Γ. Σταθάκης: “Σε διαφορετικό περιβάλλον πλέον η ΔΕΗ”
Στην ακύρωση από την κυβέρνηση ενός «προϋπάρχοντος σχεδίου για τη διάλυση της ΔΕΗ» απέδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης την καταστροφολογία που προωθείται το τελευταίο διάστημα σε βάρος της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ, επισήμανε ότι η Επιχείρηση ανταποκρίθηκε με τεράστια επιτυχία στις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της ενέργειας και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. «Όλοι είστε ενήμεροι για τη διάχυτη καταστροφολογία για τη ΔΕΗ η οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου τυχαία. Υποδηλώνει την ακύρωση ενός προϋπάρχοντος σχεδίου για τη διάλυση της ΔΕΗ -ας είμαστε ειλικρινείς επ΄ αυτού- και σ΄ ένα ενεργειακό τοπίο στο οποίο δεν θα υπήρχε πλέον η ΔΕΗ όπως την ξέρουμε», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. Αναφέρθηκε δε, στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση ώστε:
- Να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο
- Να προσαρμοστούν οι απαιτήσεις για αποεπένδυση στον λιγνίτη, διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ
- Να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ επιλύοντας προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί για πολλά χρόνια, όπως η εξόφληση των οφειλόμενων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Επιπροσθέτως, ο Υπουργός ανέφερε τα δύο σημαντικά οφέλη για τη ΔΕΗ που προκύπτουν από τη συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης:
- Καθώς προχωράει η αποεπένδυση των λιγνιτών, θα αποκλιμακώνονται οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ
- Σταδιακή μείωση του τέλους προμηθευτή το οποίο θα περιορίσει το κόστος της ΔΕΗ κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές, εκ των πραγμάτων, θα επιφέρουν αλλαγές και στην εταιρική υπόσταση της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ, ως εταιρεία, πλέον θα λειτουργεί σ΄ ένα διαφορετικό περιβάλλον και θα αποκτήσει μια πιο ισχυρή εταιρική υπόσταση, εταιρική διακυβέρνηση», σημείωσε ο Υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «η ΔΕΗ προσαρμόζεται με βήματα σταθερά, έχει ισχυρούς πυλώνες και η πιστοληπτική θέση της και οι αποφάσεις που καλείται να πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα ισχυροποιούν την ιδέα ότι θα είναι ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες».