1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Και οι 6 στη β΄φάση του διαγωνισμού για τους λιγνίτες
Και οι 6 στη β΄φάση του διαγωνισμού για τους λιγνίτες

Και οι 6 στη β΄φάση του διαγωνισμού για τους λιγνίτες

0

Όλοι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού- Τη Δευτέρα ανοίγει το data room.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η λίστα με τους υποψήφιους που περνούν στη β΄φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων (Μελίτης και Μεγαλόπολη).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε πως και οι 6 υποψήφιοι θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Ο ίδιος σημείωσε πως τη Δευτέρα και για 2 μήνες θα ανοίξει το data room για να έχουν πρόσβαση όλοι οι υποψήφιοι και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Ο προτιμητέος επενδυτής, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα αναδειχτεί στις 17 Οκτωβρίου.

Εκτός από τη short list, η διοίκηση της ΔΕΗ, σήμερα θα αποφασίσει και τα κριτήρια και τους όρους  της προκήρυξης της β φάσης του διαγωνισμού.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του energyin.gr θα δοθεί το δικαίωμα στους υποψηφίους να διεκδικήσουν και τα δύο λιγνιτικά πακέτα. Αυτή η παράμετρος ευνοεί τις συμπράξεις, έτσι και αλλιώς οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν συμπράξεις μεταξύ τους ή και με τρίτες εταιρίες, προκειμένου να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πλαίσια της εκδήλωσης για την υπογραφή της συμφωνίας του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική China Energy, η διοίκηση του ομίλου Κοπελούζου κατέστησε σαφές πως το ενδιαφέρον τους για τους λιγνίτες είναι πραγματικό και μάλιστα θα διεκδικήσουν και τα δύο πακέτα.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι είναι:

1. Beijing Guohua Power Company Limited και Damco Energy S.A. (κοινοπραξία).

Είναι η κοινοπραξία του ελληνικού ομίλου Κοπελούζου (Damco Energy S.A.) με την κινέζικη Beijing Guohua Power. Η Beijing Guohua Power ασχολείται με την επένδυση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία ενεργειακών έργων. Η εταιρεία παρέχει επίσης συμβουλές για ενεργειακά έργα. Η εταιρεία εδρεύει στην Κίνα και συγκεκριμένα στο Πεκίνο και είναι θυγατρική της Shenhua Group Corporation Limited. Ο όμιλος Κοπελούζου είναι ένας πλήρως ανεπτυγμένος επιχειρηματικός οργανισμός ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε στρατηγικούς βιομηχανικούς και τεχνολογικούς τομείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, με παρουσία επίσης στην Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών, της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

3. Ελβαλχαλκορ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Ανώνυμη Εταιρεία

ElvalHalcor Α.Ε., μια σύγχρονη βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων χαλκού και κραμάτων χαλκού και κατέχει σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.

4. Energetics and Industrial Holding , Α.S. (“EPH”)

Η Energetics and Industrial Holding (EPH) είναι ένας ενεργειακός όμιλος της Κεντρικής Ευρώπης που διαθέτει εγκαταστάσεις στη Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Η EPH είναι ένα κάθετα ολοκληρωμένο ενεργειακό δίκτυο που καλύπτει μια ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας: από την εξόρυξη λιγνίτη μέχρι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας έως τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Δραστηριοποιείται τόσο στην προμήθεια και εμπορία όσο και στη διαχείριση της υποδομής φυσικού αερίου.

5. Indoverse (Check) Coal Investments Limited

Η Indoverse (Check) Coal Investments ανήκει στον όμιλο της Seven Energy. Η δεύτερη είναι εταιρεία φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Νιγηρία, η οποία προμηθεύει αέριο στις βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μεταποίησης, κυρίως μέσω της δικής της ολοκληρωμένης υποδομής αγωγών.

6. Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία

Η Mytilinaios είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες και δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των έργων EPC, ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορίας φυσικού αερίου.