1. Home
  2. Νέα
  3. Cenergy: 480 εκατ. υπόλοιπο παραγγελιών
Cenergy: 480 εκατ. υπόλοιπο παραγγελιών

Cenergy: 480 εκατ. υπόλοιπο παραγγελιών

0

Για μεγάλες επενδύσεις, κινήσεις για αναχρηματοδότηση δανείων και μειωμένα επιτόκια μέσα στο 2018 έκανε λόγο η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, Cenergy, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασής του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. 

Ο όμιλος Cenergy, που προέκυψε από τη συγχώνευση των Σωληνουργείων Κορίνθου και των Ελληνικών Καλωδίων, διαθέτει χαρτοφυλάκιο υπογεγραμμένων παραγγελιών το οποίο ανέρχεται σε 480 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά νέα έργα για τα επόμενα χρόνια τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εισηγμένης Δημήτρης Κυριακόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, υπάρχουν ευοίωνες μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη Cenergy, καθώς, μεταξύ άλλων:

• Προβλέπεται διεθνώς πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, με στροφή από τον άνθρακα προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές (τα προϊόντα του ομίλου συμβάλλουν καθοριστικά στη μεταφορά των μορφών αυτών ενέργειας ανά τον κόσμο).

• Ο όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε πολύ μεγάλες επενδύσεις, στρεφόμενος σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και μπορώντας να είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και τα άλλα στελέχη του ομίλου, με τον Απόστολο Παπαβασιλείου (επικεφαλής των Σωληνουργείων Κορίνθου) να σημειώνει: «Είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε όλα τα εργαλεία για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο, διαθέτουμε προσωπικό υψηλών προσόντων και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τις επενδύσεις των τελευταίων ετών».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ελληνικών Καλωδίων Αλέξιος Αλεξίου ανέφερε πως πέρα από τα υλοποιούμενα έργα, η εταιρεία συμμετέχει και θα συμμετάσχει στη διεκδίκηση πολλών έργων ανά τον κόσμο, διαθέτοντας πολύ καλό όνομα, εξαιρετικές παραγωγικές εγκαταστάσεις και ικανότατο προσωπικό.

«Επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τις εργασίες μας, έτσι ώστε να καλύψουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα, τόσο την υπάρχουσα, όσο και εκείνη που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το πρώτο τρίμηνο του 2019».

Στον τομέα των Σωληνουργείων Κορίνθου, μεγάλα διεθνή έργα θα προκύψουν από την ευρύτερη πολιτική της Ευρώπης να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία μέσω διάφορων εναλλακτικών αγωγών, όπως επίσης και από την εκμετάλλευση των πηγών σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο (ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για τη μεταφορά σ’ αυτόν φυσικού αερίου).

Στον χώρο των καλωδίων, μεταξύ άλλων ξεχωρίζει το επικείμενο έργο μεταφοράς ενέργειας από τον γερμανικό Βορρά στο γερμανικό Νότο, η διασύνδεση των ελληνικών νησιών, αλλά και τα έργα που θα γίνουν στις ΗΠΑ. «Ο όμιλός μας θα υποβάλει προσφορά και θα δώσει το παρών όπου κρίνει πως διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση της Cenergy, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Το 2018 αναμένεται να γίνει η αναχρηματοδότηση των δανείων που είχαν συναφθεί από ελληνικές τράπεζες το 2013. Εκτιμάται πως το ύψος των επιτοκίων θα είναι κάπως μειωμένο, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση, αλλά θα παραμείνει σαφώς υψηλότερο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα στην Ευρώπη.

• Υπάρχει η εκτίμηση ότι ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνει τις διαδικασίες, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των έργων υποθαλάσσιας διασύνδεσης των ελληνικών νησιών, με πρώτη περίπτωση τη Β’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων.

• Οι φετινές επενδύσεις του ομίλου θα κυμανθούν γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι μισές θα είναι επενδύσεις διατήρησης (maintenance).

• Αισιοδοξούν πως τελικά, ΗΠΑ και Ευρώπη θα αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο, γιατί κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανέναν.