1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Η ανακύκλωση βρήκε το «μέσο» μεταφοράς της
Η ανακύκλωση βρήκε το «μέσο» μεταφοράς της

Η ανακύκλωση βρήκε το «μέσο» μεταφοράς της

0

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος παγκοσμίως «συρμός της ανακύκλωσης» που μεταφέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, στα πλαίσια  του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς».

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτική Ανακύκλωση και οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε.), ξεκίνησαν το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς».

Ο σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών που κυκλοφορούν καθημερινά με τα οικολογικά μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) για τα οφέλη της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα ανακύκλωσης συσκευασιών για τους επιβάτες -και όχι μόνο- στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που τοποθετήθηκαν αρχικά στους σταθμούς «Δάφνη» και «Δουκίσσης Πλακεντίας» του Μετρό, ενώ άμεσα θα τοποθετηθούν στη στάση «Αγία Φωτεινή» του Τραμ αλλά και σε άλλους κεντρικούς σταθμούς των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης εγκαινίασε, χθες, το πρώτο μετρό που φέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος και του ευχήθηκε καλό ταξίδι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Σπίρτζης δήλωσε: «Από σήμερα οι επιβάτες θα μπορούν να ανακυκλώνουν πλαστικά και γυαλιά και να κερδίζουν ανταποδοτικά δωρεάν εισιτήρια και κάρτες διαδρομών. Ελπίζουμε οι συγκοινωνίες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνειδήσεων. Είναι πολύ χρήσιμο, κάθε ημέρα οι επιβάτες να έχουν την ευκαιρία, που είχαμε εμείς σήμερα, να ανακυκλώνουν τις άδειες μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες τους και να λαμβάνουν δωρεάν μηνιαίες κάρτες διαδρομών και δωρεάν εισιτήρια. Είναι πράγματι εξαιρετικό, να συνδέονται τα οικολογικά μέσα μαζικής μεταφοράς, που είναι το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, με την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της ανακύκλωσης. Είναι πολύ σημαντικό, που οι Σταθερές Συγκοινωνίες συνεργάζονται με το Εθνικό Φορέα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, που εφαρμόζει τόσο την κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία όσο και τις «καλές πρακτικές» που έχει αναδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κος Χρήστος Σπίρτζης εγκαινιάζει τον “Συρμό της Ανακύκλωσης”.

Στην ουσία, δίνεται το κίνητρο στους επιβάτες να ανακυκλώνουν. Συγκεκριμένα, το ανταποδοτικό αντίτιμο (το οποίο είναι 0,03€  ανά 1 συσκευασία) που παρέχει το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης για τις συλλεγόμενες συσκευασίες στους επιβάτες και τους πολίτες, προορίζεται είτε για δωρεάν αγορές τους σε συνεργαζόμενα καταστήματα είτε για την ενίσχυση του κοινωνικού σκοπού παροχής καθημερινών «Γευμάτων Αγάπης» από τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

Παράλληλα, οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της ανακύκλωσης στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που λειτουργούν στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, να κερδίζουν επιπλέον, κάθε μήνα:

• 10 δωρεάν προσωποποιημένες μηνιαίες κάρτες ATH.ENA CARD
• 100 δωρεάν ενιαία εισιτήρια (διάρκειας 90 λεπτών)

Τονίζεται ότι το Μετρό της Αθήνας είναι το 2ο Μετρό σε όλο τον κόσμο (μετά το Μετρό του Πεκίνου) και το πρώτο στην Ευρώπη που εφαρμόζει πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών στους σταθμούς με ανταπόδοση δωρεάν κάρτες διαδρομών και εισιτήρια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής τόνισε ότι: «Όταν ενημερωθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σημαντική Δράση Ανακύκλωσης του “Μετρό του Πεκίνου”, που συνδυάζει τη χρήση των οικολογικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την ανακύκλωση συσκευασιών, είπαμε ότι σύντομα αναμέναμε να το δούμε να εφαρμόζεται από μια Εταιρία Διαχείρισης του Μετρό μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας. Άρα, σήμερα είμαι διπλά περήφανος: Καταρχήν, πράγματι ξεκίνησε αντίστοιχη Δράση Ανακύκλωσης σε ένα Μετρό μιας Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας. Και δεύτερον, αυτή η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα είναι η Αθήνα μας, η δική μας Πρωτεύουσα. Δεν μπορώ να μη σημειώσω, με τη σημερινή ευκαιρία, ότι βλέπω το τελευταίο διάστημα να γίνονται εξαιρετικά σημαντικά βήματα από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης: Από τη δημιουργία και λειτουργία του 1ου Πανευρωπαϊκά «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης», έως το νέο υψηλό προσφερόμενο ανταποδοτικό αντίτιμο (των 3 € λεπτών ανά 1 συσκευασία), όταν π.χ. στη Γαλλία (με αρκετά υψηλότερο οικονομικό εισόδημα) το ανταποδοτικό αντίτιμο είναι 2 € λεπτά, αλλά και την εφαρμογή της «Διαλογής στην Πηγή» με χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και τη συλλογή καθαρών ανακυκλωσίμων υλικών».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. κ. Σταύρος Στεφόπουλος δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που οι Σταθερές Συγκοινωνίες συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης στη χώρα μας που αποτελεί εθνική νομική υποχρέωση, έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε περήφανοι που οι Σταθερές Συγκοινωνίες συμβάλλουν τόσο στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των επιβατών, όσο και στην ενίσχυση σημαντικών κοινωνικών σκοπών. Είμαστε χαρούμενοι που οι Σταθερές Συγκοινωνίες είναι ο 1ος Φορέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αναπτύσσει οικολογικές δράσεις, καθόσον αποτελούμε τα Οικολογικά Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Για αυτό σας θέλουμε όλους μαζί μας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης, αξιοποιώντας το “Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στις Σταθερές Συγκοινωνίες”».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. κ. Γιώργος Θωμόπουλος δήλωσε: «Είναι σήμερα μια σημαντική ημέρα, καθόσον ξεκινάμε το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στις Σταθερές Συγκοινωνίες».
Ξεκινάμε ένα Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης με το οποίο θα συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί μια εθνική αλλά και παγκόσμια προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να παραδώσουμε τον πλανήτη μας στην επόμενη γενιά, τουλάχιστον στην κατάσταση που τον παραλάβαμε. Για αυτό, όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε με πράξεις προς την κατεύθυνση αυτή και εμείς ως Σταθερές Συγκοινωνίες θα συμβάλλουμε τόσο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιβατών, όσο και στη διευκόλυνση των πολιτών ώστε να αυξήσουμε την ανακύκλωση μέσω της τοποθέτησης των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε στάσεις των Μέσω Σταθερής Τροχιάς».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, κ. Παύλος Ραβάνης τόνισε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, που με τη συνεισφορά του Φορέα μας, του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών Ανταποδοτική Ανακύκλωση, γίνεται πράξη αυτό το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας, συμβάλλει στην Εφαρμογή του 1ου Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε μέσα σταθερής τροχιάς σε όλη την Ευρώπη. Στον Εθνικό Φορέα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης νιώθουμε την υποχρέωση και έχουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην αλλαγή της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και στην καθημερινή συμμετοχή όλων των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης, μέσα από ένα νέο μοντέλο ανταποδοτικότητας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας δήλωσε: «Δεν είμαι σήμερα εδώ επειδή η Ελληνική Αστυνομία είναι ο 1ος Δημόσιος Φορέας που ξεκίνησε Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και εκπληρώσαμε τη νομική υποχρέωση για «Διαλογή στην Πηγή». Είμαι εδώ για να συγχαρώ τις Σταθερές Συγκοινωνίες που ξεκίνησαν το δικό τους Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και δεσμευόμεθα ότι οι Έλληνες Αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αττική και μετακινούνται με τις Σταθερές Συγκοινωνίες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά σας και ως επιβάτες θα ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» που λειτουργούν στους Σταθμούς ΜΕΤΡΟ. Στην Ελληνική Αστυνομία σκεφτήκαμε πως πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά αναφορικά με την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι οι συνάδελφοί μου αγκάλιασαν ένα -στην αρχή- πιλοτικό πρόγραμμα σε 7 Μεγάλες Υπηρεσίες, ενώ φιλοδοξούμε να φτάσουμε άμεσα τις 15 Υπηρεσίες και να επεκταθούμε σε όλη την Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Η θέρμη των συναδέλφων μου είναι απροσμένως μεγάλη και με εκπλήσσει ευχάριστα.  Σε 15 ημέρες συνάδελφοι από 7 υπηρεσίες έχουν ανακυκλώσει πάνω από 50.000 συσκευασίες. Ως επαγγελματίες Αστυνομικοί αλλά κυρίαρχα ως απλοί άνθρωποι μιας ευαισθητοποιημένης και οργανωμένης Κοινωνίας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όχι μόνο της δικής μας αλλά κυρίως των παιδιών μας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. Γ.Θωμόπουλος, ο πρόεδρος Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. Σ.Στεφόπουλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κος Χρήστος Σπίρτζης, ο πρόεδρος Δ.Σ. της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Π.Ραβάνης, ο αντιπρόεδρος Εnvipco U.S.A κος Y.Massy και ο σύμβουλος Διοίκησης της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Μούργος