Home Νέα Διαβάσαμε για εσάς Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα κατά τις επαφές Τσίπρα στο Σικάγο
Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα κατά τις επαφές Τσίπρα στο Σικάγο

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα κατά τις επαφές Τσίπρα στο Σικάγο

0
0

Στο δείπνο εργασίας που διοργανώθηκε στο Σικάγο, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή Αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της ελληνικής ομογένειας, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις προοπτικές της.

Στο δείπνο εργασίας, με μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου και εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά την ελληνική ομογένεια, αλλά και τους αξιωματούχους της πόλης του Σικάγου, για την υποδοχή και τη φιλοξενία κατά την παρουσία του στην πρωτεύουσα του Ιλινόι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα το επόμενο διάστημα, «ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση» και υπογράμμισε τις σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδύσεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας τον ρόλο αρωγού που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα, δεδομένης της σταθερής συμμαχίας και των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε εκτενή μνεία στις περιφερειακές εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία ενισχύει τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες – ειδικά με τις τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις – αλλά και ευρύτερα, όμως παράλληλα συνιστά απαρέγκλιτη αρχή η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στο δείπνο εργασίας συμμετείχαν μέλη του Κογκρέσου από την Πολιτεία του Ιλινόι, που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισαν, επίσης, τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς προς την Ελλάδα, αλλά και τον πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, έπειτα από μια επίπονη κρίση.

Συγκεκριμένα, οι κύριοι Danny Davis, Peter Roskam, Brad Schneider και η κυρία Brenda Kelly, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Πολιτείας του Ιλινόι, αναφέρθηκαν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτά για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της αμερικανικής πλευράς στο κομμάτι των επενδύσεων, για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, σε μια σειρά από τομείς, με εξαιρετική σημασία να αποδίδεται στην ενεργειακή συνεργασία.

Στο δείπνο παραβρέθηκε, επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ, τέλος, υπογράμμισε την επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Σικάγο.

Το απόγευμα η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος του, σήμερα, στο Σικάγο, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για την Ουάσιγκτον όπου το απόγευμα συναντάται με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αύριο, Τρίτη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα Δευτέρα, στις 08:30 το πρωί (16:30 ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs. Στις 10:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), επισκέπτεται το 1871 Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center, όπου θα ξεναγηθεί από τον CEO, Howard Tullman.

Στις 11:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) συναντάται με τον δήμαρχο του Σικάγο, Rahm Emmanuel, με τον οποίο θα επισκεφθούν τον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk, ενώ στις 12:15 (20:15) θα έχει συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόις, Bruce Rauner,

Ο πρωθυπουργός και η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον περί τις 16:40 (23:40 ώρα Ελλάδας) και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 17:30 (00:30) τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις 20:00 (03:00 ώρα Ελλάδας) οι οργανώσεις AHI και ΑΗΕPA θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού.