1. Home
  2. Νέα
  3. Κοντά σε συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό Κύπρος και Αίγυπτος
Κοντά σε συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό Κύπρος και Αίγυπτος

Κοντά σε συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό Κύπρος και Αίγυπτος

0

Συνάντηση είχαν χθες στο Κάιρο ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, και το Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλα, με θέμα τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές είχαν έναν πολύ αποτελεσματικό διάλογο και υπάρχει σε αμφότερες η πεποίθηση ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός μίλησε αρχικά για «τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο κυβερνήσεις μας, οι δύο χώρες» και για τις «άριστες σχέσεις που έχουν οι δύο Πρόεδροι», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις άριστες σχέσεις τους και με την Ελλάδα, επικαλούμενος και το πρόγραμμα “ΝΟΣΤΟΣ”, όπου «οι Πρόεδροι των τριών κρατών, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, συναντήθηκαν μόλις μία εβδομάδα πριν στην Αλεξάνδρεια. Και αυτό αποτελεί τη συνέχιση των καλών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των τριών χωρών».

«Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς που έχουμε, είναι ο τομέας της ενέργειας. Και με την ιδιότητά μου ως Υπουργού Πετρελαίου, και με τον Υπουργό κ. Λακκοτρύπη, συνεχίζουμε τις προσπάθειες, έτσι ώστε να καταλήξουμε στη συμφωνία στο να έρθει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στα ενεργειακά μας σχέδια», τόνισε ο κ. Ελ Μόλα, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι θα παραλαμβάνουμε το φυσικό αέριο από την Κύπρο σε υγροποιημένη μορφή και μετά θα το εξαγάγουμε στην Ευρώπη. Και αυτό προκύπτει από μία άριστη και επιτυχημένη συνάντηση που είχαμε και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα ενέργειας, πριν από δύο εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας το στρατηγικό τους σχέδιο, να είναι η Αίγυπτος αξιόπιστος πάροχος ενέργειας και πάροχος εναλλακτικής ενέργειας για την Ευρώπη».

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Κύπρο ως ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αιγύπτιος Υπουργός υπογράμμισε ότι «η Κύπρος και η Αίγυπτος συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι “downstream hub”, “midstream hub” ή “upstream hub” (εκείνη που θα κάνει την εξόρυξη, την παροχή αλλά και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου)».

«Συναντήσαμε επίσης τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, έχοντας μία πολύ καλή συνάντηση μαζί του, δίνοντάς μας τις απόψεις του πάνω στην προοπτική του πώς μπορούμε να δούμε το μέλλον με τον αγωγό φυσικού αερίου και την ανάπτυξη του πεδίου και παρέχοντας φυσικό αέριο στην Αίγυπτο», πρόσθεσε ο κ. Ελ Μόλα και κατέληξε: «Συνοψίζοντας, θέλω να πω ότι συμφωνήσαμε σε ένα χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους λίγους μήνες. Θα ξεκινήσουμε τις επόμενες εβδομάδες, για να καταλήξουμε στη συμφωνία των δύο κυβερνήσεων σύντομα, για το καλό των δύο λαών μας, της Κύπρου και της Αιγύπτου».

Γ. Λακκοτρύπης: Προχωρημένες συζητήσεις

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «η επίσκεψή μου, τις τελευταίες δύο μέρες, σκοπό είχε να συζητήσουμε δύο πολύ πρακτικά, συγκεκριμένα θέματα: το ένα αφορά τη διακρατική συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Κύπρου με τις ακτές της Αιγύπτου. Και βεβαίως, το δεύτερο θέμα που είναι επίσης σημαντικό, ήταν να συζητήσουμε την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων για την πώληση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος “Αφροδίτη” σε ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου».

Ο Κύπριος Υπουργός έκανε λόγο για «προχωρημένες συζητήσεις» και στα δύο θέματα, τονίζοντας ότι «έχοντας συναντήσει και τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, ο οποίος ήταν και ο τέως Υπουργός Πετρελαίου και γνωρίζει πάρα πολύ καλά το θέμα, όπως επίσης και στις συναντήσεις που είχα και με τον ομόλογό μου, τον κ. Ελ Μόλα, ανταλλάξαμε απόψεις ως προς την πρόοδο των δύο αυτών – μπορώ να πω – προχωρημένων συζητήσεων που έχουμε και για τα δύο θέματα» ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης και προσέθεσε: «Είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε σε συμφωνία όσον αφορά την διακρατική συμφωνία του υποθαλάσσιου αγωγού, μία απαραίτητη συμφωνία για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις».

«Παρόμοιου τύπου συμφωνία συζητιέται και μεταξύ των χωρών για τον αγωγό ανατολικής Μεσογείου, τον EastMed. Είναι απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες που διέπουν την κατασκευή και λειτουργία αυτού του είδους των αγωγών. Και βεβαίως, έχω ενημερώσει και για την πρόοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών του κοιτάσματος “Αφροδίτη” από την μία πλευρά, και των εταιρειών της Αιγύπτου από την άλλη. Και σε αυτό το σημείο, είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ευελπιστούμε να έχουμε αποτελέσματα πάρα πολύ σύντομα», κατέληξε ο κ. Λακκοτρύπης.