
Άσφαλτος και δάκρυα θα φορτίζουν τα κινητά;
Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης
Πληθαίνουν καθημερινά τα τεχνολογικά επιτεύγματα σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Ομάδες επιστημόνων σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν όλο και πιο πρωτοποριακές μεθόδους για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.Ένας βασικός τομέας που προχωρούν οι έρευνες είναι αυτός της φόρτισης των κινητών. Το ζητούμενο είναι ταχύτερη και αποδοτικότερη φόρτιση.
Πρόσφατα διαβάσαμε ότι πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα δύο μελέτες στις οποίες οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν… αναπάντεχα υλικά για να κατασκευάσουν μπαταρίες που φορτίζουν γρήγορα τα κινητά τηλέφωνα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice στις ΗΠΑ δημιούργησαν μπαταρίες που φορτίζουν τα κινητά σε μόλις πέντε λεπτά με βασικό συστατικό την… άσφαλτο. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον γκιλσονίτη, ένα παράγωγο της ασφάλτου. Στις δοκιμές οι μπαταρίες ασφάλτου έδειξαν ότι ακόμη και μετά από 500 φορτίσεις συνέχιζαν να είναι εξαιρετικά αποδοτικές.
Την ίδια στιγμή που οι ερευνητές του Rice πειραματίζονταν με την άσφαλτο, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λίμερικ στην Ιρλανδία ανέπτυσσε μια μέθοδο φόρτισης των κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο που βρίσκεται στα δάκρυα! Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη λυσοζύμη, η οποία βρίσκεται εκτός από τα δάκρυα και στο σάλιο, ενώ επίσης υπάρχει στο ασπράδι του αβγού και στο γάλα των θηλαστικών. Εκτός από τη φόρτιση, το ένζυμο αυτό μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία εύκαμπτων ηλεκτρονικών συσκευών.
Να δούμε τι άλλο θα μας παρουσιάσουν οι ερευνητές…