1. Home
  2. Νέα
  3. Σχεδόν έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας- Αλβανίας
Σχεδόν έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας- Αλβανίας

Σχεδόν έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας- Αλβανίας

0

Προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (TAP), αναφορικά με το τμήμα Ελλάδας – Αλβανίας, καθώς σύμφωνα με την κοινοπραξία έχει φτάσει στο 90% της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Έχουν ήδη τοποθετηθεί σωληνώσεις στα 700 χλμ από τα συνολικά 765 χλμ της διαδρομής και έχει ολοκληρωθεί το γέμισμα και η επίχωση της τάφρου που είχε διανοιχθεί. «Εκλεκτό χώμα έχει τοποθετηθεί περιμετρικά των σωληνώσεων, προστατεύοντας τον αγωγό» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στο Twitter.

O ΤAP εκτείνεται από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής, έως τις ακτές της Ιταλίας. Είναι τμήμα του νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος περιλαμβάνει, επίσης, τον Αγωγό νότιου Καυκάσου (SCP), ο οποίος διαπερνά το Αζερμπαϊτζάν και τη Γερμανία, και τον Αγωγό Ανατολίας (TANAP).

Αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2020. Στην κατασκευή του συμμετέχουν οι BP, η Socar του Αζερμπαϊτζάν, η Snam της Ιταλίας με μερίδιο 20% έκαστη, η Fluxys του Bελγίου με το 19%, η ισπανική Enagas με το 16% και η ελβετική Axpo με το 5%.