1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. «Παράλογο να επενδύουμε σε λιγνιτικές μονάδες!»
«Παράλογο να επενδύουμε σε λιγνιτικές μονάδες!»

«Παράλογο να επενδύουμε σε λιγνιτικές μονάδες!»

0

Στην άποψη, ότι είναι παράλογο να επενδύουμε στο λιγνίτη την στιγμή που δεν συμφέρει ούτε οικονομικά ούτε περιβαλλοντολογικά, συμφώνησαν ο Δρ. Χημικός Μηχανικός, Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, και ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Την ώρα που κυβέρνηση και θεσμοί προσπαθούν να καταλήξουν στο τελικό πακέτο των λιγνιτικών μονάδων, που θα περιλαμβάνει τις μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης και την άδεια για κατασκευή δεύτερου εργοστασίου στη Μελίτη, η νέα μελέτη για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας του WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών αποδεικνύει ότι η επένδυση στους λιγνίτες είναι ασύμφορη.

Αντικείμενό της μελέτης είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με χρονικό ορίζοντα το 2035 και το 2050, δίνοντας έμφαση στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η χώρα βαδίζει στα τυφλά χωρίς πυξίδα, αφού παρά τις υποσχέσεις ετών δεν έχει ακόμα παρουσιάσει η Πολιτεία οτιδήποτε συγκεκριμένο σε σχέση με τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν πώς η έγκαιρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη με ταυτόχρονη στροφή στις ΑΠΕ αποτελούν την ορθότερη επιλογή για το ενεργειακό μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Μπορεί η Ελλάδα χωρίς λιγνίτη;

Η επιλογή του λιγνίτη δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Έλληνα καταναλωτή, ούτε της ελληνικής οικονομίας. Σε αντίθεση με άλλες μελέτες για το ίδιο θέμα, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δείχνουν πως η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί σχεδόν να μηδενιστεί ήδη από το 2035, με ταυτόχρονο υπερτριπλασιασμό της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αξιοποίηση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας.

Αυτό το σενάριο, σε συνδυασμό με πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ εάν παραμείνουμε προσκολλημένοι στον λιγνίτη, το 2050 η Ελλάδα θα εκπέμπει όσο διοξείδιο του άνθρακα εξέπεμπε η Βουλγαρία το 2006!

Η επιλογή απεξάρτησης από τον λιγνίτη θα είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα σε βάθος χρόνου, αφού θα οδηγήσει σε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια έως και 12% σε σχέση με τα σενάρια που εξετάστηκαν και βασίζονται στον λιγνίτη. Για την ερχόμενη δεκαετία το κόστος ηλεκτροπαραγωγής προβλέπεται να είναι παραπλήσιο σε όλα τα σενάρια, ωστόσο από το 2030 κι έπειτα αρχίζει να αποτυπώνεται η ευνοϊκή επίδραση των ΑΠΕ στο κόστος.

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου των λιγνιτικών επιλογών ΔΕΗ και κυβέρνησης είναι ότι η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V» εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή του σταθμού του Αμυνταίου που χτίστηκε τη δεκαετία του 80, ακόμα και αν επενδυθούν σημαντικά ποσά για την αναβάθμισή του. Συγκεκριμένα η συγκεκριμένη μονάδα θα κοστίσει περί το 1,4 δισ. ευρώ, καθιστώντας την ως την ακριβότερη επένδυση μέχρι στιγμής, για να καλύψει το 7-8% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι είναι εφικτός ο περιορισμός του λιγνίτη στο 6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2035 και στο 0% το 2050. Το φυσικό αέριο διατηρεί μια σημαντική θέση σε όλα τα σενάρια, καθώς το μερίδιο του στην παραγωγή κυμαίνεται στο 26-33% το 2035 και στο 22-32% το 2050. Σε όλα τα σενάρια η συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας μπορεί να υπερτριπλασιαστεί την περίοδο 2005-2035, ενώ τα επόμενα χρόνια, έως το 2050, να διατηρηθεί σταθερή ως ποσοστιαίο μερίδιο.

Η εφαρμογή πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας μειώνουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη κατά 2-5 δισ. ευρώ. Για χαμηλές τιμές δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η ριζική ανακαίνιση υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αποδεικνύεται συμφέρουσα, ακόμα και σε σχέση με την κατασκευή νέων. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον ενεργειακό τομέα μπορούν να μειωθούν σημαντικά ήδη από το 2035, λόγω κυρίως της απεξάρτησης από τον λιγνίτη, ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται στο φιλόδοξο σενάριο όπου οι εκπομπές μειώνονται σε σχέση με το 2005 κατά 64%.

«Θέλουμε, δεν θέλουμε πάμε προς απανθρακοποίηση, το ερώτημα είναι αν θα πάει μόνη της ή θα βοηθήσουμε και εμείς» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λάλας, Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων FACE3TS, η οποία ενεργοποιείται σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, Εκπρόσωπος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή, Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής για την επίτευξη των στόχων του 20-20-20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού, μέλος των ΔΣ των ΕΛΠΕ και της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καθώς και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ.