1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Στην Ελλάδα το καταμαράν που κινείται μόνο με ΑΠΕ
Στην Ελλάδα το καταμαράν που κινείται μόνο με ΑΠΕ

Στην Ελλάδα το καταμαράν που κινείται μόνο με ΑΠΕ

0

Το «Energy Observer», το πρώτο πλοίο που κινείται μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο και κάνει το γύρο του κόσμου, κατέφθασε στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει τη 18η στάση του. Θα παραμείνει ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι τις 23 Ιουνίου.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Το πρωτοποριακό καταμαράν πραγματοποιεί μια σύγχρονη Οδύσσεια διάρκειας 6 ετών, σε 50 χώρες, πραγματοποιώντας 101 στάσεις. Το ταξίδι του «Energy Observer» ξεκίνησε από τη Γαλλία πέρυσι τον Απρίλιο. «Το πρώτο χρόνο κάναμε το γύρο της Γαλλίας γιατί οι τεχνολογίες είναι πολύ καινοτόμες και έπρεπε να δοκιμαστούν. Ο δεύτερος χρόνος θα είναι στη λεκάνη της Μεσογείου και θα σταματήσουμε και στην Ιθάκη λόγω του ονόματος του project (σ.σ. “Η Οδύσσεια του Μέλλοντος – L’Odyssée pour le futur”)» είπε ο κυβερνήτης και ιδρυτής του σκάφους, κ. Victorien Erussard.

Ο κυβερνήτης ανέφερε πως η πρωτοβουλία αυτή χωρίζεται σε δύο σκέλη: από τη μία είναι τεχνολογική και επιστημονική πρόκληση και από την άλλη είναι μία προσπάθεια εξεύρεση λύσεων για ένα βιώσιμο μέλλον, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε εικόνες στο πλαίσιο της υλοποίησης της σειράς ντοκιμαντέρ. «Αυτό το σκάφος μας βοηθάει να συναντήσουμε όλους τους παίκτες της οικολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Victorien Erussard.

O κυβερνήτης και ιδρυτής του σκάφους, κ. Victorien Erussard, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Η αποστολή αυτή δοκιμάζει σε ακραίες συνθήκες μια καινοτόμο ενεργειακή αρχιτεκτονική βασιζόμενη σε ένα έξυπνο σύστημα παραγωγής, διαχείρισης και αποθήκευσης της ενέργειας. Χάρη στην πολυμορφία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική και υδραυλική) και της διπλής αποθήκευσης μπαταριών και υδρογόνου που παράγεται επί του σκάφους με ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού, το σκάφος διαθέτει ενεργειακή αυτονομία. Αυτό το « έξυπνο δίκτυο – smart grid » πλεούμενο, προαναγγέλλει τα ενεργειακά δίκτυα του αύριο, απαλλαγμένα από το διοξείδιο του άνθρακα, αποκεντρωμένα και ψηφιοποιημένα, έχοντας ως φιλοδοξία να καταστήσει το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόσιμο σε ευρεία κλίμακα.

Η αποστολή του σκάφους κατά τη παραμονή τους στην Ελλάδα θα κάνει συναντήσεις και γνωριμίες με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για ένα βιώσιμο μέλλον, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε εικόνες στο πλαίσιο της υλοποίησης της σειράς ντοκιμαντέρ « Η Οδύσσεια του Μέλλοντος – L’Odyssée pour le futur », που θα μεταδώσει το Canal+ τον Οκτώβριο 2018, καθώς και της παραγωγής διαδικτυακής σειράς γύρω από συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις, ως απόδειξη εφαρμογής των 17 σκοπών βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2015. Η 7η ταινία θα αφορά τα ελληνικά νησιά.

Μέχρι σήμερα έχει διανύσει συνολικά 7.000 μίλια και επόμενη στάση μετά την Ελλάδα είναι η γείτονα χώρα, η Αλβανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ENGIE Hellas κ. Γιώργος Δανιόλος σχολίασε «Είμαστε περήφανοι που η ENGIE συμβάλλει σε αυτό το έργο. Αυτό εντάσσεται στην φιλοσοφία της εταιρείας, γιατί μπορούμε να παράγουμε χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον».

Ο διευθυντής της Μαρίνας Φλοίσβου από τη πλευρά του είπε «Είμαστε χαρούμενοι που φιλοξενούμε το σκάφος. Αυτή η τεχνολογία που προστατεύει το περιβάλλον ταιριάζει με την πολιτική της Μαρίνας Φλοίσβου».

Στην εκδήλωσε παρέστη και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, ο οποίος ανέφερε «είναι ένα ενδιαφέρον project, η λεγομένη οικολογική μετάβαση είναι μια απαίτηση για το μέλλον» και συμπλήρωσε «η Γαλλία είναι κινητήριος δύναμη τα τελευταία χρόνια για την οικολογία και στηρίζει αυτή την προσπάθεια».

Από αριστερά: Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, ο διπλωματικός ακόλουθος, ο διευθύνων σύμβουλος της ENGIE Hellas κ. Γιώργος Δανιόλος και ο διευθυντής της Μαρίνας Φλοίσβου

Το «Energy Observer»

Το «Energy Observer» είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο πλοίο υδρογόνου χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λεπτών σωματιδίων. Το πλοίο του μέλλοντος κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ένα μίγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα σύστημα παραγωγής υδρογόνου απαλλαγμένο από το διοξείδιο του άνθρακα από θαλασσινό νερό.

Η τεχνολογική και επιστημονική αυτή πρόκληση αποσκοπεί στο να δοκιμάσει σε ακραίες συνθήκες προηγμένες τεχνολογίες που προδιαγράφουν τα ενεργειακά δίκτυα του αύριο, εφαρμόσιμα στο επίγειο περιβάλλον.

Ζυγίζει 30 τόνους, διαθέτει τρία διαφορετικά είδη πάνελ φωτοβολταϊκών, για να δοκιμαστούν. Συνολικά η επιφάνεια φωτοβολταϊκών καλύπτει 143τμ, τα οποία παράγουν 140kW. Διαθέτει 6 καμπίνες και κουζίνα.

 

Το «Energy Observer» κάνει το γύρο του κόσμου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού στα μείζονα ζητήματα της οικολογικής μετάβασης, ειδικότερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιοποικιλότητας, της κινητικότητας και της κυκλικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια των στάσεων που πραγματοποιεί στην πορεία του, στα κοινωνικά δίκτυα και μέσω μια συλλογής ντοκιμαντέρ. Του γύρου του κόσμου επιμελείται ο Victorien Erussard, ιδρυτής και κυβερνήτης, και πρώτος πρέσβης των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για την Γαλλία, και ο Jérôme Delafosse, υπεύθυνος αποστολής και δημιουργός ντοκιμαντέρ.

Το «Energy Observer» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, διαθέτοντας επίσης την επίσημη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- IRENA.

Οι μπουκάλες με το υδρογόνο
Φωτοβολταϊκά δύο όψεων