1. Home
  2. Συνεντεύξεις
  3. Δημήτρης Σέρβης (Coral Α.Ε.): «Προσφέρουμε κορυφαία ποιότητα και εξυπηρέτηση»
Δημήτρης Σέρβης (Coral Α.Ε.): «Προσφέρουμε κορυφαία ποιότητα και εξυπηρέτηση»

Δημήτρης Σέρβης (Coral Α.Ε.): «Προσφέρουμε κορυφαία ποιότητα και εξυπηρέτηση»

0

Με την επωνυμία Coral Α.Ε. και με εμπορικό σήμα τη Shell, η εταιρεία διαθέτει 740 πρατήρια  και έχει ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς, που σήμερα έχει ξεπεράσει το 23%.

Συνέντευξη στη Φαίδρα Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

H Shell δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1926 και το 2010 πέρασε κάτω από την ομπρέλα της Motor Oil. Από τότε, η εταιρεία έχει δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά και το τελευταίο διάστημα έχει ανοιχτεί και σε νέες αγορές των Βαλκανίων και της Κύπρου. Συναντήσαμε τον διευθυντή πρατηρίων της εταιρείας, Δημήτρη Σέρβη, ο οποίος μας μίλησε για το επενδυτικό πλάνο της Coral Α.Ε. για τις νέες αγορές, για τα καύσιμα νέας γενιάς, καθώς και για το πρατήριο του μέλλοντος.

– Πείτε μας δύο λόγια για  την πορεία της εταιρείας.
Η εταιρεία μας, το 2018, συνέχισε την πολύ επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών με 740 πρατήρια με το σήμα Shell, από τα οποία τα 320 είναι ιδιολειτουργούμενα και τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα. Εχουμε 200.000 συναλλαγές την ημέρα και οι πωλήσεις φτάνουν τα 1,3 δισ. λίτρα τον χρόνο. H Coral, με το σήμα της Shell, έχει ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς, ξεκινώντας το 2010 από το 16% και σήμερα έχει φτάσει στο 23%. Μέρος της επιτυχίας μας, αποτελεί η πλατφόρμα των 320 ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, που είναι η μεγάλη μας δύναμη, καθώς και η συνεχής καινοτομία και επένδυση σε νέες τεχνολογίες καυσίμων. Ως τμήμα πωλήσεων, δίνουμε μεγάλη βάση στη λεπτομέρεια γι’ αυτό φροντίζουμε η εξυπηρέτηση του πελάτη να είναι μία ωραία εμπειρία και είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε από πίσω όλη την εμπειρία και τεχνογνωσία της πολυεθνικής Shell, με την οποία είμαστε πολύ σφιχτά συνδεδεμένοι.

– Ποια είναι τα επενδυτικά σας πλάνα για το αμέσως επόμενο διάστημα;
Για έβδομη χρονιά συνεχίζουμε ως Coral να επενδύουμε στην αγορά 34 εκατ. ανά χρόνο, από τα οποία τα 16 εκατ. επενδύονται σε νέα πρατήρια και στην αναβάθμιση των υφισταμένων και τα 12 εκατ. επενδύονται σε νέες χώρες, όπως είναι η Σερβία, η Αλβανία, η Π.Γ.Δ.Μ. και φυσικά, η Κύπρος. Τα υπόλοιπα επενδύονται στις υποδομές, όπως είναι τα συστήματα IT και άλλα λογισμικά, γιατί πιστεύουμε πως το μέλλον είναι η τεχνολογία. Στην Ελλάδα επενδύουμε στην ανάπτυξη δικτύου, στη δημιουργία νέων καταστημάτων και στην αναβάθμιση των υφισταμένων. Επίσης, φέτος σχεδόν ολοκληρώνεται και το «ντύσιμο» των πρατηρίων της Lukoil, που εξαγοράσαμε στην Κύπρο, με τα χρώματα της Shell και προγραμματίζουμε να κατασκευάσουμε και δύο νέα. Οσον αφορά στη Σερβία, ήδη έχουμε δύο πρατήρια με το σήμα Shell, ένα υπό κατασκευή, το οποίο ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλο ένα υπό σχεδιασμό, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Επίσης, ετοιμαζόμαστε να εγκαινιάσουμε νέα καταστήματα στην Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία μέσα στο 2019. Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο του 2019 θα περιλαμβάνονται επενδύσεις στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές.

-Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα
πιστότητας της Shell και εάν θα υπάρξουν συνέργειες με την nrg, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Motor Oil.
Εχουμε το πιο επιτυχημένο, ολοκληρωμένο και πιο παλιό πρόγραμμα πιστότητας, το οποίο αριθμεί πάνω από 850.000 ενεργούς χρήστες. Το πρόγραμμα Smart Club είναι συνεχώς εξελισσόμενο και «πατάει» σε μία πολύ ισχυρή τεχνολογία, καθώς προσπαθούμε να προσφέρουμε ολοένα και άλλες υπηρεσίες και προϊόντα στον πελάτη μας μέσα από το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 3.500 προϊόντα από κινητά, οικιακό εξοπλισμό, σχολικά είδη, εργαλεία, μέχρι και είδη ταξιδιού. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, μπορεί ο πελάτης μας να εξαργυρώσει τους πόντους που συγκεντρώνει από τις αγορές στα πρατήριά μας. Με αυτόν τον τρόπο, ο πελάτης ανταμείβεται για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Οσον αφορά στην nrg, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες συνέργειες. Σε πρώτη φάση, στα πρατήριά μας θα διατίθεται πληροφοριακό υλικό για τα πακέτα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Επίσης, μέσα στους επόμενους μήνες οι πελάτες της nrg θα μπορούν να κερδίζουν, εφόσον το επιθυμούν, πόντους smart club.

– Εχετε λανσάρει τη νέα γενιά καυσίμων Shell V-Power με ενισχυμένη τεχνολογία Dynaflex. Τι διαφορά έχει από τα συμβατικά καύσιμα;
Η καρδιά της δουλειάς μας είναι τα καύσιμα. Τον Ιούνιο λανσάραμε τη νέα γενιά καυσίμων Shell V-Power με ενισχυμένη τεχνολογία Dynaflex, η οποία ήταν αποτέλεσμα μίας μελέτης και καινοτομίας 10 ετών, σε συνεργασία με τη Ferrari. Αξίζει να αναφέρουμε πως είμαστε από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που προσφέρουν τη συγκεκριμένη γενιά καυσίμων στον καταναλωτή. Η νέα βενζίνη Shell V-Power και Shell V-Power Racing προστατεύει τον κινητήρα του αυτοκινήτου από την εκκίνηση και για κάθε χιλιόμετρο. Το νέο πρόσθετο με τεχνολογία DYNAFLEX βοηθάει στην απομάκρυνση έως και του 80% των ιζημάτων που μειώνουν την απόδοση του κινητήρα. Επίσης, περιέχει νέο συστατικό μείωσης τριβών, σε διπλάσια ποσότητα απ’ ό,τι στην προηγούμενη σύνθεσή της. Είτε στον αυτοκινητόδρομο, είτε μέσα στην κίνηση της πόλης, η τεχνολογία Dynaflex μειώνει τις τριβές άμεσα στο εσωτερικό της μηχανής, επιτυγχάνοντας πιο αποτελεσματική μεταφορά ενέργειας στους τροχούς από την πρώτη στιγμή. Το νέο πετρέλαιο Shell V-Power Diesel περιέχει μοναδική τεχνολογία καθαριστικών προσθέτων, σχεδιασμένων να απομακρύνουν τα επιβλαβή ιζήματα που μειώνουν την απόδοση από τα βασικά εξαρτήματα του συστήματος καυσίμου, όπως βαλβίδες εισαγωγής και έγχυσης καυσίμου. Με τα νέα ενισχυμένα καύσιμα Shell V-Power κάθε σταγόνα υπόσχεται μεγαλύτερη απόδοση του κινητήρα σας και περισσότερη οδηγική απόλαυση. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως τα καύσιμα Shell ενσωματώνουν μία πρωτοποριακή τεχνολογία μοριακού ιχνηθέτη Shell DNA, που επιτρέπει την επαλήθευση της ταυτότητας του προϊόντος και των μοναδικών του χαρακτηριστικών και έτσι, δίνεται η δυνατότητα για ταυτοποίηση των καυσίμων μας με εξαιρετική ακρίβεια. Παράλληλα, πραγματοποιούνται 30.000 έλεγχοι τον χρόνο σε πρατήρια από τα βαν – κινητά χημεία που διαθέτουμε, τα οποία ελέγχουν την ποιότητα και την ποσότητα των αντλιών.

– Πριν λίγο καιρό επεκταθήκατε και σε νέες αγορές, όπως είναι η Κύπρος και η Σερβία. Ποια είναι τα σχέδιά σας;
Η Κύπρος είναι μία ενδιαφέρουσα αγορά, στην οποία μπήκαμε το 2017 με την εξαγορά της Lukoil, η οποία είχε 31 πρατήρια. Σκοπεύουμε να επεκταθούμε και σε άλλα σημεία της Κύπρου και να φτιάξουμε νέα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια σε κεντρικά σημεία μέσα στο 2019. Το πλάνο για τα Βαλκάνια είναι να επεκταθούμε και να ανοίξουμε νέα πρατήρια. Οπως προανέφερα, στη Σερβία ήδη λειτουργούν δύο πρατήρια με το σήμα Shell, ένα βρίσκεται υπό κατασκευή και άλλο ένα υπό σχεδιασμό. Οσον αφορά στην Π.Γ.Δ.Μ. και την Αλβανία, μέσα στο 2019 θα ξεκινήσουμε να έχουμε παρουσία και στις συγκεκριμένες αγορές.

– Κ. Σέρβη, ως διευθυντής πρατηρίων, πείτε μας πώς οραματίζεστε το πρατήριο του μέλλοντος;
Το νέο πρατήριο του μέλλοντος για τη Shell δεν είναι ένα κτίσμα, αλλά ένας προορισμός. Το πρατήριο αυτό, εκτός από υγρά καύσιμα, μπορεί να έχει αέριο, υδρογόνο και ηλεκτρισμό. Το πρατήριο αυτό θα είναι προορισμός του καταναλωτή millennial. Ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείσει μία θέση για να φορτίσει το αυτοκίνητό του στο ταξίδι που θα κάνει, θα παραγγείλει από το σουπερμάρκετ για να έχει έτοιμο το καλάθι του ή το σάντουιτς και τον καφέ για να φάει πρωινό στον δρόμο για το γραφείο, θα καθίσει σε έναν χώρο να πιει καφέ και θα υπάρχει WiFi και οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία για να κάνει video conference (σ.σ. τηλεδιάσκεψη), θα κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια και πολλά ακόμη, πάντα ανάλογα με το νομοθετικό πλαίσιο που προσφέρει η εκάστοτε χώρα. Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε μακριά από την υλοποίηση ενός τέτοιου πρατηρίου, γιατί ήδη με τη συνεργασία μας με τον ΑΒ Βασιλόπουλο, ο πελάτης έχει αρχίσει να μαθαίνει ότι μπορεί να βρει πράγματα που θα πάρει στο δρόμο. Το όραμά μας είναι να παρέχουμε κορυφαία προϊόντα και υπηρεσίες στον πελάτη μας. Το πρατήριο καυσίμων δεν είναι απλά ένα σημείο ανεφοδιασμού, αλλά ένας προορισμός για τον καταναλωτή του μέλλοντος, δίνοντάς του λύσεις σε όλες τις καθημερινές του ανάγκες.

Who is Who

O Δημήτης Σέρβης είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, απόφοιτος του πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, με μεταπτυχιακές σπουδές Μηχανικού Μηχανολόγου Εγκαταστάσεων και διδακτορικό στην Ακουστική και τις Ταλαντώσεις. Προσελήφθη στην εταιρεία Shell Hellas το 1995, όπου ανέλαβε πληθώρα θέσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε διάφορα τμήματα, όπως της τεχνικής υπηρεσίας, της παραγωγής και διανομής ορυκτελαίων, της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας του τμήματος ναυτιλίας, της στρατηγικής παγκόσμιων προμηθειών, της πώλησης και διανομής χημικών. Τα τελευταία χρόνια, κατείχε τη θέση του διευθυντή βιομηχανικών πωλήσεων στην Coral A.E. Το 2017 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή λιανικών πωλήσεων του δικτύου πρατηρίων Shell.

Ο διευθυντής πρατηρίων, Δημήτρης Σέρβης, με την δημοσιογράφο Φαίδρα Μαυρογιώργη