
Τέλος στο Κοινωνικό Τιμολόγιο βάζει η Κομισιόν (!)
Τέλος στο κοινωνικό τιμολόγιο θέλουν να βάλουν η Κομισιόν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)
Στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα, ο γενικός διευθυντής του ΙΕΑ, Dr Fatih Birol, σημείωσε πως η ενεργειακή φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδοτήσεις των τιμών ενέργειας, αλλά με φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ανέφερε πως οι θεσμοί ετοιμάζουν να καταργήσουν, με κοινοτική οδηγία, τις επιδοτήσεις τιμών για ευπαθείς ομάδες, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Ωστόσο η Κομισιόν σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάργηση των επιδοτήσεων σε βάθος δεκαετίας. Στην αρχή ήθελε στα 5 χρόνια, αλλά μετά από αντιδράσεις της Γαλλίας, της Ισπανία και της Ελλάδας το μετέθεσε για αργότερα. Υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων τάσσονται η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο.
Οι αλλαγές που θα περάσει η Κομισιόν αφορούν γενικά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Ο Fatih Birol ανέφερε πέντε συστάσεις για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, στις οποίες κατέληξαν οι συντάκτες της έκθεσης για την Ελλάδα :
– Να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο εθνικό ενεργειακό και κλιματικό πλαίσιο πολιτικής για το 2030 και μετά.
– Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση των κλάδων και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με μέτρα στη σωστή κατεύθυνση στις αγορές ηλεκτρισμού και αερίου.
– Να υιοθετηθούν φιλόδοξες πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας.
– Να ενισχυθεί η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με έμφαση στη διασύνδεση των νησιών και στην αξιοποίηση του δυναμικού που υπάρχει εκεί.
– Να ενισχυθεί ο ρόλος της ΡΑΕ με την πρόσληψη ικανών στελεχών.