1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Εντείνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών
Εντείνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών

Εντείνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ρευματοκλοπών

0

Την αντιμετώπιση του φαινομένου ρευματοκλοπών, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση, επιχειρεί ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Μέσα σε μία πενταετία, τα κρούσματα ρευματοκλοπών τετραπλασιάστηκαν. Το 2016 εντοπίστηκαν 11.528 κρούσματα έναντι 3.226 το 2011 και οι μηνύσεις δεκαπλασιάστηκαν  σε 2.971 στο δεκάμηνο του 2017 έναντι 324 το 2015, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο αριθμός των εντοπισμένων ρευματοκλοπών αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους που πραγματοποιεί σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο ΔΕΔΔΗΕ υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά, ότι οι παράνομες επεμβάσεις στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, ενώ συνιστούν αδικήματα που διώκονται ποινικά.

Πιο αυστηρά μέτρα από τη ΡΑΕ

Η ΡΑΕ έκανε ακόμη πιο αυστηρά τα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, το οποίο, δεδομένου ότι το κόστος των ρευματοκλοπών κατανέμεται στους προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), επιβαρύνει τους ίδιους τους καταναλωτές.

Ήδη από πέρυσι έχει θεσπιστεί αυξημένο ποινολόγιο που περιλαμβάνει πρόστιμα και ποινικές διώξεις για όσους κλέβουν ενέργεια από το δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την ΡΑΕ από το 2019 ένα μέρος του κόστους θα καταβάλλεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του φαινομένου.

Η ΡΑΕ έκρινε και με απόφασή της όρισε διοικητική τιμή στα 150 ευρώ τη μεγαβατώρα, η οποία προέκυψε από το μέσο κόστος ρεύματος ενός νοικοκυριού με τετράμηνη κατανάλωση 1.300 κιλοβατώρων.

Η τιμή προσαυξάνεται κατά 70% για τους παραβάτες και ανεβαίνει στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με την τιμή αυτή πολλαπλασιάζεται η εκτιμώμενη κατανάλωση της ρευματοκλοπής την οποία καλείται να πληρώσει ο παραβάτης.

Μάλιστα, για την αποπληρωμή του προστίμου η ΡΑΕ προβλέπει και τη δυνατότητα δόσεων, ενώ τα πρόστιμα για τις παραβιάσεις καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) θα είναι μικρότερο. Συγκεκριμένα, η αντίστοιχη τιμή για τους δικαιούχους του ΚΟΤ είναι 80 ευρώ η μεγαβατώρα, η οποία προσαυξάνεται κατά 50% και ανεβαίνει στα 120 ευρώ.

Οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν αποζημιώσεις και για τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει στους μετρητές. Εάν διαπιστωθεί έπειτα από έλεγχο ότι ο μετρητής δεν χρειάζεται αντικατάσταση, τότε κόστος της μονοφασικής παροχής ενέργειας ανέρχεται σε 300 ευρώ, για τριφασική χαμηλής τάσης σε 340 ευρώ και για την παροχή μέσης έντασης σε 370 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο μετρητής χρειάζεται αντικατάσταση, τα αντίστοιχα ποσά κυμαίνονται σε 425, 550 και 750 ευρώ.

Ο ρόλος της αστυνομίας

Οι αστυνομικές αρχές συμμετέχουν στους ελέγχους και βοηθούν στον εντοπισμό των καταναλωτών που κλέβουν ρεύμα από το δίκτυο. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας και το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπάκτου  χειρίστηκαν την υπόθεση εξάρθρωσης σπείρας που πραγματοποιούσε παράνομες επεμβάσεις σε μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας για ρευματοκλοπές, σε πολλές περιοχές της χώρας. Η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα των Αστυνομικών Αρχών και η συνδρομή των εξειδικευμένων συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, είχαν σαν αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία η επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των παρανομούντων.

Οι έξυπνοι μετρητές βοηθούν στη πάταξη του φαινομένου

Οι έλεγχοι που έχουν γίνει στους καταναλωτές όπου έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές δεν έδειξαν ούτε μία περίπτωση ρευματοκλοπής. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει το μέγεθος της εξοικονόμησης που μπορεί να προκύψει αν επεκταθεί η νέα τεχνολογία σε περισσότερους καταναλωτές, δεδομένου ότι η αξία των ρευματοκλοπών – ανάλογα με τις παραδοχές που γίνονται – κυμαίνεται στα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ οι λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι μετρητές εμποδίζουν τις ρευματοκλοπές είναι τρεις:

–Πρώτον, δυσχεραίνεται η «απλή» μηχανική επέμβαση στον μετρητή για την επιβράδυνση του «ρολογιού» ή την διακοπή της καταμέτρησης αφού πλέον η καταγραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά.

–Δεύτερον, η κατανάλωση θα παρακολουθείται συνεχώς και εξ αποστάσεως. Που σημαίνει ότι αν γίνει παράκαμψη του μετρητή, θα φανεί αμέσως μεγάλη και ανεξήγητη πτώση της κατανάλωσης η οποία θα κινητοποιήσει τον έλεγχο.

–Τρίτον, οι αποκοπές θα γίνονται εξ αποστάσεως χωρίς να χρειάζεται επί τόπου μετάβαση του συνεργείου. Δηλαδή ταχύτερα και με αποφυγή των αντιδράσεων που συνήθως προκαλούνται όταν «κόβεται το ρεύμα».

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εγκαταστήσει μέχρι στιγμής έξυπνους μετρητές σε 13.000 πελάτες μέσης τάσης (μεγάλες επιχειρήσεις, εμπορικές αλυσίδες κ.α.) καθώς και σε 74.000 μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης που αντιπροσωπεύουν από κοινού το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον έχει παραγγείλει 224.000 «έξυπνους» μετρητές και προχωρά στην προκήρυξη εγκατάστασης του νέου Συστήματος Τηλεμέτρησης και Επεξεργασίας Μετρητικών Δεδομένων (Κύριου και Εφεδρικού) με δυναμικότητα επικοινωνίας 7.500.000 μετρητικών σημείων, που θα καλύπτει δηλαδή το σύνολο των καταναλωτών ρεύματος.