1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Ιδρύεται η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που θα αναλάβει τη διασύνδεση της Κρήτης
Ιδρύεται η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που θα αναλάβει τη διασύνδεση της Κρήτης

Ιδρύεται η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που θα αναλάβει τη διασύνδεση της Κρήτης

0

Ιδρύεται σήμερα η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που θα αναλάβει τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα – Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της ΡΑΕ για την ανάθεση του έργου.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Στα πλαίσια της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Μανούσος Μανουσάκης ανέφερε μεταξύ άλλων «Αυτές τις μέρες ιδρύεται η 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ εταιρεία ειδικού σκοπού που θα «τρέξει» το project. Το όνομά της είναι Αριάδνη Interconnection και είμαστε βέβαιοι πως θα ξετυλίξει επιτέλους τον…μίτο μιας διασύνδεσης υψηλών τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων».

Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί την κορωνίδα του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, ύψους άνω των 2 δις. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, στο οποίο δεσπόζουν οι νησιωτικές διασυνδέσεις.

Το αρχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη Interconnection» που συστήνεται σήμερα ως θυγατρική 100% του ΑΔΜΗΕ, είναι 200 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα έχει στη διάθεση της το πλειοψηφικό ποσοστό  (τουλάχιστον το 51%) του ελληνικού τμήματος του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Από σήμερα και έως τρεις μήνες, η Euroasia Interconnector θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αξιοποιήσει τη δεσμευτική δυνατότητα που έχει να συμμετάσχει στο έργο με ποσοστό 39% ή με λιγότερο.

Το υπόλοιπο 10% ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τη δυνατότητα είτε να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών – διαχειριστών που θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του έργου κατά το ανάλογο ποσοστό ή να απορροφήσει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσοστό. Στην πραγματικότητα, ο Διαχειριστής αναμένει να δει εάν θα εμφανιστούν αξιόπιστοι εταίροι που θα διεκδικήσουν μειοψηφικά ποσοστά, καταθέτοντας τα ποσά που τους αντιστοιχούν στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο και σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι διαθέτει την χρηματοοικονομική επάρκεια να έχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην υπό σύσταση εταιρεία.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει αυτή την κρίσιμης σημασίας διασύνδεση το 2022, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρονοδιαγράμματα, αντανακλώντας την σταθερή στόχευση για επιτάχυνση όλων των έργων του. Ήδη έχει ολοκληρώσει μία σειρά εργασιών, όπως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, οι μελέτες χάραξης των οδεύσεων των Γραμμών Μεταφοράς και οι απαραίτητες προμελέτες χωροθέτησης έχουν ολοκληρωθεί.

Από την υλοποίηση των διασυνδέσεων αυτών θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση της χώρας:

-Διασφαλίζεται η ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού των νησιών για τις επόμενες δεκαετίες

-Βελτιώνεται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, με την σταδιακή παύση της λειτουργίας των παλιάς τεχνολογίας ρυπογόνων μονάδων

-Μειώνεται δραστικά το μεγάλο βάρος των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των ελληνικών νοικοκυριών, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

-Αξιοποιείται το πλούσιο αιολικό δυναμικό των νησιών και διευκολύνεται η μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, που συνιστά κεντρικό στόχο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.