1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Ανοιχτό το πότε θα γίνει διαγωνισμός για μικρές ανεμογεννήτριες
Ανοιχτό το πότε θα γίνει διαγωνισμός για μικρές ανεμογεννήτριες

Ανοιχτό το πότε θα γίνει διαγωνισμός για μικρές ανεμογεννήτριες

0

Αβέβαιο είναι το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μέσα στο 2018 διαγωνισμός για μικρές ανεμογεννήτριες, ισχύος μέχρι 60kW.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο συντονιστής της ΡΑΕ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, Διονύσης Παπαχρήστου «αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα πάει σε διαγωνισμό ή όχι, δεν είναι στα χέρια του ρυθμιστή η απόφαση. Η θέση του ρυθμιστή είναι για τα έργα αυτά να επιλεχθεί ως λύση ο ενεργειακός συμψηφισμός. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχει δοθεί κατεύθυνση να γίνει ένας διαγωνισμός και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υλοποιηθεί».

Οι μικρές ανεμογεννήτριες αποτελούν μια κατηγορία έργων ΑΠΕ για τις οποίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επενδυτές και ως εκ τούτου ο σχετικός διαγωνισμός είναι πάγιο αίτημα που έχει εκφραστεί και το παρελθόν.

Θυμίζουμε ότι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επενδυτών Μικρών Ανεμογεννητριών είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή του ότι «το ενδιαφέρον για επενδύσεις, τεκμηριώνεται από τον αριθμό των αιτημάτων σύνδεσης μικρών ανεμογεννητριών στο δίκτυο, που υποβλήθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ (άνω των 1000 αιτημάτων μέχρι την 20.12.2013 δηλαδή την ημερομηνία αναστολής υποβολής των αιτήσεων συνολικής ισχύος περίπου 52 Mw), εκ των οποίων 750 αιτήματα, συνολικής ισχύος περίπου 35 Mw, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4203/2010».

Παράλληλα, στις αρχές Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες δημοπρασίες σε τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ.