1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Γεωθερμία: Ένας παρεξηγημένος θησαυρός
Γεωθερμία: Ένας παρεξηγημένος θησαυρός

Γεωθερμία: Ένας παρεξηγημένος θησαυρός

0

Στη τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την επιλογή στρατηγικού εταίρου για την έρευνα και ανάπτυξη σε τέσσερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

H ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσπαθεί να κερδίσει ξανά το στοίχημα της γεωθερμίας, ένα project που πριν από περίπου 30 χρόνια άφησε, λόγω λαθών, κακιά ανάμνηση στους κατοίκους της Μήλου.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ξεκινήσει την διενέργεια διαγωνισμού, μέσα από τον οποίο θα αναδειχτεί ο στρατηγικός έταιρος, ο οποίος θα συμμετάσχει στην έρευνα και ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με γεωθερμία.

Το πρώτο στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού, για την υποβολή προτάσεων ενδιαφέροντος, ολοκληρώθηκε στις αρχές Αυγούστου. Από τα 7 κοινοπρακτικά σχήματα- υποψήφιους, οι έξι προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλία Μοναχολιά, η διοίκηση περιμένει τις δεσμευτικές προσφορές.

Τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία που θα γίνουν οι έρευνες βρίσκονται στη Λέσβο, στη Νίσυρο, στη Μήλο και στα Μέθανα, στα οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης. «Η σειρά (σ.σ. προτεραιότητας) των πεδίων θα πάει ανάλογα με τις συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες,  αλλά θα θέλαμε να προχωρήσουμε και στα 4 σημεία» ανέφερε ο κ. Μοναχολιάς.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα δημιουργήσει κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος τουλάχιστον 8MW για τη Λέσβο και 5MW για τη Νίσυρος, τη Μήλος και τα Μέθανα.

Τα λάθη του παρελθόντος

Την δεκαετία του 1980 η ΔΕΗ επιχείρησε κάποιες πρώτες γεωτρήσεις (σ.σ. ήταν η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που άρχισε να ασχολείται με την γεωθερμία), από τις οποίες προέκυψαν προβλήματα με διαρροές υδρόθειου. Για αυτό τον λόγο η λέξη γεωθερμία για τους Μηλιώτες απέκτησε αρνητική χροιά.

Συγκεκριμένα το 1975 η ΔΕΗ πραγματοποιεί τις πρώτες 2 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους και έναν χρόνο μετά οι πρώτες μονάδες έχουν ολοκληρωθεί. Μετά από 5 χρόνια γίνονται 3 παραγωγικές γεωθερμικές γεωτρήσεις, όπου βρίσκουν μείγμα υψηλής ενθαλπίας  (310° C) και οι έρευνες δείχνουν ότι το πεδίο της Μήλου μπορεί να δώσει 120MW ηλεκτρικής ενέργειας. Το 1986 αρχίζει η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 2MW, όμως από την αρχή παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγω ύπαρξης θειούχων αλάτων βαρέων μετάλλων και πυριτικών. Δύο χρόνια αργότερα το υδρόθειο διαρρέει σε όλη την πεδιάδα, κοντά στην παλιά Χώρα (Ζεφυρία) και καταστρέφει όλη την χλωρίδα και πανίδα. Τότε σταμάτησαν οι εργασίες, και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας κλείστηκε στο συρτάρι μέχρι σήμερα.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει

Βέβαια, μετά από 30 χρόνια η τεχνολογία έχει προχωρήσει και οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότερη. Ο τρόπος λειτουργίας των μονάδων θα είναι με την μέθοδο της ολικής επανεισαγωγής. Με αυτό τον τρόπο το ρευστό αντλείται και να επαναδιοχετεύεται στο υπέδαφος, σε κλειστό κύκλωμα. Με αυτή την διαδικασία η γεωθερμία αποτελεί 100% ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων γίνεται με μηδαμινά ρίσκα και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των νησιών. Η γεωθερμία, εκτός από τη συνεισφορά της στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας,  μπορεί να υποστηρίξει τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη γεωργία και στις ιχθυοκαλλιέργειες, με προϋπόθεση τη βιώσιμη διαχείριση των θερμών υδροαποθεμάτων και με μέτρα αποτροπής της χημικής και θερμικής ρύπανσης, αλλά και την επέκταση της τηλεθέρμανσης των κτηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μοναχολιά στόχος της εκμετάλλευσης ων γεωθερμικών πεδίων δεν είναι μόνο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και άλλα έργα, όπως η αφαλάτωση, το συστήματα θέρμανσης και ψύξης κ.α

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι στην Τουρκία είναι γνωστά αυτή τη στιγμή περίπου 274 γεωθερμικά πεδία, από τα οποία τα 25 έχουν ήδη αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα σε άμεσες και έμμεσες γεωθερμικές χρήσεις.