Αλλάζουν οι ισορροπίες με την ενεργειακή αυτονόμηση των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν μπει σε πορεία παραγωγής σχιστολιθικού αερίου (shale gas) και σχιστολιθικού πετρελαίου (tight oil) σε επίπεδα που την οδηγούν σε διπλασιασμό της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου- Ήδη οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αύξηση παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου το 2018.
Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την ετήσια άνοδο να ξεπερνά τις αρχικές προβλέψεις των 1,1 εκατ. βαρελιών ημερήσιας παραγωγής. Με την αύξηση παραγωγής, οι ΗΠΑ, αναμένεται, να ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία.
«Αντιδρά στις αυξανόμενες τιμές και στην παρούσα έκθεση αναθεωρήσαμε την πρόβλεψή μας για την άνοδο της παραγωγής αργού κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το 2018, έναντι 870 χιλ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «είναι πιθανό πολύ σύντομα η αμερικανική παραγωγή αργού να ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και να ανταγωνιστεί επίσης και την παραγωγή της Ρωσίας» αναφέρει ο ΙΕΑ.
Το γεγονός αυτό , σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα αργού πετρελαίου και την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου (shale gas), επιτρέπουν στην Αμερική να γίνει ενεργειακά αυτόνομη, αφού δεν θα χρειάζεται να εισάγει ούτε πετρέλαιο, ούτε αέριο.
Μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ, για να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν υγροποιημένο φυσικό αέριο από τον Καναδά. Με την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου, πλέον όχι μόνο δεν χρειάζονται να εισάγουν, αλλά αντίθετα εξάγουν μεγάλες ποσότητες προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Η αυτονομία της Αμερικής θα φέρει αλλαγές στην ισορροπία ισχύος του συστήματος. Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει όλα τα επίπεδα της παγκόσμιας οικονομίας και τις ίδιες τις διεθνείς σχέσεις, καθώς θα δημιουργηθούν ανακατατάξεις στην κατανομή ισχύος.
Μερικές από τις αλλαγές που θα επέλθουν, είναι ότι η Ευρώπη δεν θα εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία και η ΗΠΑ θα καταφέρουν να μειώσουν θεαματικά το κόστος παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων, άρα θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ. Επίσης η αύξηση παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου θα μειώσει τα μερίδια αγοράς άλλων χωρών που παράγουν και αυτές φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως είναι το Ιράν και η Ρωσία.