1. Home
  2. Νέα
  3. Γιάννης Κοντούλης: «Η Knauf Insulation δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα…»
Γιάννης Κοντούλης: «Η Knauf Insulation δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα…»

Γιάννης Κοντούλης: «Η Knauf Insulation δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα…»

0

Η Knauf Insulation ανήκει στον οικογενειακό όμιλο Knauf και είναι ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα ονόματα στον κλάδο των μονωτικών υλικών, με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ευρώπη, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και Αμερική.

Συνέντευξη στη Φαίδρα Μαυρογιώργη

O γενικός διευθυντής της Knauf Insulation Ελλάδας, Γιάννης Κοντούλης, μίλησε στο «Ενέργεια & οικονομία» για την αγορά των θερμομονώσεων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και το πώς μπορεί να αναζωπυρωθεί η αγορά.

– Ποια είναι η πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια;
Η εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 2009 και είμαστε μία καθαρά εμπορική εταιρεία, στην οποία εμπορευόμαστε όλα τα θερμομονωτικά υλικά του ομίλου, τα οποία τα εισάγουμε από τα εργοστάσια κατασκευής τους στη Σερβία, Τσεχία, Κροατία, Σλοβενία, Τουρκία και Ουγγαρία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 45 χώρες και συνολικά έχει 50 εργοστάσια σε όλον τον κόσμο.

– Πώς βλέπετε την ελληνική αγορά στον κλάδο των θερμομονώσεων;
Ο κόσμος είναι αρκετά ώριμος, διότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες θερμομόνωσης, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε αυτοί είναι μηχανικοί. Αρά, λοιπόν, το έδαφος είναι γόνιμο. Η πολιτεία καθυστερεί πολύ στο να νομοθετήσει κανονισμούς που να επιβάλλουν καλύτερη θερμομόνωση, παρ’όλο που έχουμε αρκετή βοήθεια και σπρώξιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κινούμαστε με δύο ταχύτητες. Από τη μία, όταν κάνει επαφή με εμάς κάποιος εργολάβος για ένα έργο του θα προδιαγράψει για να παραγγείλει υλικό σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο νόμος. Από την άλλη, όποιος άνθρωπος επικοινωνεί με εμάς αντιλαμβάνεται ότι ο νόμος είναι παρωχημένος και παραγγέλνει υλικό αρκετό για να προστατευτεί και από το κρύο και από τη ζέστη και όχι σύμφωνα με τις ποσότητες που λέει ο νόμος. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας.

– Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι μια βοήθεια για τον κλάδο σας;
Το Εξοικονομώ επί της αρχής μπορεί να είναι μια βοήθεια και είναι. Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται είναι εν μέρει βοήθεια και εν μέρει τροχοπέδη. Διότι οι συνεχείς ανακοινώσεις για το Εξοικονομώ, το οποίο δεν έρχεται, σημαίνει ότι όλος ο κόσμος περιμένει κάτι, το οποίο σε τελική ανάλυση δεν αφορά και όλους. Δηλαδή κάποιος που έχει μεγάλα εισοδήματα, το Εξοικονομώ έχει μικρότερη αξία, παρά από κάποιον που έχει πολύ λιγότερα. Γενικώς, όλη αυτή η υπόθεση με το Εξοικονομώ μας καθυστερεί πολύ, γιατί ο κόσμος αναβάλλει τη δουλειά του, γιατί περιμένει μήπως εξυπηρετηθεί από το Εξοικονομώ. Ως μέτρο λοιπόν σωστό, αλλά ως υλοποίηση μέχρι στιγμής έχει υπερπροβολή χωρίς λόγο.

– Τι μπορεί να γίνει για να αναζωπυρωθεί η εικόνα της αγοράς;
Η Ελλάδα έχει αναλάβει υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι το 2020 να έχουμε σπίτια ιδιαίτερης χαμηλής κατανάλωσης και το πιο απλό είναι να βγει η κυβέρνηση από σήμερα και να πει ότι αυτή η νομοθεσία θα ισχύει από 1/1/2020. Η προηγούμενη εμπειρία μας από τον πρώτο ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων) ήταν ότι αυτό έγινε 10 χρόνια μετά από τη δέσμευσή μας στην Ε.Ε. Ευελπιστώ το κράτος να μην χρειαστεί και πάλι 10 χρόνια και αντί για 2020 να μιλάμε για 2030. Δεν τους εμποδίζει τίποτα να γίνει η νομοθεσία σήμερα με ημερομηνία υλοποίησης 1/1/2020 και 1/1/2019 για τα δημόσια κτήρια. Αυτό θα έπρεπε να κάνει το κράτος. Το κυριότερο πρόβλημα του κλάδου είναι ότι αυτή τη στιγμή με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» πολλοί άνθρωποι θα παραπλανηθούν να κάνουν όλες τις εργασίες της θερμομόνωσης και αντί να βάλουνε τη σωστή ποσότητα που θα ορίζει ο νόμος μετά το 2020, θα βάλουνε μία πολύ συμβιβαστική λύση. Αρα, λοιπόν, στο κομμάτι αυτό ο κόσμος παραπλανημένος θα βάλει πολύ λιγότερη μόνωση από αυτή που πρέπει.

– Ποιες καινοτομίες προωθείτε;
Ο όμιλος Knauf δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα, όμως εκτός από την υψηλή ποιότητα, άλλο χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι και η καινοτομία με υλικά τα οποία είναι φιλικά προς τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα έχουμε και χρησιμοποιούμε ορυκτοβάμβακα με ECOSE technology, που είναι πετροβάμβακας και ορυκτοβάμβακας με συνδέτη, ο οποίος έχει βιολογική, μη πετρελαϊκή προέλευση, δεν περιέχει καθόλου φορμαλδεΰδη, έχει χαμηλότερη περιεχόμενη ενέργεια και συνεπώς μειώνει την επίδραση στο περιβάλλον. Αυτό είναι μια τεράστια καινοτομία, η οποία έχει δώσει προβάδισμα στο όνομα του ομίλου.

– Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας για το επόμενο διάστημα;
Η εταιρεία μας προσπαθεί να βρίσκεται πάντα στην κορυφή της τεχνολογίας και να βοηθάει τους ανθρώπους να παίρνουν το καλύτερο. Φροντίζουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για το ποια είναι τα βέλτιστα επίπεδα για τη θερμομόνωση, ώστε να θερμομονώνει κανείς όπως χρειάζεται και επιπλέον να δώσουμε την καλύτερη τεχνοοικονομική λύση. Τέλος, δίνουμε έμφαση στην πυρασφάλεια με υλικά που είναι άκαυστα, ώστε τα σπίτια που ζούμε να είναι άνετα και ασφαλή.

Ο γενικός διευθυντής της Knauf Insulation Ελλάδας, Γιάννης Κοντούλης με την δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη