Στο φυσικό αέριο «τρέχουν» τα νοικοκυριά
Όλο και περισσότερα νοικοκυριά στρέφονται στο φυσικό αέριο, στην προσπάθειά τους να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις δαπάνες τους.
Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)
Οι νέες συνδέσεις φυσικού αερίου στην Αττική την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2017 έφτασαν τις 18.800, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΑ Αττικής. Πριν από ένα μήνα οι νέες συνδέσεις ήταν 17.500. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μόλις μήνα έγιναν 1.300 νέες συνδέσεις φυσικού αερίου.
Ο αριθμός αυτός στη Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ήταν 9.200. Δηλαδή η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είδε αύξηση νέων συνδέσεων κατά 60,3%. Ο συνολικός αριθμός ήδη υπαρχουσών συνδέσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2017, ήταν 300.587, έναντι 285.992 το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Η αύξηση των συνδέσεων οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο. Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΠΑ Αττικής, κα Ελένη Ράπτη, μιλώντας στο energyin.gr δήλωσε ότι η εξοικονόμηση που μπορεί να πετύχει ένα νοικοκυριό στη θέρμανση με φυσικό αέριο είναι έως και 38% σε σχέση με το πετρέλαιο.
Η μέση τιμή φυσικού αερίου για θέρμανση πέρυσι ήταν 5,8 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ η αντίστοιχη τιμή φέτος είναι στα περίπου στα 5 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή μειωμένη κατά 6,9%. Την ώρα που η μέση τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι στα 0,942 ευρώ το λίτρο.
Η χαμηλότερη τιμή σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση καυστήρων και τοποθέτηση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου -αναμένεται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για το 2018- είναι τα κίνητρα που ωθούν τα νοικοκυριά να «τρέξουν» στο φυσικό αέριο.
Η στροφή των καταναλωτών προς το φυσικό αέριο και η απελευθέρωση της αγοράς αερίου από 1η Ιανουαρίου 2018, οδηγεί τις εταιρείες πετρελαίου και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να διεισδύουν και στην αγορά φυσικού αερίου προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες, όπως η εταιρεία ΗΡΩΝ που, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energyin.gr, από το νέο έτος θα εισέλθει στην λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Το πλεονέκτημα με το φυσικό αέριο είναι ότι είναι συνεχούς παροχής. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να παραγγέλνετε, να αποθηκεύετε και να προπληρώνετε αλλά αντίθετα όσο χρησιμοποιείτε τόσο πληρώνετε, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το νερό.
Το μειονέκτημα είναι ότι το δίκτυο διανομής, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι περιορισμένο. Έχουν δυνατότητα σύνδεσης όσες περιοχές -και όχι όλες- βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Αττική.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Αττική ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δεν μπορούσε να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου παρά μόνο εάν υπήρχε απόφαση γενικής συνέλευσης των ενοίκων της πολυκατοικίας (50 συν 1). Με την κατάργηση της υποχρέωσης του «50 συν 1» και τη δυνατότητα αυτονόμησης που δίνει ο νέος νόμος θα είναι πιο εύκολο για τα νοικοκυριά να αλλάξουν σύνδεση σε φυσικό αέριο.