1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Κλείνει η συμφωνία συνεργασίας Transgaz – Reganosa για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ
Κλείνει η συμφωνία συνεργασίας Transgaz – Reganosa για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ

Κλείνει η συμφωνία συνεργασίας Transgaz – Reganosa για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ

0

Tην οριστική απόφαση αναμένεται να λάβει σήμερα 18 Ιανουαρίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ρουμανικής Transgaz, για συνεργασία με την ισπανική Reganosa, ώστε να υποβάλλουν από κοινού δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ, η προθεσμία για τις προσφορές των δύο διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ λήγει στις 16 Φεβρουαρίου 2018.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Transgaz (εταιρία διαχείρισης του ρουμανικού συστήματος φυσικού αερίου) είχε προσέλθει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού σε κοινοπραξία με τη γαλλική GRTgaz, η οποία ωστόσο δεν προκρίθηκε στη δεύτερη φάση καθώς δεν πληρούσε τους όρους της προκήρυξης.

Όπως φαίνεται όμως για την Transgaz η διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί στρατηγική επιλογή «λόγω του στρατηγικού της ενδιαφέροντος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της.
Η ρουμανική εταιρία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την πρόταση της ισπανικής Reganosa για συνεργασία στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Διαβουλεύσεις από την επομένη της πρόκρισης

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Transgaz ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με τη Reganosa αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόκρισης της ισπανικής εταιρίας στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι διαβουλεύσεις αυτές οδήγησαν στην υπογραφή MoU στο οποίο αποτυπώνονται οι βασικές αρχές της μεταξύ τους συνεργασίας για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ και το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος θα είναι η ισπανική εταιρία, η οποία πληροί τους όρους της προκήρυξης, ενώ το νέο σχήμα που δημιουργείται είναι ανοικτό στη συμμετοχή και τρίτου εταίρου.

Η Reganosa ανταγωνίζεται στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η ιταλική Snam, η ισπανική Enagas Internacional, η βελγική Fluxys και η ολλανδική Nederlandse Gasunie.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, ο κύκλος εργασιών το 2016 ανήλθε σε 170 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 34 εκατ. ευρώ. Τα πάγια στοιχεία ενεργητικού της ανέρχονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από ελληνικής πλευράς ο πήχης που έχει τεθεί για το τίμημα του τρέχοντος διαγωνισμού είναι τα 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η αζέρικη Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό που ματαιώθηκε.