Home Νέα Ροδόπη: Κινδύνεψαν ζωές από την κακοκαιρία- Μεγάλα προβλήματα στους οικισμούς
Ροδόπη: Κινδύνεψαν ζωές από την κακοκαιρία- Μεγάλα προβλήματα στους οικισμούς

Ροδόπη: Κινδύνεψαν ζωές από την κακοκαιρία- Μεγάλα προβλήματα στους οικισμούς

0
0

Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν εξαιτίας της κακοκαιρίας στη Ροδόπη.

Στην πόλη της Κομοτηνής, τα προβλήματα έγιναν φανερά, από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες 17 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νομού. Ποτάμια υπερχείλισαν, αναχώματα που δεν συγκράτησαν την ορμή του νερού και μπαζωμένα ρέματα συνθέτουν την εικόνα στη Ροδόπη.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στο χωριό Αμάραντα το οποίο κατά το ήμισυ είναι κάτω από το νερό.

Οι έντονες καταιγίδες οι οποίες προκάλεσαν τα προβλήματα σημειώθηκαν τη νύχτα, ξημερώματα Κυριακής.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στο χωριό Αμάραντα, όπου δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής πραγματοποίησαν 28 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις οικίες τους, ενώ απομάκρυναν και περίπου 150 πρόβατα από πλημμυρισμένες σταβλικές εγκαταστάσεις. Το οδικό δίκτυο στα Αμάραντα και στα γύρω χωριά έχει κοπεί, ενώ είναι κλειστές και οι ιρλανδικές διαβάσεις.

Όσον αφορά στην πόλη της Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκαν 37 αντλήσεις υδάτων και έξι διασώσεις ατόμων από Ιδιωτικής Χρήσης Επιβατικά αυτοκίνητα. Σημειώνεται πως στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, συνέδραμαν πυροσβεστικά κλιμάκια της Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και Χρυσούπολης.

Εκτός από τα Αμάραντα, μεγάλα προβλήματα σημειώθηκαν και σε χωριά όπως το Πάμφορο και ο Δοκός.

Σήμερα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

Λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης και των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν κυρίως τους οικισμούς της ΔΕ Μαρώνειας ,με απόφαση του Δημάρχου σε συνεννόηση με τις Δνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης αύριο Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου τα δημοτικά σχολεία Αμαράντων ,Ισάλων και Βάκου θα παραμείνουν κλειστά.Επίσης οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων που κατοικούν στα χωριά αυτά δεν θα μετακινηθούν προς την Ξυλαγανή .

Προσοχή στις μετακινήσεις

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κάτοικοι όλων των οικισμών του Δήμου μας αλλά και οι διερχόμενοι από το επαρχιακό οδικό δίκτυο θα ήταν καλό να μετακινούνται μόνο εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο λόγω καθίζησης έκλεισε ο δρόμος Ξυλαγανής Ιμέρου, η όποια μετακίνηση των συνδημοτών θα γίνεται μόνο από την παραλιακή οδό προς Προφήτη Ηλία.

Που οφείλονται οι πλημμύρες; 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Παπαλεξίου, «το πρόβλημα ξεκινάει από τις λεκάνες απορροής. Η βροχόπτωση άρχισε από το απόγευμα του Σαββάτου και ξημερώματα Κυριακής το νερό συσσωρεύτηκε και μετά από έξι ώρες γεμίζουν τα ποτάμια». Σημειώνει ότι αντίστοιχο φαινόμενο είχε σημειωθεί και πριν τρία χρόνια και επισημαίνει ότι η ανταπόκριση τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, με κύριο μέλημα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Διευκρινίζει ότι είναι πολύ νωρίς για έναν πρώτο απολογισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης. Αναφέρει τον προβληματισμό του για τη στάθμη του νερού στο ανάχωμα του χωριού Λοφάριο, καθώς εξακολουθεί να βρέχει αλλά και για την υπερχείλιση, κατά 50 πόντους, του φράγματος της Γρατινής, το οποίο η ΔΕΗ δεν αξιολογεί ως ανησυχητικό δεδομένης της σταθερής μέχρι στιγμής, ροής του, που όμως δίνει επιπλέον νερά.