1. Home
  2. Πυρηνική
  3. Ενέργεια
  4. Η Β. Κορέα εξελίσσει βαλλιστικό πύραυλο κατά των ΗΠΑ
Η Β. Κορέα εξελίσσει βαλλιστικό πύραυλο κατά των ΗΠΑ

Η Β. Κορέα εξελίσσει βαλλιστικό πύραυλο κατά των ΗΠΑ

0

Πάνω σε μία αναβαθμισμένη έκδοση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) ΚΝ-20, εργάζεται η Βόρεια Κορέα, η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN.

Ο πύραυλος θεωρείται μέρος των προσπαθειών του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν για την ταχεία εξέλιξη του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας προς την κατεύθυνση της επιθετικής χρήσης των όπλων, σύμφωνα με την εκτίμηση Αμερικανών αξιωματούχων που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.

Οι εξελίξεις αυτές, οδηγούν τις ΗΠΑ σε επανεκτίμηση του χρόνου εξέλιξης της απειλής από την Βόρεια Κορέα, υπό την ανάγκη της διαρκούς αναβάθμισης της αμερικανικής αντιβαλλιστικής άμυνας κι αναφορικά με τις διαθέσιμες επιλογές στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN ανώνυμα με δεδομένη την απόρρητη φύση των πληροφοριών, ενώ έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι δεν δημοσιοποιούν απόρρητες πληροφορίες. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η εξέλιξη των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας εντοπίζεται στο πυρηνικό καύσιμο, τους εκτοξευτές πυραύλων, αλλά και τα συστήματα πλοήγησης και στόχευσης. Οι πληροφορίες αυτές γνωστοποιούνται καθώς ο πρόεδρος Τραμπ προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην περιοχή της Ασίας, με το ζήτημα της απειλής από την Βόρεια Κορέα να προδιαγράφεται ως κορυφαίο μεταξύ των θεμάτων που θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει με τους ηγέτες της περιοχής.

Η άποψη που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσινγκτον συγκλίνει στην εκτίμηση ότι μέσα στο 2018, είναι πιθανή η υλοποίηση ενός αποφασιστικού βήματος στο πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, με την τοποθέτηση μίας μίνι πυρηνικής κεφαλής σε πύραυλο ICBM. Με το νέο έτος ν’ απέχει λιγότερο από οκτώ εβδομάδες, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές στο οπλοστάσιο της.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό Πεντάγωνο μέχρι το τέλος του 2017, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την αναφορά του για την κατάσταση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου (Nuclear Posture Review) αλλά και για την κατάσταση του οπλοστασίου βαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ (Ballistic Missile Defense Review). Οι δύο εκθέσεις εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για την διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το αμερικανικό οπλοστάσιο αναφορικά με την αντιμετώπιση απειλών παρόμοιας φύσης, όπως αυτών της Βόρειας Κορέας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η επιτάχυνση των εξελίξεων στα προγράμματα όπλων της Βόρειας Κορέας, είναι η βασική αιτία της δημόσιας ανησυχίας που εκφράζουν όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να ελπίζουν σε διπλωματική λύση. «Υπό τις σημερινές εξελίξεις, η Βόρεια Κορέα αποτελεί σίγουρα την πιο σημαντική απειλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ πρόεδρος του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, κατά την πρόσφατη ακρόασή του από το Κογκρέσο.

Τις ανησυχίες συμμερίζεται και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι: “Η Βόρεια Κορέα επιταχύνει την εξέλιξη της απειλής που αντιπροσωπεύει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μέσω του παράνομου και μη απαραίτητου πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος,” επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ “δεν αποδέχονται μία πυρηνική Βόρεια Κορέα.”

Από την άλλη μεριά, η κεντρική άποψη όλων των Αμερικανών αξιωματούχων που μίλησαν στο CNN εντοπίζεται στην παραδοχή ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται (ήδη) αντιμέτωπες με μία πυρηνική Βόρεια Κορέα, με δεδομένη την διεξαγωγή τόσο των πυρηνικών δοκιμών, όσο και των δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων που έχει πραγματοποιήσει η Πιονγιάνγκ. Υπό την αντίληψη αυτή, το άμεσο ενδιαφέρον των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εντοπίζεται στην πληροφορία για το αν υπάρχει βορειοκορεατικός πύραυλος τοποθετημένος σε εκτοξευτήρα, αλλά και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για τον εξοπλισμό του με πυρηνική κεφαλή.

Παρά την επιθετική ρητορική που εκφράζεται από τον Λευκό Οίκο, τόσο αμυντικοί κύκλοι, όσο και κύκλοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εμφανίζονται απρόθυμοι για την πραγματοποίηση ενός προληπτικού πλήγματος επιθετικού χαρακτήρα κατά πολεμικών εγκαταστάσεων στην Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, στο επίπεδο των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών της, η Ουάσινγκτον διατηρεί ανοιχτή μια τέτοια επιλογή, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν μία εκτόξευση πυραύλου οπλισμένου με πυρηνική κεφαλή από την Βόρεια Κορέα. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι η αξιοποίηση μιας τέτοιας επιλογής θα βασιστεί στην αξιολόγηση πληροφοριών που θα έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ δεν θα είναι δυνατή η επιβεβαίωσή τους κατά 100%.