1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Με ενεργειακό ενδιαφέρον η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ν.Κορέας
Με ενεργειακό ενδιαφέρον η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ν.Κορέας

Με ενεργειακό ενδιαφέρον η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ν.Κορέας

0

Αν και η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κορέας, Λι Νακ Γιον, στην Ελλάδα ήταν η τελετή παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν το Φεβρουάριο του 2018 στην Νότιο Κορέα, υπήρξε πληθώρα υποσχέσεων σχετικά με την ενίσχυση των ελληνο-κορεατικών επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα δύο 24ωρα στην Αθήνα. Στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε, παρουσία εκπροσώπων κορεατικών επιχειρήσεων και αξιωματούχων της κυβέρνησης, καθώς και σημαντικού αριθμού στελεχών ελληνικών εταιρειών μπήκαν τα θεμέλια για την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών σε τομείς όπως της της ναυπηγικής βιομηχανίας, της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ενώ υπήρξαν επαφές σε επίπεδο διαπανεπιστημιακής συνεργασίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Από ελληνικής πλευράς στο επιχειρηματικό που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κορέας, το Enterprise Greece και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, μεταξύ άλλων συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών Αpivita, Mediterra, Λουξ Μαρλαφέκας, Agrovim, Μαθιός Πυρίμαχα, Alert Shipping Agencies, Κέδρος, Polyeco, ΚΥΜΗ ΑΒΕΕ, Mediterranean Bunker Services, Ecomasyn, ΕΛΒΙΚ, Zea Maritime Services, Παπαδοπουλος Ι & Ε, Βερνίκος Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις, Hemexpo, Cool Ship Supplies S.A. Sea Bright, Πρίσμα Ηλεκτρονικά, NanoPhos, Hajiefremidis S.A, Μέλι Αττική, Κτήμα Κυρ Γιάννης, Κτήμα Πόρτο Καρράς, Κτήμα βασιλείου, Μανεσιώτης Ν. Θ. & Υιός, και Bright Ειδικός Φωτισμός. Αντίστοιχα,από την κορεατική πλευρά ξεχώρισε η εκπροσώπηση κολοσσών όπως η Hyundai και Samsung.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια να αυξηθούν οι εξαγωγές προς τη Νότιο Κορέα, υλικών και προϊόντων που αφορούν στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Οι Κορεάτες αναγνώριζαν τη σημασία που έχει η ελληνική ναυτιλία στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας τους, με τον πρωθυπουργό Λι Νακ Γιον να υπογραμμίζει ότι τα κορεατικά ναυπηγεία αναπτύχθηκαν από τον ελληνικό εφοπλισμό, ενώ ακόμα και σήμερα το 21% των παραγγελιών τους αφορά στην ελληνική ναυτιλία. Η κορεατική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι, άμεσα, μπορεί να αποδώσει η συνεργασία στο κομμάτι της ναυπηγικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα των ανταλλακτικών πλοίων.

Με στόχο, ακόμη, τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Κορέας στο επίπεδο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, εκφράστηκε το έντονο ενδιαφέρον της κορεατική αγοράς για προϊόντα όπως το λάδι και το ελληνικό κρασί.

Παράλληλα, με δεδομένη τη μεταμόρφωση της Ν. Κορέας, από γεωργική χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνάμεις παγκοσμίως, η ελληνική πλευρά ζήτησε στήριξη στο σκέλος των επενδύσεων σημαντικών επιχειρήσεων, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική.

Ο κορεατικός κολοσσός Samsung αποτελεί αιχμή της προσπάθειας να προσελκυστούν κορεατικές επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς διαθέτει ήδη ενεργή και διευρυμένη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια ο κορεατικός όμιλος παρακολουθεί στενά την ελληνική τεχνολογική κοινότητα, τα cluster και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που “ξεφυτρώνουν” συνήθως από τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως αυτό των Πατρών. Η Samsung είχε δημιουργήσει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή της Πάτρας, πολύ κοντά στον χώρο του πανεπιστημίου, ενώ… πατρινή ήταν και μια από τις θυγατρικές της στη χώρα μας, η Samsung Nanoradio Design Center.

Σε αυτές προστέθηκε εσχάτως μια ακόμη: τον περασμένο Ιούλιο η Samsung Electronics εξαγόρασε την ελληνική Innoetics, εταιρεία που αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία (Text-to-Speech Synthesis), η οποία ιδρύθηκε το 2006 από ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”. Το ύψος του deal δεν είχε ανακοινωθεί (σ.σ. λέγεται ότι έφθασε τα 50 εκατ. δολάρια πάντως), ωστόσο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις σε ελληνική εταιρία υψηλής τεχνολογίας και ως την μεγαλύτερη άμεση εξαγορά τεχνοβλαστού (spin-off) ελληνικού ερευνητικού οργανισμού στην Ελλάδα τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες.