1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Γ. Σταθάκης: «Το προσωπικό της ΔΕΗ θα μεταφερθεί στις μονάδες που θα αποσχιστούν»
Γ. Σταθάκης: «Το προσωπικό της ΔΕΗ θα μεταφερθεί στις μονάδες που θα αποσχιστούν»

Γ. Σταθάκης: «Το προσωπικό της ΔΕΗ θα μεταφερθεί στις μονάδες που θα αποσχιστούν»

0

Συνέντευξη στην εκπομπή «Την ίδια ώρα» στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM” και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου παραχώρησε, σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης. Μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ
Είναι ένα σημαντικό θέμα η αποεπένδυση στους λιγνίτες, αλλά εμείς ήμασταν από την αρχή σε ανοιχτό διάλογο μαζί τους. Ο διάλογος αυτός, ακόμα κι αν έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, τελικά θα βοηθήσει να ενσωματωθούν θέσεις τους και για τα εργασιακά και για άλλα ζητήματα.

Ερωτηθείς τι έχει αλλάξει από το 2014 όταν ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η μικρή ΔΕΗ είναι εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί

Δύο πράγματα έχουν αλλάξει. Ακυρώσαμε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, που περιελάμβανε το 30% όλου του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης. Πρωτίστως, περιελάμβανε το πλέον αποδοτικό κομμάτι , τα υδροηλεκτρικά, λιγνίτες, και μονάδες φυσικού αερίου και πελατολόγιο. Περιλάμβανε, επίσης, την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Εμείς κρατήσαμε το 51% στο δημόσιο και φέραμε στρατηγικό επενδυτή.

Σήμερα, –μετά και την οριστική καταδικαστική απόφαση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες– η κυβέρνηση προχωράει σε μία αποεπένδυση που περιλαμβάνει αντί για 30% του παραγωγικού δυναμικού, μόλις το 9%. Είναι αποκλειστικά για λιγνίτες και δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ.

Για τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Κοζάνη και Φλώρινα

Ο διάλογος χθες ήταν πολύ ανοιχτός. Διατυπώθηκαν διάφορες σκέψεις και για το ανταποδοτικό τέλος που λαμβάνουν οι λιγνιτικές περιοχές και θα κάνουμε κάποιες διορθώσεις σήμερα στο νομοσχέδιο.

Για τον ισχυρισμό της ΓΕΝΟΠ ότι το ν/σ θα φέρει αύξηση τιμολογίων

Δεν έχει υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Με την εισαγωγή και του λεγόμενου target model, από το 2019, θα είναι μια ρυθμιζόμενη αγορά που δεν θα οδηγεί σε αυξήσεις αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγεί και σε μειώσεις στην τιμή του ρεύματος.

Για αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι είναι εγκληματικό το ν/σ για τη ΔΕΗ

Ακυρώσαμε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Σαμαρά στον τομέα της ενέργειας. Πέραν του ΑΔΜΗΕ, που ήδη ανέφερα, ακυρώσαμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με αντίτιμο 400 εκατ. ευρώ σε μια Αζέρικη εταιρεία. Σήμερα, 18 μήνες μετά, έχουμε μια ιδιωτικοποίηση που έφερε 535 εκατ. ευρώ, από Ευρωπαίους στρατηγικούς επενδυτές της περιοχής και με ισχυρότερη τη θέση του δημοσίου στη Συμφωνία Μετόχων. Και σήμερα, απέναντι στη μικρή ΔΕΗ που σας εξήγησα ότι ήταν πάρα πολύ κακή ιδιωτικοποίηση, φέρνουμε ένα νομοσχέδιο αποκλειστικά για τους λιγνίτες.
Εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πράγματα και θεωρώ ότι οι επιλογές που κάναμε ήταν απόλυτα σωστές και υπέρτερες σε όλα τα επίπεδα από τις επιλογές που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων

Προβλέπεται απαγόρευση απολύσεων για 6 χρόνια. Επίσης το προσωπικό καλύπτεται πλήρως από τη συλλογική σύμβαση που υπογράφεται αυτές τις ημέρες. Έχει τριετή διάρκεια και θα μεταφερθεί στις μονάδες που θα αποσχιστούν. Επειδή, μάλιστα, όλο το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, η κριτική της Ν.Δ. στρέφεται και κατά της Κομισιόν, ότι κάνει τα πράγματα ανορθόδοξα.

Για την μεταλιγντική εποχή στην Ελλάδα

Οι στόχοι είναι δεδομένοι με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το 2030 πρέπει να εξοικονομούμε ενέργεια 30% περισσότερο από σήμερα και ταυτόχρονα το 30% της ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ΑΠΕ. Όλη η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ, το φυσικό αέριο θα παραμείνει γύρω στο 30% που είναι σήμερα και το λιγνιτικό δυναμικό θα διατηρηθεί στο μέγιστο βαθμό που επιτρέπουν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που προανέφερα.

Οι μόνες λιγνιτικές μονάδες που θα προστεθούν είναι της Πτολεμαΐδας V και η δεύτερη μονάδα του Μελίτη. Οι παλαιότερες όταν λήγει ο χρόνος ζωής τους (σταδιακά από το 2025 έως το 2035) δεν θα αντικαθίστανται.

Ερωτηθείς αν η λειτουργία των νέων εταιρειών θα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών

Οι νέες εταιρείες που θα λειτουργήσουν έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που έχει και η ΔΕΗ. Και το λιγνιτόσημο θα πληρώνουν και όλες τις δεσμεύσεις που έχει η ΔΕΗ όσον αφορά απαλλοτριώσεις οικισμούς, αποκατάσταση λιγνιτικών πεδίων κλπ.

Ερωτηθείς αν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια θα γίνει με ρύθμιση χρέους, ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και πρόσβαση στις αγορές

Καθημερινά τα οικονομικά μεγέθη αποδεικνύονται καλύτερα κι από τις αποτιμήσεις μας. Θεωρώ ότι είμαστε απόλυτα κοντά στο να ικανοποιηθούν και οι τρεις προϋποθέσεις και να έχουμε μετά τον Ιούνιο μια καθαρή έξοδο.

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της Ν.Δ. αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος που προχωράει σε μείωση αφορολογήτου και των συντάξεων

Πρέπει να είναι σαφές ότι οι δεσμεύσεις για μέτρα περιλαμβάνουν και ισόποσα αντίμετρα. Από την άλλη πλευρά, νομίζω είναι ανοιχτός ο διάλογος για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Προς στιγμήν η χώρα ούτε ακυρώνει τις δεσμεύσεις της, ούτε ανοίγει θέματα των οποίων η εφαρμογή έχει χρόνο.

Για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Περιμένουμε την απόφασή τους.

Για τη συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας στα θέματα της ενέργειας με αφορμή την τετραμερή συνάντηση Κορυφής

Είχα επισκεφθεί τη Σόφια την περασμένη εβδομάδα, νομίζω ότι προχωράει πολύ καλά ο κάθετος αγωγός, ο λεγόμενος IGB που διασυνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία. Έχουμε προχωρήσει πολύ στο χρονοδιάγραμμα και φιλοδοξούμε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, αυτό το σημαντικό έργο θα ξεκινήσει. Ο IGB έχει και δεύτερο κομμάτι, τη διασύνδεση με τη Σερβία. Είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και αυτό διεξοδικά παρόντος του Σέρβου υπουργού. Ο IGB μαζί με τον TAP αποτελούν δύο πολύ σημαντικά στρατηγικά έργα για την περιοχή.