Home Νέα Γ. Σταθάκης: “Στόχος η άμεση κατεδάφιση των πρώτων 100 αυθαίρετων”
Γ. Σταθάκης: “Στόχος η άμεση κατεδάφιση των πρώτων 100 αυθαίρετων”

Γ. Σταθάκης: “Στόχος η άμεση κατεδάφιση των πρώτων 100 αυθαίρετων”

0
0

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε χθες συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, αποκαλύπτοντας ότι η κατεδάφιση των πρώτων 100 αυθαιρέτων αναμένεται να γίνει άμεσα.

Αναφερόμενος στην τροπολογία του ΥΠΕΝ η οποία εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και υπερψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι πρόκειται για μια επιβεβλημένη πολιτική απόφαση. «Είναι πολύ θετικό ότι η τροπολογία έτυχε ευρείας συναίνεσης στη Βουλή. Ψήφισαν όλα τα κόμματα να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής για άλλους λόγους το κάθε κόμμα, συνεπώς είναι μια πολιτική απόφαση, κατά τη γνώμη μου, επιβεβλημένη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω. Θα προχωρήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας η οποία, πλέον, έχει περιοριστεί καθώς οι 9 στους 10 Έλληνες χτίζουν νόμιμα», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προτεραιοποίηση των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια. Άμεσα, θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση στην Αττική.

“Ο στόχος είναι να μπουν μπουλντόζες από τη Δευτέρα, αλλά επειδή πρέπει να είμαστε νομικά και τεχνικά άρτιοι, θα μου επιτρέψετε να μην δώσω χρονοδιάγραμμα, η αμεσότητα είναι αμεσότητα πάντως”.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση στη χωροταξία, σημειώνοντας  ότι με νόμο για το δομημένο περιβάλλον και τις χρήσεις γης, «οριστικά και αμετάκλητα δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς». Οι κατεδαφίσεις στην περιοχή του Σχινιά, είπε ο κ. Σταθάκης, ήταν μια μεγάλη παρέμβαση που ξεκίνησε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις πολύ ευαίσθητες οικολογικά περιοχές. Με τη χθεσινή τροπολογία, οι διαδικασίες παρεμβάσεων επιταχύνονται για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό και σε ρέματα.

«Η αποκεντρωμένη διοίκηση έφθανε στο σημείο μιας τελεσίδικης απόφασης για κτίσματα εξόφθαλμα αυθαίρετα σε δάσος ή παραλία σε 15 χρόνια. Αυτή τη διαδικασία, αλλάξαμε με το νόμο για το δομημένο περιβάλλον. Μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι δυνατότητές της ενισχύονται, για παράδειγμα αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 και περιορίζουν πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες», επισήμανε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για την κατεδάφιση παράνομης περίφραξης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «η τροπολογία  υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει ο νόμος Τρίτση, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται μαντρότοιχοι σε απόσταση 500μ από την παραλία».