Home Ενεργειακές επισημάνσεις «Όχι» στο αίτημα της Κέρκυρας για μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού
«Όχι» στο αίτημα της Κέρκυρας για μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού

«Όχι» στο αίτημα της Κέρκυρας για μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού

0
0

Αίτημα μεταφοράς των απορριμμάτων της Κέρκυρας εκτός του νησιού υπέβαλε η δημοτική Αρχή της Κέρκυρας στην κυβέρνηση, με αιτιολογία τον κορεσμό της υφιστάμενης εγκατάστασης στην περιοχή Τεμπλόνι, το οποίο ,όμως, απορρίφθηκε.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Σε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών που είχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιο ςμε τον Δήμαρχο Κέρκυρας, Κωνσταντίνο Νικολούζο συζητήθηκε το αίτημα μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός της Κέρκυρας, που είχε υποβάλλει δημοτική Αρχή της Κέρκυρας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας, καθώς διευκρινίστηκε ότι από το 2015 έχει αλλάξει η στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Προτεραιότητα πλέον για όλους αποτελεί η ανακύκλωση και η διαλογή των απορριμάτων.

 

Στο νέο στρατηγικό σχέδιο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση το 2015 μέσω του ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) και από την Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας και γενικά των Ιονίων Νήσων μέσω του ΠΕΣΔΑ το 2016 (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), δεν προβλέπεται η λειτουργία ΧΥΤΑ.

Πέρα όμως από αυτό το γεγονός, σύμφωνα με το εθνικό και το κοινοτικό θεσμμικό πλαίσιο, δεν προβλέπεται μεταφορά απορριμμάτων σε άλλη περιφέρεια, ούτε αυτή συνιστά λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε οποιοδήποτε νησί.

Η διαχείριση των απορριμάτων μέσω της ανακύκλωσης, της χωριστής συλλογής και της επεξεργασίας των οργανικών και της επεξεργασίας και αδρανοποίησης των σύμμεικτων και της λειτουργίας αδειοδοτημένων και σύγχρονων μονάδων, είναι η μόνη λύση, όπως άλλωστε προβλέπει και ο ΠΕΣΔΑ, που υιοθετήθηκε από την τοπική κοινωνία το 2016.

Επίσης, η κυβέρνηση από την πλευρά της τόνισε ότι καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αποφύγει τυχόν βαριά πρόστιμα για τις παραβάσεις της Κέρκυρας της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και από την μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων στο έργο της Λευκίμμης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, στη βάση αυτής της πολιτικής θέσης και πράξης, τονίστηκε κατηγορηματικά ότι στη Λευκίμμη δεν πρόκειται να λειτουργήσει ΧΥΤΑ και προκρίθηκαν τα εξής:

  • Η συνδιαμόρφωση, εντός των επόμενων ημερών, ενός συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» ολοκλήρωσης από τον δήμο όλων των αναγκαίων έργων για τη διαχείριση των αποβλήτων εντός του νησιού, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, που θα κλείνει οριστικά την πόρτα σε καταστάσεις με σκουπίδια στους δρόμους και κοινωνικές εντάσεις.
  • Η αρωγή των συναρμόδιων υπουργείων ως προς τα ζητήματα της χρηματοδότησης και των αδειοδοτήσεων αλλά και ο αυστηρός έλεγχος για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την υλοποίηση των έργων
  • Η επίσπευση της αδειοδότησης του ΧΥΤ για επεξεργασμένα υπολείμματα στη Λευκίμμη, ταυτόχρονα με τον προσδιορισμό ενός σαφούς οδικούς χάρτη σταδιακής μείωσης έως και παύσης χρήσης της εγκατάστασης, τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
  • Το νέο μοντέλο οφείλει να διασφαλίζει την ανακύκλωση και να εξασφαλίσει μακροχρόνια λύση στη διαχείριση αποβλήτων στην Κέρκυρα, προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον, η οικονομία και η υγεία των κατοίκων του νησιού, για να υποστηριχθούν η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση, μακριά από λύσεις τύπου «χωματερής» που θα πολλαπλασιάζουν τα σημερινά αδιέξοδα και θα απειλούν τους κατοίκους του νησιού με υπέρογκες επιβαρύνσεις των δημοτικών τελών και των προστίμων και περιβαλλοντικές «βόμβες».