Home Καταναλωτής Ταξίδι στο «Κέντρο της Γης» για παιδιά και ενήλικες
Ταξίδι στο «Κέντρο της Γης» για παιδιά και ενήλικες

Ταξίδι στο «Κέντρο της Γης» για παιδιά και ενήλικες

0
0

Η Οργάνωση Γη συμμετέχει στη πλατφόρμα crowfunding act4Greece με σκοπό να προσφέρει δωρεάν βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε 5.000 παιδιά.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Σε ένα μοναδικό τοπίο, που σε ταξιδεύει στην εξοχή, η Οργάνωση Γη έχει δημιουργήσει έναν αστικό, κοινωνικό, βιολογικό και εκπαιδευτικό λαχανόκηπο. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτός ο μικρός παράδεισος βρίσκεται στο κέντρο του λεκανοπεδίου της Αττικής.  Ο βιολογικός αυτός λαχανόκηπος, βρίσκεται στο Ίλιον και  βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η Οργάνωση, μέσα από δραστηριότητες και προγράμματα, προσφέρει βιωματική εκπαίδευση για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε ενήλικες και παιδιά. Τα προγράμματα της Οργάνωσης Γη βασίζονται στη Σύνδεση με τη Φύση, στην Κοινωνική Ενσωμάτωση και στο Υπεύθυνο Επιχειρείν.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων η Οργάνωση Γη ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην πλατφόρμα crowdfunding act4Greece της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Στόχος της Οργάνωσης είναι η δωρεάν συμμετοχή 5.000 μαθητών νηπιαγωγείων & δημοτικών σχολείων από οικονομικά ευάλωτες περιοχές της Αθήνας, σε βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο βραβευμένο από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Κέντρο της Γης». Το χρηματικό ποσό-στόχος είναι τα 50.000 ευρώ και η Οργάνωση Γη το διεκδικεί έως και τις 30 Νοέμβριου 2018.

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έρχονται για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο. Η ανάγκη για περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τη γη και τον άνθρωπο. Γνωρίζατε ότι το 40% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής καταλήγει στα σκουπίδια; Ποσότητα ύπερ-αρκετή για να εξαλείψει την πείνα παγκοσμίως. H οργάνωση προσπαθεί να μάθει στα παιδιά και τους μεγάλους τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης της τροφής και την αποφυγή της σπατάλης της σε όλα τα παραγωγικά στάδια.

Η Οργάνωση Γη, μέσω βιωματικών προγραμμάτων, υλοποιεί δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και της κοινωνικής νοημοσύνης και ενισχύουν το αίσθημα ευθύνης των μαθητών σε ζητήματα που αφορούν τη φροντίδα, το σεβασμό και τη προστασία του περιβάλλοντος. Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτείτε πως όσοι είναι 40-50 χρονών σήμερα έχουν περάσει το 40% της ζωής τους στην ύπαιθρο. Όσοι όμως είναι 7-11 χρονών, σήμερα, περνούν μόλις το 10% της ζωής τους στην ύπαιθρο. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη πράσινων χώρων, στην έλλειψη αισθήματος ασφάλειας και ελεύθερου χρόνου και στην εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Έτσι, η Οργάνωση ζητά την υποστήριξη πολιτών καθώς και εταιρειών μέσω εταιρικής δωρεάς, ώστε να δοθεί από κοινού η ευκαιρία σε μαθητές από ευάλωτες οικονομικές περιοχές της Αθήνας, να συμμετέχουν δωρεάν σε βιωματικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η κάθε δωρεά θα καταστήσει το σημαντικό αυτό στόχο επιτευκτό και θα συμπαρασύρει μία συνολική συμβολή.

Το πρόγραμμα act4Greece είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το ευρύ κοινό, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν αρμόδιοι φορείς. Πληροφορίες για τη συμμετοχή της Οργάνωσης Γη στην πλατφόρμα act4Greece καθώς και οπτικοακουστικό υλικό θα βρείτε εδώ.

Δωρεές μπορούν να πραγματοποιηθούν με απ’ ευθείας κατάθεση στο Δίκτυο Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας ή με αποστολή εμβάσματος μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων internet, phone και mobile banking στο Λογαριασμό με αριθ. 080/006655-99 (ΙΒΑΝ: GR0201100800000008000665599 / BIC: ETHNGRAA).

Ως ένα «ευχαριστώ» για την κάθε δωρεά, η ομάδα του «Κέντρου της Γης» προσφέρει στους υποστηρικτές μία σειρά από συμβολικά δώρα (βρείτε τα εδώ), ενώ για την κάθε εταιρεία-δωρητή επικοινωνεί και δημιουργεί ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.