1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΔΕΗ: Τα εξωφρενικά του κοινωνικού τιμολογίου
ΔΕΗ: Τα εξωφρενικά του κοινωνικού τιμολογίου

ΔΕΗ: Τα εξωφρενικά του κοινωνικού τιμολογίου

0

Στο …πύρ το εξώτερο το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη ο οποίος αποκάλυψε ότι στο ΚΟΤ έχουν ενταχθεί εφοπλιστές και βιομήχανοι που διαθέτουν βίλες 1000 τ.μ.

Του Νίκου Θεοδωρόπουλου

Το «αμάρτημα» των καταναλωτών ήταν ότι είχαν υψηλή κατανάλωση ρεύματος και χρωστούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ στη ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι εντοπίστηκε καταναλωτής που έχει ενταχθεί στο ΚΟΤ με βίλα 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά με κατανάλωση 8.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και χρωστάει 28.000 ευρώ, αλλά και πρώην εφοπλιστής στην Καστέλλα που διατηρεί μονοκατοικία εκτάσεως 760 τ.μ., δηλώνει άνεργος, καταναλώνει 7.500 κιλοβατώρες με οφειλή 32.000 ευρώ. Οι έλεγχοι της ΔΕΗ εντόπισαν ακόμη και βίλα πρώην εφοριακού στον Βαρνάβα περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων με κατανάλωση 15.000 κιλοβατώρων και χρέος 65.000 ευρώ. Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για σωρεία τέτοιων περιπτώσεων και έβαλε ως θέμα την επανεξέταση των προϋποθέσεων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Γιατί τα είπε ο κ. Παναγιωτάκης και τι ξέχασε να πει !

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ γνωρίζει ότι όταν ο πελάτης έχει ενταχθεί στο ΚΟΤ και ξεπεράσει το όριο της κατανάλωσης του ΚΟΤ, η επιβάρυνση είναι για το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος. Η χρέωση μέχρι τις 2000 Kwh είναι 0,09460 ευρώ ανά Kwh και στην περίπτωση που η κατανάλωση ξεπεράσει τις 2000 Kwh θα τιμολογηθεί με 0,10252 ευρώ ανά Kwh.

Είναι προφανές ότι τις περιπτώσεις που ανέφερε ο κ Παναγιωτάκης δεν είχαν καμία ευεργετική επίδραση στην κατηγορία των εφοπλιστών και των βιομηχάνων αφού δεν τιμολογήθηκαν με βάση την ένταξή τους στο ΚΟΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στα λάθη της ΔΕΗ που μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στη διακοπή ρεύματος του ακινήτου όπως και σε ένδικα μέσα για την είσπραξή των οφειλόμενων.

Όμως η αναφορά του κ. Παναγιωτάκη στο τιμολόγιο ΚΟΤ , έγινε διότι ετοιμάζονται αλλαγές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη. Οι αλλαγές στα τιμολόγια ΚΟΤ θα έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν και κυρίως να πληρώνουν την Kwh στα 0,09460 ευρώ.

Ο κ. Παναγιωτάκής όμως θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα της ΔΕΗ και τα έσοδα της και με την κίνηση αυτή προσπάθησε να στείλει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου που επεξεργάζεται τα νέα κριτήρια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου τα νέα κριτήρια θα εστιάζουν στην περιουσιακή κατάσταση του ενδιαφερομένου όπως και στο ετήσιο εισόδημα. Πάντως τα παραδείγματα είναι πολλά για περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν περιουσία αλλά δεν έχουν εισόδημα.

Έτσι το κριτήριο πρέπει να περιλαμβάνει τα έσοδα από την περιουσιακή κατάσταση και όχι μόνο στην περιουσιακή κατάσταση. Για τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη είναι πρώτης προτεραιότητας η προστασία των φτωχών και οικονομικά αδύναμων. Με το προηγούμενο καθεστώς απαιτούσε εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι θα μειωθεί το εισόδημα καθώς αλλάζει και η χρέωση η οποία θα τιμολογείται με την τρέχουσα τιμή της κατανάλωσης μόνο στην υπερβάλλουσα κατανάλωση ενώ σήμερα όταν η κατανάλωση ξεπερνά τις 1500 Kwh η χρέωση είναι 0,09460 ευρώ ενώ το ΚΟΤ μέσα στη ζώνη των 1500 γίνεται με 0,03941 ευρώ ανά Kwh.

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να έχει περάσει το Νοέμβριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση του κόστους του ΚΟΤ προκειμένου οι δικαιούχοι να πληρώσουν το ρεύμα μέχρι και 42% φθηνότερα από το οικιακό τιμολόγιο, χρεώνεται ως Υπηρεσία Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με το κόστος για την επιδότηση του ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπως και την επιδότηση στα τιμολόγια των πολυτέκνων.