Home Το πρωτοσέλιδο Κύπρος: Διαπραγματευτική ομάδα για το κοίτασμα “Αφροδίτη”
Κύπρος: Διαπραγματευτική ομάδα για το κοίτασμα “Αφροδίτη”

Κύπρος: Διαπραγματευτική ομάδα για το κοίτασμα “Αφροδίτη”

0
0

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ορίσει διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα εισέλθει σε ένα θεσμοθετημένο διάλογο με την κοινοπραξία για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η καλύτερη επιλογή είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία ούτως ώστε να προχωρήσει σε ανάπτυξη το κοίτασμα Αφροδίτη το συντομότερο δυνατόν, μια ανάπτυξη που θα επιφέρει πάρα πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Επεσήμανε μάλιστα ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 η Κυβέρνηση ενημερώθηκε από την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» ότι έχουν φτάσει σε προκαταρκτική συμφωνία με το τερματικό της Αιγύπτου για πώληση φυσικού αερίου προς τη διαχειρίστρια εταιρεία Shell.

«Αλλά ταυτόχρονα μας ενημέρωναν ότι λόγω και των μειωμένων τιμών πετρελαίου διεθνώς, τα οικονομικά του έργου δεν ήταν βιώσιμα και ζητούσαν όπως αναθεωρηθήκαν οι οικονομικοί όροι που υφίστανται σήμερα στη σύμβαση. Εν πάση περιπτώσει εμείς, αφού ακολούθησαν άλλες επιστολές από την κοινοπραξία, μελετήσαμε με τους συμβούλους μας και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου και τη Νομική Υπηρεσία όλες τις πτυχές του θέματος και κοιτάξαμε όλες τις επιλογές που είχαμε ενώπιον μας. Καταλήξαμε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να προσπαθήσουμε βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία ώστε να προχωρήσει σε ανάπτυξη το κοίτασμα Αφροδίτη το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Υπουργός σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια ανάπτυξη που θα αποφέρει πάρα πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη».

Σήμερα, είπε ο Υπουργός, «το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στο να ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα στα πρότυπα αυτού που έχουμε κάνει και στον γ΄ γύρο, όπου θα εισέλθουμε σε έναν θεσμοθετημένο διάλογο με τις εταιρείες με πρόθεση να καταλήξουμε κάπου».

Η διαπραγματευτική ομάδα θα αποτελείται από τον Υπουργό Ενέργειας, τον Υπουργό Οικονομικών, από τους συμβούλους του Υπουργείου Ενέργειας, από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων και από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και από στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας και όποιον άλλον κριθεί σκόπιμο να κληθεί για να συμβάλει στην προσπάθεια.

«Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση, οπότε θα ζητήσω και την κατανόηση των ΜΜΕ για το αμέσως επόμενο διάστημα όταν θα γίνεται αυτή η συζήτηση, για να περιορίσουμε τα όσα λέγουμε και γράφουμε δημοσίως. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη συνέχεια αν και εφόσον καταλήξουμε» πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είπε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί κατάληξη το συντομότερο δυνατόν. «Αφού είχαμε δει όλες τις επιλογές μας, έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι και το παράθυρο ευκαιρίας στην Αίγυπτο και αυτής της προκαταρκτικής συμφωνίας είναι περιορισμένο, αλλά και οι συνθήκες στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταλλάσσονται σχεδόν καθημερινά. Από κει και πέρα θα καθορίσει την πορεία της συζήτησης η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή αν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτά που έχει θέσει η Κυβέρνηση ως στόχο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, με βάση τον σημερινό προγραμματισμό η πρώτη διοχέτευση φυσικού αερίου στο τερματικό της Αιγύπτου και κατ’ επέκταση η εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους τοποθετούνται χρονικά το 2022. «Όσο κυλά ο χρόνος τόσο μετατίθεται η ημερομηνία πάρα πέρα, για αυτό και προανέφερα ότι επείγει, είναι σημαντικό για μας να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ενημερώθηκαν και τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο της διαφάνειας και ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα ότι αφού καταλήξουν και προτού ολοκληρωθεί η όποια συμφωνία, θα καλέσουν ξανά τα κόμματα για να ξανασυζητήσουν το θέμα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.