Home Ενεργειακές επισημάνσεις Η αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ-Τσίπρα
Η αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ-Τσίπρα

Η αποτίμηση της συνάντησης Τραμπ-Τσίπρα

0
0

Πρόθυμος να βοηθήσει την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο πραγματοποιήθηκε με τιμές και αισιόδοξα μηνύματα. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο Λευκός Οίκος υποδέχτηκε με τιμές τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Τραμπ να υπόσχεται την βοήθεια του για την ελάφρυνση του χρέους, για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ. Ωστόσο ακόμα τα λόγια δεν έγιναν πράξεις -ακόμα είναι νωρίς- και χρειάζεται σκληρή δουλειά για να γίνουν. Μόνο όταν οι ελπίδες που έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γίνουν πράξεις, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για θετική έκβαση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Στη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, εστιάζοντας στον TAP και τον IGB και μίλησε για προοπτικές πιθανών αμερικανικών εξαγωγών LNG προς τη χώρα μας. «Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του TAP, του αγωγού Ελλάδας -Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου, προκειμένου να υπάρξει διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας για το φυσικό αέριο, όπως επίσης και πιθανές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, το οποίο ήδη συμβαίνει και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις μας. Θα εξασφαλίσουμε έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας για τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες μας» δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Τραμπ .

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο αναφερόμενος στον TAΡ, τον EastMed, τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Μια άβολη στιγμή ήταν όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα εάν άλλαξε γνώμη για τη δήλωση που είχε κάνει τον Μάρτιο του 2016 λέγοντας για την πιθανή εκλογή του Τράμπ «Μακάρι να μη μας βρει αυτό το κακό». Ωστόσο ο Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτή του τη δήλωση λέγοντας «Διαπίστωσα από την συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός γίνεται για καλό».  Ο Τραμπ έσπευσε να σχολιάσει «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την ομιλία μου», φανερώνοντας την ενόχληση του.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξη Τσίπρα:

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Ευχαριστώ πολύ. Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να κάνω ένα αρχικό σχόλιο, το χρηματιστήριο σήμερα έπιασε ιστορικό υψηλό, ξεπέρασε για πρώτη τις 23.000 μονάδες. Επομένως είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Ελπίζουμε ότι και η Ελλάδα θα πράξει το ίδιο. Νομίζω ότι θα το κάνει.

Καλωσορίζω τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα. Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρωθυπουργό, προς όλη την αντιπροσωπεία για την επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο.

Η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της Λογοτεχνίας, της Φιλοσοφίας, των Επιστημών και τόσων άλλων τομέων. Η Αμερική βλέπει αυτή την ένδοξη κληρονομιά με θαυμασμό και δέος. Έχετε πραγματικά τεράστια κληρονομιά κ. Πρωθυπουργέ. Ίσως για αυτό το λόγο η φιλία της Αμερικής με τον ελληνικό λαό είναι μακρά και ανθεκτική. Ο Thomas Jefferson έγραψε: «Στην αυγή του νέου ελληνικού κράτους, κανένας λαός δεν συμπάσχει περισσότερο με τους Έλληνες πατριώτες και κανείς δεν προσέφερε πιο ειλικρινείς προσευχές προς το Θεό για την επιτυχία των Ελλήνων από τον Αμερικανικό λαό. Τα λόγια του Jefferson ισχύουν μέχρι σήμερα.

Κύριε πρωθυπουργέ, με περηφάνια σας αναφέρω ότι τον περασμένο Μάρτιο γιορτάσαμε την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας ακριβώς σε αυτό το σημείο, στον Λευκό Οίκο. Και ήταν θαυμάσια.

Η Αμερική και η Ελλάδα μοιράζονται αυτή την κοινή ιστορία και κληρονομιά και τη δέσμευση των λαών μας για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία και εργάζονται από κοινού σε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες. Αυτή την περίοδο ανοίγονται μπροστά μας εξαιρετικά μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες με διαφορετικές μορφές. Ο πρωθυπουργός και εγώ μόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της Άμυνας, της Ενέργειας και του Εμπορίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό που ως υπέροχοι οικοδεσπότες φιλοξενούν το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στη ναυτική βάση του κόλπου Σούδας. Θα ήθελα να επαινέσω την Ελλάδα γιατί είναι από τα ελάχιστα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στη Άμυνα. Επίσης, η κυβέρνησή μου ήδη ενημέρωσε το Κογκρέσο για μια πιθανή πώληση στην Ελλάδα ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη F-16. Αυτή η συμφωνία, που θα ενδυναμώσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Επίσης, κάνουμε μεγάλα βήματα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας. Ο αμερικανικός λαός στέκεται δίπλα στον ελληνικό καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια έπληξε τη χώρα. Ενθάρρυνα τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξή μας για ένα υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης χρέους. Μία ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και τις επενδύσεις καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τους προκατόχους του και τον ελληνικό λαό για όλες τις προσπάθειές τους για επιστροφή στη σταθερότητα και την ευημερία στην Ελλάδα.

Στον τομέα της Ενέργειας, εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Δι-Αδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου(IGB) που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που όπως γνωρίζετε αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές.

Αυτές οι πρωτοβουλίες καθιστούν και τους δυο λαούς πιο ασφαλείς και δημιουργούν πολλές και ικανοποιητικές θέσεις εργασίας για τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες μας. Τέλος, είμαι ιδιαίτερα περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Σε αυτή την διεθνή εμπορική έκθεση οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν την αμερικανική τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή. Ανυπομονούμε να στείλουμε μια ανώτατου επιπέδου αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσει αυτή την υπέροχη εκδήλωση.

Κύριε πρωθυπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω πάλι για την παρουσία σας σήμερα εδώ και για τη συμμετοχή σας στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Ανυπομονώ να έχουμε πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις στο μέλλον και στενή και θερμή συνεργασία σε πάρα πολλούς κοινούς στόχους. Θα χτίσουμε πάνω στα θεμέλια της κοινής ιστορίας και των ιδεωδών μας για να επιδιώξουμε ένα μέλλον ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης και για τα δύο κράτη μας.

Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φιλοξενία του και για τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα. Η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές μας, στις αξίες που από κοινού μοιραζόμαστε οι δύο λαοί.

Είναι ορθό ότι οι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα, όπως και το γεγονός ότι η ελληνική Επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αμερικανικό αγώνα για ανεξαρτησία.

Την ίδια στιγμή, η σχέση μας στηρίζεται και σε μια εξαιρετικά δυναμική ομογένεια, ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες.

Όπως τονίσαμε πριν από λίγο, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι λαοί μας αγωνίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον κατά του φασισμού. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι γι΄ αυτό. Σήμερα, η στρατηγική μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τροφοδοτείται, δε, από τη σημαντική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα μας και ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τη στήριξη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να σταθώ λίγο. Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους, που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά θα έλεγα ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο:

Πρώτον, εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αρχίζει και προσελκύει επενδύσεις και αυξάνει τις εξαγωγές της, όπως βλέπουμε, άλλωστε, και από το ελληνοαμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο. Αφήνοντας πίσω, όχι μόνον την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή.
Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται σήμερα, ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές, αλλά και ταυτόχρονα, ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Μια χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μια χώρα αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ που εκπληρώνει τις ΝΑΤΟϊκές της υποχρεώσεις και συνεργάζεται στενά, στον αμυντικό τομέα, με τις ΗΠΑ. Μια χώρα που διατηρεί ταυτόχρονα τον διάλογο με την Τουρκία, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε –και τις προκλήσεις πολλές φορές- γνωρίζοντας, όμως, τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Μια χώρα, επίσης, που προωθεί σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Τρίτον, η Ελλάδα, όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του αγωγού TAΡ και την προώθηση του αγωγού East med, τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Να αναφέρω την ανάπτυξη των σημαντικών μας λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και την προώθηση ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα Βαλκάνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ.

Πρώτον, διότι προσβλέπουμε –και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα της επίσκεψής μου εδώ και της συνάντησής μου και με οικονομικούς παράγοντες- σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων. Και στην ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθειά μας να βγούμε από αυτή την τρομακτική κρίση. Το γεγονός, δε, ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα το 2018 στη Δ.Ε.Θ. θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Δεύτερον, διότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας μόνο εάν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό, τόσο στον διπλωματικό, όσο και στον αμυντικό τομέα. Προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα δώσει μια νέα προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, όμως, τονίζουμε ότι η επικίνδυνη, παραβατική, αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πάντοτε ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής, θα προστατεύει και πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Τραμπ για τις εξαιρετικές συνομιλίες που είχαμε, οι οποίες πιστεύω θα δώσουν μια ουσιαστική ώθηση στην ήδη σημαντική δυναμική της συνεργασίας μας. Και να πω ότι αποφασίσαμε και τη δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας, ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας για να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία αλλά και σε όλους τους τομείς.

Ευχαριστώ θερμά.

Η αναβάθμιση των F16 αξίας 2,4 δισ.

Ο Ντ. Τραμπ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16».

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Ντόναλντ Τράμπ προσδιόρισε, μάλιστα, το ύψος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών κάνοντας λόγο για project που θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια.

Όπως σημείωσε, το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος θα φτάσει τα 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που υπερβαίνει το στόχο των αμυντικών δαπανών.

Μάλιστα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η διοίκησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση, για την αναβάθμιση των F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη ενέκρινε την πιθανή πώληση τη Δευτέρα.

Ο διεθνής Τύπος

Ο διεθνής Τύπος κάλυψε εκτενώς τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό οίκο, αναπαράγωντας αναλυτικά τις δηλώσεις των δύο ηγετών και κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.