1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Σήμερα οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου
Σήμερα οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου

Σήμερα οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου

0

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για την διακρατική συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και για την βούληση των δύο μερών για υπογραφή της συμφωνίας σήμερα Τετάρτη.

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα ενημέρωσαν σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και οι υπογραφές στη συμφωνία αποτελούν θέμα ωρών.

Όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, η συμφωνία είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια των δύο χώρων για διοχέτευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο. «Είναι μια συμφωνία η οποία θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών και είναι και η πρώτη του είδους της στην περιοχή μας που συνάδει με τα πρότυπα της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης μετά τη συνάντηση του ιδίου και του ομολόγου του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε ότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας αύριο θα παρίσταται και Εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που δείχνει τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στο έργο.

Επεσήμανε επίσης ότι αυτός ο αγωγός είναι ένας ευρωπαϊκός αγωγός, αφού το φυσικό αέριο θα πηγαίνει στην Αίγυπτο από το «Αφροδίτη» αφού προχωρήσουν και οι εμπορικές συμφωνίες και από εκεί και πέρα θα βρει το δρόμο του με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Όπως είπε, αφού γίνει αυτό το θα πρόκειται για το πρώτο φορτίου φυσικού αερίου της Ανατολική Μεσογείου και κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την Ευρώπη στην ενεργειακή της ασφάλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι η συμφωνία αυτή αφορά σε αυτό το στάδιο την Κύπρο και την Αίγυπτο και αποτελεί ένα πρότυπο συμφωνίας για το πώς μπορούν να συνεργαστούν γειτονικά κράτη για να προσφέρουν στις εταιρείες την επενδυτική ασφάλεια που ψάχνουν, για αυτού του είδους τα έργα δισεκατομμυρίων. Η διακρατική συμφωνία, συμπλήρωσε, αφορά γενικότερα τη διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ωστόσο αυτή τη στιγμή γίνεται αναφορά στο «Αφροδίτη» και στις εμπορικές συζητήσεις που γίνονται για να διοχετευτεί πρώτα στα τερματικά της Αιγύπτου και ενδεχομένως κάποιο μέρος του για εσωτερική κατανάλωση.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις αναφορικά με την διαπραγμάτευση για την εμπορική συμφωνία ο κ. Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας των θέσεών της ώστε να καλέσει την κοινοπραξία και να ξεκινήσουν τις συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης.

Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου από τη μεριά του τόνισε ότι και οι δύο υπουργοί είχαν την στήριξη τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και του Αιγύπτιου Προέδρου Φατάχ Αλ – Σίσι, για να φτάσουν στη συγκεκριμένη κατάληξη σε σχέση με τη διακρατική συμφωνία. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους και προετοιμάζει το έδαφος για να προχωρήσει το έργο, δίνοντας την ευκαιρία στους ιδιώτες επενδυτές να διαπραγματευτούν την εμπορική συμφωνία για την ανάπτυξη και την μεταφορά του αερίου στην Αίγυπτο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτού του ορόσημου για το οποίο συζητούν εδώ και αρκετό καιρό και το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία ώστε η Κύπρος να μπορέσει να έχει έσοδα από το φυσικό της αέριο.

Όπως είπε, «εργαζόμαστε μαζί για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», κάτι που όπως είπε, ισοδυναμεί με την ανάπτυξη πόρων στην Κύπρο και στην Ευρώπη, σε μια συγκυρία που όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι η διακρατική συμφωνία προβλέπει τη χρήση του φυσικού αερίου από την Κύπρο τόσο για εσωτερική κατανάλωση, όσο και κυρίως για επανεξαγωγή από τα τερματικά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Είπε επίσης ότι η κατασκευή του αγωγού εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι εμπορικές συμφωνίες με τους επενδυτές για την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Σημείωσε επίσης ότι ενώ δεν γνωρίζει ημερομηνία που θα γίνει κάτι τέτοιο, θα εργαστούν σκληρά για να το κάνουν αυτό να συμβεί σύντομα.