1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Άρωμα …ενέργειας στην 83η ΔΕΘ
Άρωμα …ενέργειας στην 83η ΔΕΘ

Άρωμα …ενέργειας στην 83η ΔΕΘ

0

Στην ενέργεια, την τεχνολογία και την καινοτομία θα είναι στραμμένη η φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο- Τιμώμενη χώρα της έκθεσης θα είναι οι Η.Π.Α.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν από κοινού ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο πρέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα, Geoffrey Ross Pyatt μίλησαν για τη σημασία της τιμώμενης χώρας Η.Π.Α για την 83η ΔΕΘ, για τις εταιρείες που συμμετέχουν και αναφέρθηκαν στο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η φετινή διοργάνωση είναι σημαντική για δύο λόγους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Από τη μία η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που θα διεξαχθεί είναι ένα μήνα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και από την άλλη τιμώμενη χώρα είναι οι Η.Π.Α. κάτι που σημαίνει πως στο αμερικανικό περίπτερο θα συμμετάσχουν αμερικανικοί κολοσσοί, όπως Microsoft, Google, Cisco, Coca Cola και Lockheed Martin. «Η Ελλάδα καθίσταται κέντρο ενδιαφέροντος για την αμερικανική επιχειρηματικότητα μέσω της ΔΕΘ» ανέφερε σχετικά ο κ. Αναστασόπουλος και συμπλήρωσε «η έκθεση μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την επόμενη μέρα, την μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Στη φετινή έκθεση θα συμμετάσχουν 52 αμερικανικές εταιρείες, ενώ είναι ήδη sold out. Ήδη έχουν κατοχυρωθεί 1500 συμμετοχές και αυξάνονται και ήδη είναι κατειλημμένα και τα 17 περίπτερα. Θεαματικό είναι το γεγονός ότι ο χώρος της έκθεσης θα προσομοιώνει την αρχαία αγορά. Στο κέντρο θα βρίσκεται μία σκηνή- θέατρο με 1000 θέσεις, όπου θα πραγματοποιούνται συζητήσεις και εκδηλώσεις.

«Είναι μία σημαντική έκθεση για όλα τα Βαλκάνια. Σκοπός μας είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα εκθεσιακό hub», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας. «Για πρώτη φορά το περίπτερο 12 θα είναι το περίπτερο της ψηφιακής Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και θα φιλοξενούνται οι ελληνικές startups, δίπλα από το περίπτερο 13 της Αμερικής.

Από την πλευρά του ο υπουργός σημείωσε «Η έκθεση έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, το τέλος των μνημονίων. Η χώρα μπορεί και πρέπει να καταστεί ένας κόμβος ενέργειας. Η έκθεση θα κάνει την Ελλάδα να κερδίσει τη θέση που της αξίζει». Σχολίασε, επίσης, το γεγονός ότι πρώτη φορά μία τιμώμενη χώρα έχει πάρει τόσο ζεστά τη συμμετοχή της στη ΔΕΘ και χαρακτήρισε τη φετινή έκθεση τομή για την πορεία της Ελλάδας.

Ο Αμερικανός πρέσβης, κ. Pyatt τόνισε πως η ΔΕΘ έχει την πλήρη υποστήριξη από τις Η.Π.Α και ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το αμερικανικό κογκρέσο. «Πρόκειται να γίνει ένας φορέας (σ.σ. η έκθεση) για να φωτίσουμε την αμερικανική καινοτομία. Η βόρεια Ελλάδα αποτελεί πύλη για τα Βαλκάνια. Θέλουμε να φωτίσουμε και να αντλήσουμε την καινοτομία. Η συμμετοχή μας είναι ευρύτερη. Δεν θα έχουνε μία εβδομάδα παρουσίας αλλά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές επιχειρήσεις» σημείωσε.

Η ενέργεια στο προσκήνιο της έκθεσης

Τη τιμητική του θα έχει ο κλάδος της ενέργειας στη 83η ΔΕΘ, καθώς η αυλαία της έκθεσης ανοίγει με το ενεργειακό φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ενεργειακό τομέα από τις αμερικανικές επιχειρήσεις. «Το ενεργειακό συνέδριο τη πρώτη μέρα θα φέρει τους Αμερικανούς κοντά στην ενέργεια, όπου θέλουν να επενδύσουν. Πρέπει να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο» σημείωσε.

Ο πρέσβης ανέφερε πως υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για τον αγωγό TAP και τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε εξελίξεις  στον τομέα της ενέργειας στη ΔΕΘ γιατί θα βρίσκονται μεγάλες αμερικανικές εταιρείες» σχολίασε.

Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις στην Ελλάδα έφθιναν λόγω της κρίσης. Η έκθεση της ΔΕΘ είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα επανήλθε κι περιμένει επενδύσεις.Το γεγονός ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη προσελκύει επενδυτές.
Η αβεβαιότητα, η ανησυχία της αποτυχίας της κυβέρνησης από τους στόχους, το grexit έχουν εξαλειφθεί. Μπορούν να έρθουν επενδυτές να κεφαλαιοποιήσουν τις ιδέες. Απόδειξη είναι η κατασκευή του ερευνητικού κέντρου της Tesla στην Ελλάδα, η AVIS επένδυσε 80 εκατ. σε ελληνικό στόλο και πόσες ακόμη εταιρείες στηρίζουν την Ελλάδα.