Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με την κοινοπραξία TOTAL – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια καθώς και με τη κοινοπραξία REPSOL – Ελληνικά Πετρέλαια για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)
Συγκεκριμένα η κοινοπραξία TOTAL – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια θα προχωρήσουν στην εξόρυξη στην περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και REPSOL – Ελληνικά Πετρέλαια αντίστοιχα στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ, Ιωάννη Μπασιά, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τους όρους των συμβάσεων, στη συνέχεια η ΕΔΕΥ θα εισηγηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, για την υπογραφή των συμβάσεων. Το επόμενο βήμα είναι να ελεχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να κυρωθούν από τη Βουλή.
Ο κ. Μπασιάς ανέφερε τη πρόθεση τους να ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα μέχρι το τέλος του 2018.
Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι υψηλής απόδοσης, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου καθώς στα σημεία αυτά τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων είναι αρκετά υψηλό. Συγκεκριμένα μία γεώτρηση γμπορεί να κοστίσει μέχρι και 50.000.000-150.000.000 ευρώ ανάλογα με το βάθος της θάλασσας και το βάθος του εδάφους κάτω από το νερό.
Τα πιο βαθιά σημεία της ελληνικής θάλασσας φτάνουν μέχρι και 3.800 μέτρα και η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει την γεώτρηση σε βάθη έως 3.000 μέτρα περίπου σε νερό. Ωστόσο μέχρι το 2025, οι τεχνολογίες θα έχουν προχωρήσει τόσο που θα επιτρέπουν γεωτρήσεις έως και 4.000 μετρά βάθος με νερό.
Η ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων
Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά οι πιθανότητες ενός ατυχήματος είναι ελάχιστες. Η ΕΔΕΥ βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των εκθέσεων ασφάλειας για όλες τις εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι εταιρείες πετρελαιοειδών που κάνουν εξορύξεις είναι υποχρεωμένες από το νόμο να καταγράφουν έκθεση αντιμετώπισης μεγάλων κινδύνων κάθε 5 χρόνια και εάν δεν καταθέσουν έκθεση αντιμετώπισης δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη άδεια για να προχωρήσουν στη γεώτρηση. Για τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο έρχονται αντιμέτωπες με πρόστιμα.