1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Veridos Ματσούκης: Οι επενδύσεις 21 εκατ. ευρώ και οι νέες ταυτότητες
Veridos Ματσούκης: Οι επενδύσεις 21 εκατ. ευρώ και οι νέες ταυτότητες

Veridos Ματσούκης: Οι επενδύσεις 21 εκατ. ευρώ και οι νέες ταυτότητες

0

Επενδύσεις ύψους 21 εκατ. ευρώ θα ολοκληρώσει η Veridos Ματσούκης Α.Ε. τον Ιούλιο του 2018.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Veridos Ματσούκης Α.Ε., Ευθύμιος Ματσούκης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, μίλησε για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, για θέματα ασφάλειας στα ταξιδιωτικά έγγραφα και για τις νέες ταυτότητες.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν τρεις φάσεις σε διάρκεια 10 χρόνων. Η πρώτη που κόστισε 6 εκατ. ευρώ αφορούσε τον εκσυχρονισμό των εγκαταστάσεων, των μηχανημάτων και την εκπαίδευση του προσωπικού. Η δεύτερη φάση, η οποία κόστισε 5 εκατ.  ευρώ, αφορούσε τη δημιουργία ηλεκτρονικών εξώφυλλων, με τσιπ και κεραίες. Η τρίτη φάση, η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2018 και θα κοστίσει 10 εκατ. ευρώ, αφορά την αγορά των κατάλληλων μηχανημάτων που θα παράγουν το υλικό για τα ηλεκτρονικά διαβατήρια και ταυτότητες, ώστε να μην το εισάγουν από το εξωτερικό.

Η εταιρεία αναλαμβάνει έργα για 35 χώρες του εξωτερικού, και το 80% των εργασιών της αφορούν έργα για πελάτες του εξωτερικού. Η εταιρεία μαζί με την μητρική εταιρεία αναλαμβάνουν να τυπώνουν έγγραφα για 70 χώρες, από τις 170 χώρες του πλανήτη. «’Εχουμε περιθώριο ανάπτυξης κυρίως σε χώρες της Αφρικής» ανέφερε ο κ. Ματσούκης.

Η νέα ταυτότητα

Η Αμερική και η Ε.Ε. πιέζουν για την έκδοση νέων ταυτοτήτων, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι ελληνικές ταυτότητες, είναι σε αυτή τη μορφή εδώ και 50 χρόνια, και η ασφάλεια είναι πολύ μικρή. Η νέα ταυτότητα θα περιλαμβάνει περισσότερα βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια, περιορίζοντας έτσι τους παραχαρτάκτες.

Παρόλο που ο κ. Ματσούκης έχει έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές, ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση σχετικά με το πότε και το πως θα εκδοθούν οι νέες ταυτότητες. Ωστόσο εάν ιενεργεθεί κάποιος διαγωνισμός η εταιρεία Veridos Ματσούκης θα συμμετέχει. «Η εποχή είναι μια πρόκληση σε θέματα ασφάλειας, εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις» είπε ο κ. Ματσούκης.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ματσούκης είπε πως πιστεύει ότι εάν είχαμε τις νέες ταυτότητες, θα είχαμε αποφευχθεί την διαδικασία εξονυχιστικού ελέγχου στην οποία υποβάλλονται στα γερμανικά αεροδρόμια οι Έλληνες.

Τα διαβατήρια, που εκτυπώνει η εταιρεία, αποτελείται από 9 φύλλα, τα οποία όταν ενσωματωθούν οι κεραίες, τα τσιπ και τα προσωπικά στοιχεία, ενοποιούνται και μετά εν μπορούν να διαχωριστούν. Με τον ίδιο τρόπο θα βγαίνουν και οι ταυτότητες, αν η Veridos αναλάβει το έργο.

Η πορεία της εταιρείας

Η εταιρεία ξεκίνησε την πορεία της το 1891 ως ένα μικρό εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με κύριο αντικείμενο τις εμπορικές εργασίες. Στην δεκαετία το ’60 ξεκινάει η δραστηριοποίηση παραγωγής Εντύπων Ασφαλείας η οποία επισφραγίζεται το 1969 με την έναρξη της επιχειρηματικής συνεργασίας με τη Giesecke & Devrient (G&D) για τη παραγωγή του Ελληνικού Διαβατηρίου.

Το 1972 γίνεται επισήμως υπεργολάβος της G&D. Το 1973 η G&D αναθέτει τις πρώτες παραγγελίες για τη παραγωγή διαβατηρίων. Από τότε είναι αξιόπιστος προμηθευτής της G&D για διαβατήρια και άλλα Έντυπα Ασφαλείας. Το 1999 η εταιρία επενδύει σε μηχανή εκτύπωσης με την μέθοδο της χαλκογραφίας και αναγνωρίζεται έτσι ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας Εκτυπωτών Ασφαλείας.

Το διάστημα από το 1999 – 2007, με συνεχή ανάπτυξη, καθίσταται ηγέτης στην αγορά των Εκτυπώσεων Ασφαλείας στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί περίπου το 70% της εγχώριας αγοράς και εγκαθιδρύει τη δική της παρουσία στην διεθνή αγορά πριν την συνένωσή της με τη G&D. Οι διεθνείς πωλήσεις της επικεντρώνονται σε πολλές χώρες. Παράλληλα με την παραγωγή εντύπων ασφαλείας η εταιρία προμήθευσε όλα τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος με μηχανήματα διαλογής και ανίχνευσης γνησιότητας.

Το 2007 η G&D αποκτά το 60% των μετοχών της εταιρίας και δημιουργείται η νέα εταιρεία με την ονομασία Giesecke & Devrient Ματσούκης Α.Ε. (GDMAT). Τέλος το 2016 μετά τη σύμπραξη μεταξύ των G&D και BundesDruckerei και τη δημιουργία της VERIDOS GmbH, το όνομα της εταιρείας στην Ελλάδα αλλάζει σε Veridos Ματσούκης Α.Ε. (VDMAT).