1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. «Πράσινο φως» για το Ενεργειακό Έργο TILOS
«Πράσινο φως» για το Ενεργειακό Έργο TILOS

«Πράσινο φως» για το Ενεργειακό Έργο TILOS

0

Εντός του προσεχούς μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία του Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) της Τήλου με την υπογραφή της Σύμβασης Πώλησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του WWF Ελλάς.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους είναι το ζητούμενο για την Ευρώπη, με κύριο βήμα τις πρωτοβουλίες για «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά», όπως είναι και ο τίτλος του φόρουμ το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα Χανιά στις 22 Σεπτεμβρίου, με τη συνδιοργάνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια M. A. Cañ ete, του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας ( DG Energy) της Επιτροπής D. Ristori και του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να συμβάλει ώστε τα νησιά της ΕΕ να μειώσουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη, να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές πετρελαίου και να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, να επιτύχουν αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και να αξιοποιήσουν καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες, όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, οι έξυπνοι μετρητές και τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΥΠΕΝ, κ. Γ. Σταθάκης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα των νησιών να λειτουργήσουν ως προνομιακοί χώροι ανάπτυξης πιλοτικών προγραμμάτων και εστίασε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά και δη τα ευρωπαϊκά, ενώ παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες για την εθνική στρατηγική μετάβασης των νησιών σε καθαρές ενεργειακές πηγές, με τον πρώτο εξ αυτών να αφορά: Στην αποκέντρωση στην παραγωγή ενέργειας με εργαλεία όπως είναι το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς, να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.

Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά συγκεντρώνει στο σύνολό τους, και υπό τη μορφή ολοκληρωμένης, πρότυπης ενεργειακής λύσης για νησιωτικά συστήματα, το πρωτοποριακό ευρωπαϊκό έργο TILOS, κάτι που αναγνωρίζεται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την πρόσφατη διπλή βράβευση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας, όσο και σε εθνικό, μέσω της αρωγής του ΥΠΕΝ στην ομαλή ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας του έργου με την υπογραφή της Σύμβασης Πώλησης του Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) της Τήλου τον προσεχή μήνα.

Η τελευταία θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του πιλοτικού έργου της Τήλου, το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής του, καθότι ολοκληρώνεται η εγκατάσταση του ΥΒΣ ΑΠΕ- συσσωρευτών ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και συσκευών διαχείρισης της ζήτησης στο σύνολο σχεδόν των καταναλώσεων του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο φιλοδοξεί να μεγιστοποιήσει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού από ΑΠΕ (αρχικά επίπεδα διείσδυσης 70-75% σε ετήσια βάση, με προοπτική την πλήρη ενεργειακή αυτονομία) σε συνδυασμό με αυξημένη ασφάλεια τροφοδοσίας, αλλά και να μετατρέψει το νησί σε πρότυπο δημιουργίας έξυπνων μικροδικτύων επιπέδου κοινότητας με βάση τη βέλτιστα συνδυασμένη χρήση και συνεργασία τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής ΑΠΕ, τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης και της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης με το νησί της Κω, με την ενεργό συμβολή και του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Η Δήμαρχος Τήλου, κα Μ. Καμμά, δήλωσε ικανοποιημένη για την έκβαση των κοινών προσπαθειών του Δήμου Τήλου, της κοινοπραξίας του έργου και της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, αναφέροντας: «Η Τήλος πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ενεργειακού ζητήματος για τη νησιωτική Ελλάδα και δημιουργώντας μια λύση που ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του νησιού καθώς και με τη στρατηγική του Υπουργείου για ανάπτυξη ενεργειακών εγχειρημάτων σε τοπικό επίπεδο».

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου και Καθηγητής του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., Δρ Ι.Κ. Καλδέλλης, δήλωσε αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία του έργου, αναφέροντας ότι: «Με τις δρομολογούμενες εκ μέρους του ΥΠΕΝ νομοθετικές ρυθμίσεις επιλύεται ένα χρόνιο νομικό κενό και ενθαρρύνεται έμπρακτα η υλοποίηση αντίστοιχων καινοτομικών ενεργειακών λύσεων».

Ο συντονιστής του έργου TILOS, Δρ. Δ. Ζαφειράκης, ευχαριστώντας το ΥΠΕΝ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ηγεσία του Υπουργείου και ειδικότερα προς τους κκ. Δ. Τσέκερη και Γ. Μάρκου για τη στήριξη που μας παρείχαν αναφορικά με την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας του ΥΒΣ της Τήλου, καθώς και να δηλώσω την ικανοποίησή μου για την αναγνώριση του έργου ως πιλότο για τη μετάβαση σε ένα νέο, καθαρό ενεργειακό μοντέλο για τα ΜΔΝ, στη βάση ανάπτυξης μιας καινοτόμας ενεργειακής λύσης επιπέδου κοινότητας που συμβαδίζει απόλυτα με το όραμα της Πολιτείας για τη δημιουργία αντίστοιχων συνεταιριστικών δομών».

Από το WWW Ελλάς ο υπεύθυνος για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, Νίκος Μάντζαρης υπογράμμισε ότι: «Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το ΥΠΕΝ αναγνώρισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το έργο ΤILOS ανοίγοντας τον δρόμο για να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτός από το πρώτο υβριδικό σύστημα του είδους του στη Μεσόγειο, το TILOS βοήθησε στο να αναδειχθούν και να ξεπεραστούν προβλήματα στην αδειοδότηση παρόμοιων έργων στο μέλλον, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο πρασίνισμα των νησιών και την απεξάρτηση από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο».