1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Τι φέρνει το 2018 στην ενέργεια
Τι φέρνει το 2018 στην ενέργεια

Τι φέρνει το 2018 στην ενέργεια

0

To 2018 φέρνει μαζί του πολλές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας. Νέοι παίκτες μπαίνουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά φυσικού αερίου ανοίγει και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις τονώνουν την αγορά.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Η νέα χρονιά ανοίγει τις αγορές και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας επιδιώκουν την διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους, προκειμένου να αυξήσουν το πελατολόγιό τους.

Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ήδη ανοιχτή, αλλά βλέπουμε συνεχώς να εισχωρούν νέοι προμηθευτές. Πολλές είναι οι εταιρείες που μπαίνουν σε αυτή την αγορά το 201. Συγκεκριμένα η ΕΠΑ Αττικής (ή αλλιώς Φυσικό Αέριο Αττικής) μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπου εκτός από πάροχος φυσικού αερίου θα είναι και πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος, όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν. Οι υπηρεσίες της δεν θα περιορίζονται, όπως πρώτα, μόνο στην Αττική αλλά θα αφορούν όλη την Ελλάδα.  Την ίδια τακτική ακολούθησε και το Φυσικό Αέριο Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας, που μετονομάστηκε σε Zeniθ και έχει μπει σχεδόν εδώ και ένα μήνα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αγορά φυσικού αερίου

Από 1 του Ιανουαρίου, οι πελάτες φυσικού αερίου, μπορούν να επιλέξουν όποιον πάροχο θέλουν, ασχέτως με την περιοχή που διαμένουν. Δηλαδή ένας πελάτης που μένει στη Καρδίτσα, μπορεί να επιλέξει για πάροχο κάποια εταιρεία που δραστηριοποιούταν μέχρι πρότινος μόνο στην Αθήνα και αυτό γιατί οι εταιρείες φυσικού αερίου, το Φυσικό Αέριο Αττικής και η Zeniθ, επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Επίσης στην λιανική αγορά φυσικού αερίου μπήκε και ο Ήρων, οποίος εκτός από ηλεκτρική ενέργεια, πλέον θα πουλάει και φυσικό αέριο.

Στις εκκρεμότητες του νέου έτους είναι και η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά και ειδικότερα από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Εκεί προβλέπεται να παραμείνει ως βασικός μέτοχος πλειοψηφίας η Eni, που σήμερα έχει το 49% και τη διοίκηση.

Χρηματιστήριο ενέργειας

Έως τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η σύσταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Στα πλαίσια της μετάβασης στο Target Model, με την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με άμεσα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα δώσει ώθηση στην ενεργειακή αγορά.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Με γνώμονα ότι μέχρι το 2030 το 50% της ενέργειας θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα αυξάνονται συνεχώς. Ήδη η ΔΕΗ Ανανεώσιμες  υπέγραψε δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ για 18 έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χρηματοδότηση αφορά την αποκατάσταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, αλλά και στην δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε 18 περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών 12 νησιά, όπως η Λέσβος, η Κεφαλονιά, η Μύκονος, η Ικαρία, η Εύβοια, η Σάμος, η Τήνος, τα Ψαρά, η Χίος κ.α. Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά την υπογραφή της σύμβασης, αναφερόμενος στην πώληση του 40% των λιγνιτών, είπε «Η πώληση του 40% των λιγνιτών βοηθάει να στραφούμε στις ΑΠΕ. Η Πτολεμαΐδα 5 είναι η τελευταία μεγάλη επένδυση που κάναμε για τον λιγνίτη. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις ΑΠΕ όχι μόνο στη διασυνδεδεμένη χώρα αλλά και στα νησιά, για να δημιουργήσουμε πράσινα νησιά, τα οποία θα δώσουν ώθηση στον τουρισμό».

Αλλά εκτός από τη ΔΕΗ, πολλές είναι οι εταιρείες που στρέφουν το βλέμμα τους στις Ανανεώσιμες Πηγές. Για παράδειγμα, το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ περιλαμβάνει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 500kW. Η Κρήτη έφτασε στιγμιαία στο ποσοστό 60% συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.