά, σε έλεγχο που έγινε από τις λιμενικές αρχές, διαπιστώθηκε η ποσότητα των λαθραίων καυσίμων στα διπύθμενά του και κατασχέθηκε.

Το δεξαμενόπλοιο «Lassea» κατά την διάρκεια απάντλησης

Η κατάσταση στον Σαρωνικό κόλπο

Βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στη περιοχή του Σαρωνικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.  Αναλυτικά:

  • Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση και στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας, συνεχίστηκαν οι εργασίες αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις ανατολικές ακτές της νήσου Σαλαμίνας και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
  • Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια επιφανειακή ρύπανση, ενώ συνεχίστηκαν εργασίες αντιρρύπανσης από ξηράς. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής.
  • Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή και επιχειρεί συνεργείο της αναδόχου εταιρείας.
  • Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Μπροστά από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. επιχείρησε συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχείρησε συνεργείο καθαρισμού είκοσι πέντε (25) ατόμων. Αύριο θα εντατικοποιηθούν οι εργασίες καθαρισμού του αιγιαλού και της ακτογραμμής στα Αλίπεδα Α’ και Β΄ περιοχής Αλίμου από συνεργεία ιδιωτικής εταιρείας.
  • Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν συνεργείο, συνολικά σαράντα τριών (43) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, τριάντα (30) δόκιμοι Λιμενοφύλακες και εθελοντές, καθώς και αντιρρυπαντικά μέσα.
  • Στην εγκατάσταση “ARC-BALUX” η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχείρησαν πενήντα επτά (57) άτομα ιδιωτικής εταιρείας μαζί με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι εκτέλεσαν εκτεταμένες εργασίες αντιρρύπανσης.
  • Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση παρουσιάζεται ικανοποιητική. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργεία του οικείου Δήμου, ενώ μπροστά από την ξενοδοχειακή εγκατάσταση “DIVANI” τοποθετήθηκε προληπτικά απορροφητικό φράγμα. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση.
  • Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση.
  • Αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας χωρίς να παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεχίζουν να πραγματοποιούν εργασίες αντιρρύπανσης.

Η γυναίκα με το πετρέλαιο

Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η φωτογραφία που τράβηξε και ανέβασε στο facebook ο Βέλγος φωτογράφος, Max Gyselinck. Η φωτογραφία απεικονίζει μια γυναίκα που, παρά την απαγόρευση κολύμβησης στις συγκεκριμένες περιοχές, βούτηξε σε παραλία του Φαλήρου και το αποτέλεσμα ήταν να γεμίσει το σώμα της πετρέλαιο.

Υπενθυμίζουμε ότι με σχετική Υπουργική Απόφαση, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, απαγόρευσε την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.