1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Οι επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας- Πού μπορούν να απευθυνθούν οι πληγέντες
Οι επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας- Πού μπορούν να απευθυνθούν οι πληγέντες

Οι επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας- Πού μπορούν να απευθυνθούν οι πληγέντες

0

Σκηνικό πολέμου θυμίζουν οι εικόνες από την ανατολική Αττική, με την φωτιά να αφήνει πίσω της στάχτες, νεκρούς και καμένες περιουσίες.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Σκηνικό που επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά πόσο «μικρός» είναι ο άνθρωπος μπροστά στη δύναμη της φύσης. Όση δύναμη και να έχει αποκτήσει ο άνθρωπος, ακόμη και εάν έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι το φεγγάρι, μπροστά στη δύναμη της φύσης θα στέκει πάντα αδύναμος.

Δυστυχώς, η φωτιά που μαίνεται στην ανατολική Αττική έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, με κυριότερη το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και ζώων.  Η φωτιά έχει σαρώσει την ανατολική Αττική και όλη η χώρα παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις. Ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στους 54, αλλά δυστυχώς αναμένεται να αυξηθούν και άλλο όσο περνάει η ώρα.

Οι ζημιές όμως στις περιοχές Κινέτα, Ραφήνα, Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα, Πεντέλη δεν θα σταματήσουν στα καμένα σπίτια και στους τραγικούς θανάτους. Οι επιπτώσεις μίας πυρκαγιάς είναι πολύ βαθύτερες.

Οι επιπτώσεις στη χλωρίδα

  1. Καταστρέφεται η βλάστηση: Χιλιάδες δέντρα καίγονται και δεν μπορούν να ανακάμψουν μόνα τους. Μόνο τα πεύκα είναι προσαρμοσμένα στην πυρκαγιά και μπορούν να ανακάμψουν άμεσα με δεδομένο πάντα ότι δεν έχουν καεί επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. Διαβρώνεται το έδαφος. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε μία πυρκαγιά, μεταξύ άλλων παραγόντων, μεταβάλλουν την εδαφική δομή και μειώνουν τη συνοχή του εδάφους. Ταυτόχρονα, η απομάκρυνση της βλάστησης το αφήνει απόλυτα εκτεθειμένο στη βροχή και τον αέρα και μειώνει τη δυνατότητα απορρόφησης του νερού. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα εδάφη γίνονται πιο ευπαθή, μπορεί να απομακρύνονται από τον άνεμο ή να παρασύρονται από το ορμητικό βρόχινο νερό. Ανάλογα με την κλήση του εδάφους, αυτή η φθορά μπορεί να οδηγήσει τόσο σε σταδιακή απώλεια της εδαφικής κάλυψης – με συνέπειες για τις δυνατότητες αναγέννησης της βλάστησης-, ενώ η μειωμένη δυνατότητα απορρόφησης νερού μπορεί να συμβάλει σε φαινόμενα πλημμυρών.

Επιπτώσεις στην πανίδα

Ο τρόπος με τον οποίο οι πυρκαγιές επηρεάζουν την πανίδα είναι ιδιαίτερα σύνθετος και δύσκολα μπορεί να αποτιμηθεί σε γενικό επίπεδο. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα μεγάλα θηλαστικά όπως και τα πουλιά έχουν τη δυνατότητα να διαφύγουν από την περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ πολλά είδη ερπετών προφυλάσσονται από αυτήν καλυπτόμενα στο έδαφος ή στα βράχια. Αντίθετα τα μικρότερα θηλαστικά, τα αρθρόποδα αλλά και πολλά είδη ερπετών και μικρών δασόβιων πουλιών δεν προλαβαίνουν συνήθως να διαφύγουν. Αντίστοιχα, οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στη βλάστηση ωφελούν μεγάλο αριθμό ειδών που προτιμούν τους ανοικτούς χώρους ή βόσκουν ενώ θίγουν τα καθαρά δασόβια είδη πουλιών και μικρών θηλαστικών. Οι επιπτώσεις μπορεί είναι σημαντικότερες εάν η πυρκαγιά εκδηλωθεί την εποχή της αναπαραγωγής, εάν η έκτασή της είναι τόσο μεγάλη που να καλύπτει μεγάλο μέρος της εξάπλωσης ενός είδους ή εάν η διάσπαση  15 του βιοτόπου από υποδομές είναι τέτοια που να εμποδίζει τη διαφυγή των ζώων και μετέπειτα τον επανεποικισμό.

Αλλαγή του κλίματος και ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι πυρκαγιές μπορεί να επιβαρύνουν προσωρινά τον ατμοσφαιρικό αέρα ενώ η καταστροφή της βλάστησης επηρεάζει το μικροκλίμα των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς μειώνει τις ευεργετικές ψυκτικές επιδράσεις των δασικών δέντρων και αυξάνει την ηλιακή αντανάκλαση του εδάφους.

Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή

Παρότι η παραγωγή μίας περιοχής θίγεται συνολικά από την πυρκαγιά, οι επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία, είναι οι πιο συχνές και εμφανείς αλλά και αυτές οι οποίες αλληλεπιδρούν άμεσα με τα οικολογικά χαρακτηριστικά.

Τρόπος αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Για να εξαλειφθούν οι καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, να τονωθεί και να αναδιαρθρωθεί η δασική διαχείριση, να επιτευχθεί ο αποτελεσματικός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, η κινητοποίηση και οργάνωση των πολιτών και των οργανώσεών τους, και να αναδειχθεί σε προτεραιότητα η έγκαιρη, στοχευμένη και επιστημονικά ορθή επέμβαση σαν επιχειρησιακή προτεραιότητα.

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι πληγέντες

Οι πληγέντες από τις περιοχές που αφάνισε η φωτιά μπορούν να απευθύνονται για βοήθεια:

-Το κεντρικό σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα παρέχει νερό και φαγώσιμα!

-Στο κέντρο του Πικερμίου, οι καφετέριες EVEREST και Γρηγόρης Μικρογεύματα προσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό!

-Όποιος θέλει να δώσει αίμα για τους τραυματίες να μεταβεί στο Σισμανόγλειο!

-Το Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης με κυλικείο και σταθμό πρώτων βοηθειών ΑΝΟΙΧΤΟ!

-Λόγω της πυρκαγιάς συγκεντρώνονται τρόφιμα, νερά και ήδη πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104).

-Τα διόδια είναι δωρεάν!

-Για όσους βρίσκονται στην Κινέττα: Ανοιχτή αυλή στους Αγίους Θεόδωρους για αδέσποτα Κινέτας που κινδυνεύουν –αν δείτε ζώο κοντά στην πυρκαγιά μαζέψτε το και καλέστε 6975664142.

-Στέγη και περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη στα ΚΑΠΗ Κινέτας και Μεγάρων!

-Στέγη στο Marathon Beach hotel Λεωφ. Ποσειδώνος 12, Μαραθώνας Νέα Μάκρη 2294 095022.

-Περίθαλψη ζώων στο 2108013302.

-Στέγη στο Δημαρχείο και το Πνευματικό κέντρο Ραφήνας!

-Γραμμή βοήθειας 108

-Δημοτικό κτήριο Νέας Μάκρης 22943-20582.

-Δωρεάν στέγη και φαγητό από το La Playa Marathon!

-Δωρεάν στέγη στο ξενοδοχείο Νηρέα-Νέα Μάκρη 2294091214.

-1ο και 2ο δημοτικό Αγίων Θεοδώρων προσφέρει στέγη μέχρι νεωτέρας!