Home Ενεργειακές επισημάνσεις Φάμελλος: «Πληρώνω όσο πετάω…»
Φάμελλος: «Πληρώνω όσο πετάω…»

Φάμελλος: «Πληρώνω όσο πετάω…»

0
0

Επιβραβεύσεις αλλά και βαριά πρόστιμα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο ανακύκλωσης που παρουσίασε, εχθές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Κίνητρα στους πολίτες και τους δήμους για να συμμετέχουν στην ανακύκλωση δίνει το νομοσχέδιο, που παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι η μείωση της ταφής, η ενίσχυση του ρόλου των Δήμων, η χρήση των πόρων προς όφελος της ανακύκλωσης, η ομαλή λειτουργία της αγοράς, η μη εκμετάλλευση της προνομιακής θέσης, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η δίκαιη κατανομή της ευθύνης, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού Ανακύκλωσης, η εντατικοποίηση των ελέγχων και τα ειδικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.

Η στροφή προς την αποδοτικότερη χρήση των πόρων είναι μείζονος σημασίας, καθώς θα συμβάλει στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, δημιουργώντας ευκαιρίες στους υπόχρεους να μετατρέπουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις σε οικονομικές ευκαιρίες με καλύτερους όρους για τους καταναλωτές. Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι σημαντικά, καθώς θα μετριαστούν οι πιέσεις στο περιβάλλον, θα προκύψουν νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης και παράλληλα θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης χάρη στη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η ανακύκλωση μπορεί να προσφέρει έως 16.000 θέσεις εργασίας. «Έχει ανακοινωθεί δημόσια από τις διάφορες εκθέσεις για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας ότι μπορεί αυτό και μόνο το αντικείμενο της δραστηριότητας να δώσει πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας στην οικονομία μας, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδειχθεί και δεν νομίζω ότι αξίζει να το ανακοινώνουμε ως δυνατότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυκλική οικονομία έχει σημαντικότατες δυνατότητες σε αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πρόστιμα

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή από 200 έως 500 ευρώ στους δημότες που δεν συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης του δήμου τους ή που παρεμποδίζουν αντίστοιχα το έργο τους (π.χ βάζοντας υλικά ανακύκλωσης σε λάθος κάδο). «Τα πρόστιμα θα είναι από 200 έως 500 ευρώ και θεωρούμε ότι είναι δίκαιο αυτό για να μπορέσουμε να υποχρεώσουμε – σε εισαγωγικά – τον πολίτη να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που κάνει ο ίδιος ο δήμος» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Τα πρόστιμα σε όσους δήμους  δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη δραστηριότητα και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Τα κίνητρα

Το κίνητρο για τους πολίτες θα είναι να πληρώνει λιγότερα δημοτικά τέλη. Τα δημοτικά τέλη που θα πληρώνει ο πολίτης, δηλαδή, να είναι ανάλογα με την ποσότητα των απορριπτόμενων απορριμμάτων. «Η εφαρμογή του πληρώνω όσο πετάω είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, έχει να κάνει με πολλά τεχνικά ζητήματα, με τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά, με το να υπάρχει αντιστοίχιση κάδου με πολίτη» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Με απλά λόγια αν  για παράδειγμα ένας δήμος 1000 κατοίκων, που παράγει 1 τόνο αποβλήτων την ημέρα (η παραγωγή απορριμμάτων μετριέται με  1 κιλό το άτομο την ημέρα) διαθέσει στην Υπηρεσία επεξεργασίας ή ταφής 800 κιλά αντί για ένα τόνο, έχει δηλαδή 20% ανακύκλωση, οι δημότες αυτοί θα πληρώσουν 20% λιγότερα δημοτικά τέλη.

Η ανακύκλωση σήμερα…

Η σημερινή εικόνα της Ανακύκλωσης δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, ιδιαίτερα των αστικών απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών αποβλήτων της Ελλάδας καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (81 %, έναντι 31 % κατά μέσο όρο για την ΕΕ-28), ενώ μόλις το 16 % ανακυκλώνεται (ΕΕ 27 %) και 3 % λιπασματοποιείται (ΕΕ 15 %).

Ειδικά η «καθαρή» ανακύκλωση δημοτικών απορριμμάτων πανελλαδικά (χωρίς ΒΕΑΣ), δηλαδή οι μπλε κάδοι, οι μικρές μπαταρίες και οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, μετά από 16 χρόνια εφαρμογής της ανακύκλωσης είναι μόνο 4,69%, ενώ ακόμα λιγότερη είναι η ανακύκλωση συσκευασιών που εμπεριέχονται στα δημοτικά απόβλητα. Το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 15,81 kg/κάτοικο όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 kg/κάτοικο.